Op plaatsen waar netwerkapparatuur zoals servers en switches wordt gebruikt is er al snel een behoefte om deze apparatuur overzichtelijk op te stellen. Ook speelt de beveiliging een belangrijke rol, zodat onbevoegden geen fysieke toegang tot uw apparatuur hebben. Om netwerkapparatuur overzichtelijk en ruimtebesparend op te kunnen stellen is er door de industrie de 19 inch systeemnorm bedacht. Hierbij is de afstand tussen de linker- en rechterstijl in een kast 19 inch. Alle apparatuur die aan de 19 inch norm voldoet, past hierdoor precies tussen de linker- en rechterstijl waardoor montage eenvoudig en ruimtebesparend is. De diepte en de hoogte van een serverkast kunnen variëren. De diepte wordt opgegeven in millimeter en de hoogte wordt aangegeven in de standaard hoogte unit U. Netwerkapparatuur wordt geleverd in standaard hoogte units van één tot meerdere U units. Tel het aantal U units van alle te plaatsen apparatuur bij elkaar op en u weet hoeveel U unit hoog uw kast minimaal moet zijn. Een serverkast heeft aan de voor- en achterkant een deur, zodat u eenvoudig toegang heeft tot de voor- en achterkant van uw apparatuur.
Netwerkapparatuur die aan de 19 inch norm voldoet heeft een vaste kastbreedte van 19 inch. Daarnaast heeft de 19 inch serverkast aan beide kanten twee flensen of “oren”. Deze oren zijn voorzien van gaten waarmee de voorkant van de server in de verticale lijsten van de serverkast vastgeschroefd kan worden. Een 19 inch serverkast heeft een vaste breedte, maar kan verschillen in hoogte. De hoogte wordt aangeduid in U (Unit) of HE (Hoogte Eenheid). Daarbij geldt deze standaard: 1U = 1HE = 1,75 inch = 4,445 cm. De hoogte van een server kan variëren van één tot meerdere U units. Kiest u bijvoorbeeld voor een 7U serverkast, dan staat dat gelijk aan 7HE en kunt u hierin 7 Units plaatsen. Voor het plaatsen van een server wordt de kast aan beide zijden voorzien van een L profiel. Deze wordt zo geplaatst dat de 19 inch serverkast op het L profiel rust. Er kan ook gebruik worden gemaakt van een server rail kit, die aan de zijkant op de server kast geschroefd wordt. Hierdoor kan een server eenvoudig in de kast geschoven worden. Voor het vastschroeven zijn schroeven en kooimoeren nodig. De kooimoeren worden op de gewenste plaats in de verticale lijst geplaatst, waarna de bijgeleverde M6 schroeven in de oren geplaatst worden om vastgeschroefd te worden.
Afhankelijk van de plaats waar de kast geplaatst wordt, kunt u kiezen voor verschillende types deuren. Wilt u een volledig afgesloten kast, dan kunt u kiezen voor metalen of glazen deuren. Deze deuren schermen uw apparatuur volledig af en zorgen voor een vermindering van de geluidsproductie. Bij een glazen deur houdt u goed zicht op het frontpaneel van uw apparatuur. Bij een kast in een afgesloten of serverruimte wordt vaak gekozen voor een geperforeerde deur. Na het plaatsen van uw netwerkapparatuur is de volgende stap het verder inrichten van de kast. Afhankelijk van de functie van de serverkast kan deze op verschillende manieren worden ingericht. Brengt u servers en netwerkapparatuur in de kast onder, dan is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van de netwerkapparatuur. In een serverruimte is er vaak een extern koelsysteem aanwezig dat zorgt voor aanvoer van koude lucht via de onderkant van de kast en de afvoer van warme lucht aan de bovenkant van de kast. Wordt de kast in een kantooromgeving geplaatst, dan kan er gekozen worden voor een interne ventilator die de warme lucht aan de bovenkant van de kast afvoert.
Voor het monteren van netwerkapparatuur leveren we setjes kooimoeren met bijpassende ringen en schroeven en L profiel waar de apparatuur met de zijkant op rust. Voor het aansluiten van externe netwerkkabels wordt vaak gekozen voor een patchpaneel. De inkomende en uitgaande netwerkkabels worden aan de achterkant van het patchpaneel afgemonteerd. Daarna kan de netwerkbeheerder met een patchkabel elke in- of uitgaande kabel eenvoudig met netwerkapparatuur doorverbinden. Dit wordt ook patchen genoemd. Voor een goede organisatie van alle bekabeling kunnen een kabelrangeerpaneel en kabelhouders geplaatst worden. Om apparatuur van netspanning te voorzien wordt vaak een speciale 19 inch stekkerdoos gebruikt die naar behoefte voor of achter in de kast gemonteerd kan worden. Heeft u apparatuur die niet voldoet aan de 19 inch norm en wilt u deze toch in een serverkast plaatsen? Monteer dan een 19 inch legbord waar u eenvoudig apparatuur op kunt plaatsen. Met een afdekpaneel kunt u ongebruikte ruimte in uw serverkast afsluiten. Dit is niet alleen optisch plezierig, maar zorgt er ook voor dat de koellucht op de juiste manier door uw kast stroomt. Een documentenhouder is handig om belangrijke documentatie zoals lijsten van in- en uitgaande kabels bij de hand te hebben.