Een hangslot wordt los bevestigd en maakt geen vast onderdeel uit van af te sluiten ruimtes of voorwerpen. Het bestaat uit een (meestal metalen) beugel met een huis. In dat huis zit een slot met sleutel (klavier- of cilinderslot) of zonder sleutel (cijfer- of combinatieslot). Ze zijn er in alle soorten en maten omdat de bevestigingsmogelijkheden ook sterk verschillen. Soms bestaat de sluiting uit een scharnierende klep die over een oog valt. Door dat oog wordt de beugel gedaan. Dit heet een overvalsluiting. Het kan ook gebruikt worden om schakels van een ketting te verbinden om zo zaken aan elkaar te ketenen.
Een hangslot met korte beugel heeft meestal een gehard stalen beugel van enkele millimeters dik. De breedte van het slot varieert van 20 millimeter tot 90 millimeter. Dit soort wordt vaak gebruikt wanneer het afsluiten plaatsvindt door middel van het verbinden van 2 lipjes met elkaar. Let er wel steeds op dat de bevestiging van de lipjes niet eenvoudig te verwijderen is, anders heeft u er uiteraard niets aan. Deze laatste, uiterst robuuste uitvoering is van het kwaliteitsmerk Stanley. Een hangslot met lange beugel kent vergelijkbare breedtes, maar de maat van de beugel is langer. Allekabels levert zoveel mogelijk haar producten met minimaal 2 sleutels. Soms is het gebruik van een sleutel minder handig: als een hele groep personen toegang moet hebben en/of wanneer er veel ruimtes afgesloten moeten worden.
Niet iedereen is even handig met het georganiseerd opbergen van sleutels. Dat kan komen omdat we vergeetachtig zijn, maar vaak gebeurt het ook in de haast dat we niet goed opletten waar we een sleutel laten liggen. Gelukkig zijn er ook hangsloten zonder sleutels. Het gebruik van cijfersloten heeft een grote vlucht genomen in situaties waarbij meerdere personen toegang moeten hebben tot een afsluitbaar object, terwijl het niet handig is om veel sleutels in omloop te hebben. Allekabels heeft een groot assortiment aan cijferhangsloten. Een andere benaming voor dit soort is overigens combinatieslot. Deze zijn er in diverse uitvoeringen. Zo zijn er modellen met beveiligingsindicator. Deze geeft aan of het geopend is geweest, bijvoorbeeld door veiligheidspersoneel. Verder hebben we ook setjes van meerdere producten in ons assortiment.
De meeste hangsloten worden gemaakt van staal, messing en zink. Vaak is de beugel van een ander metaal gemaakt dan de behuizing. De beugels worden veelal van staal vervaardigd. Ook ziet u wel zink terug. Zink is een blauwig wit metaal dat veel gebruikt wordt in legeringen, zoals onder meer in messing en in soldeertin. Ook wordt het toegepast om staal te beschermen tegen corrosie. Het is zeer licht en relatief goedkoop te vervaardigen. Na staal, aluminium en koper is zink het meest toegepaste metaal in producten. Messing is een legering van zink en koper en wordt door zijn kleur ook wel geelkoper genoemd. Omdat het nogal hard is, wordt het vaak gebruikt voor de behuizing. De beugel is dan vaak van staal.
Behalve voor het veilig opbergen van spullen, zijn er nog enkele wat meer creatieve toepassingen bedacht. Zo rond de eeuwwisseling is er een ware rage ontstaan rondom slotjes. Verliefde koppeltjes maakten ze aan brugrelingen, toeristische hekken en andere publieke plekken vast. De sleutels worden daarna weggeworpen, liefst op een onvindbare plek zoals in de zee of een rivier. Het idee is dat hierdoor ook hun liefde een eeuwigheidswaarde bezit. Deze traditie raakte in Europa populair in met name grotere steden. De Pont des Arts en de Pont de l'ArchevĂȘchĂ© te Parijs en de Tower Bridge in Londen zijn bekende voorbeelden. Een andere bekende toepassing is het gebruik als decoratie.