Al naar gelang de specifieke situatie kunt u een grote of kleine drukspuit gebruiken. Dit hulpmiddel is bijvoorbeeld zowel geschikt voor schoonmaakklussen, voor plantenbehandeling en voor diverse andere karweitjes. Voor kleine en middelgrote plantenbehandeling is een handspuit van maximaal enkele liters vaak ruim afdoende. Het oppervlakte mag al zeker niet te groot zijn als u bijvoorbeeld een bestrijdingsmiddel wil spuiten. U kunt hem echter ook als een soort hogedrukreiniger gebruiken. Veel mensen gebruiken een plantenspuit verder ook bij het strijken. Door de vloeistof gaan kreuken namelijk sneller uit het textiel.
Een drukspuit is een hogedruksysteem voor het vernevelen van water, schoonmaakmiddelen, plantenvoeding en bestrijdingsmiddelen. De luchtdruk wordt opgebouwd door het met de hand samenpersen van de lucht in de spuit. Vaak wordt een iets kleinere plantenspuit gebruikt bij tuinwerkzaamheden. Dat laatste is vaak nodig wanneer er bladluizen de planten beschadigen. Het is een toepassing die met verstand moet worden gedaan, want er kunnen ook bijeffecten optreden wanneer bijvoorbeeld een te groot oppervlakte wordt behandeld. Moet een groot oppervlakte worden bestreken, gebruik dan een grotere plantenspuit.
Een spuitmond moet liefst zo lang mogelijk meegaan, daardoor is deze bij veel types drukspuit robuust geconstrueerd. Het is wel zo, dat niet elke spuitmond geschikt is voor elke klus. Wilt u echt kunnen kiezen per afzonderlijke klus, koop dan een exemplaar waarbij meerdere spuitmonden worden meegeleverd. Een andere optie is een instelbare sproeikop. U kunt dan per situatie of zelfs per plek in de tuin met een en dezelfde sproeikop op de meest efficiƫnte wijze toch alle klussen klaren.
Om zo effectief mogelijk te werken met een drukspuit, zijn er enkele handige tips. Is er veel werk te verzetten, kies dan een groot exemplaar waarbij u bijvoorbeeld enkele liters bestrijdingsmiddel in een keer kunt mengen met water. Houd er rekening mee dat dit ook een flink gewicht oplevert. U kunt dan een exemplaar kiezen met handige draagriemen en handvaten. Handig is ook wanneer zichtbaar is hoeveel vloeistof er in het reservoir zit. U kunt dan iets beter berekenen hoeveel meter u bijvoorbeeld nog kunt sproeien. Een laatste tip: werk zo gericht mogelijk, letterlijk. Goed mikken dus en eventueel gebruikmaken van hulpstukken zodat u niet hoeft te bukken.