"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Strijkijzersnoer

Strijkijzersnoeren, hoe kiest u ze?

De geschiedenis van het strijkijzersnoer is vrij beknopt, de allereerste strijkijzers hadden geen snoer. Strijkijzers waren grote blokken van ijzer die verhit werden door ze op een kachel te plaatsen. Ook waren er holle strijkijzers die met hete kolen werden gevuld. Inmiddels echter zijn alle strijkijzers elektrisch en hebben dus een strijkijzersnoer. Moderne strijkijzers zijn verder vrijwel zonder uitzondering stoomstrijkijzers, het strijken van bepaalde stoffen wordt namelijk vereenvoudigd door vloeistof (meestal wat water) toe te voegen. Tijdens het strijken wordt dit water als stoom via gaatjes in de strijkzool op de kleding gespoten. Om verkalking te voorkomen, kan het beste gedestilleerd water worden gebruikt. De strijkzolen bestaan uit staal of uit keramisch materiaal dat met water overweg kan. Voor de strijkijzersnoeren betekent dit dat ze zowel elektrisch geïsoleerd moeten zijn als waterbestendig.

Snoer van textiel of van neopreen?

Strijkijzersnoeren zijn geen gewone kabels, ze zijn vervaardigd van materiaal dat tegen vocht en brand is beveiligd. Een versleten strijkijzersnoer is levensgevaarlijk wanneer de stroomvoerende kabels bloot komen te liggen. Dat kan door trekkracht, maar ook door het hete oppervlak van het strijkijzer gebeuren. Wanneer u op zoek gaat naar een (nieuw) strijkijzersnoer, dan moet u een keuze maken tussen diverse soorten snoeren. Allekabels heeft strijkijzersnoeren van textiel en strijkijzersnoeren van neopreen. Neopreen kabel is een soepele, rubberen kabel die veel voorkomt bij zowel binnen- als buiteninstallaties. Het voordeel van dit meestal iets duurdere snoer is dat de kabel bestendig is tegen bijvoorbeeld slijtage. Een textielsnoer is net zo veilig, alleen wat minder duurzaam. Het ziet er wel mooier uit volgens velen, het ligt er dus maar net aan waar uw voorkeur naar uitgaat.

Strijkijzersnoer gebruiken voor lampen

Het is al enkele jaren gebruikelijk om strijkijzersnoer te gebruiken als bekabeling bij lampen. Met name bij plafondlampen wordt hier gebruik van gemaakt, maar je ziet ook andere soorten verlichting met strijkijzersnoer. Het gaat dan met name om de snoeren van textiel. Doordat deze snoeren een gevlochten mantel kennen, ziet een dergelijke kabel er meer decoratief uit dan gewone kunststof bekabeling die vaak maar in wit, grijs of zwart leverbaar is. Dit soort snoeren is in vele kleuren en motieven verkrijgbaar, u kunt er dus een echt kunstwerkje van maken. Indien u zelf aan de slag gaat met het op maat maken van de kabel voor de lampen, houd er rekening mee dat het touw om de kabel nogal wil rafelen. Ook het aanbrengen van schakelmateriaal in een strijkijzersnoer vergt wat handigheid. Op internet zijn de nodige instructievideo’s te vinden hoe u het beste strijkijzersnoer aan uw lampen bevestigt.

Snoer (bijna) kant en klaar of per meter?

Heeft u besloten dat er een nieuw snoer moet komen, hetzij voor uw strijkijzer dan wel voor uw verlichting, dan heeft u bij Allekabels veel keuze. Nadat u besloten heeft welk soort kabel er moet komen, neopreen of textiel, kunt u kiezen voor elke gewenste lengte. Bij Allekabels kunt u kiezen voor een kort strijkijzersnoer van 2 meter, een iets langer strijkijzersnoer van 3 meter óf u kiest voor een lengte per meter die u zelf wil. Kiest u voor een juiste maatwerk strijkijzersnoer, dan maakt u vervolgens een keuze voor de snoersoort, die u bestelt in het door u gewenste aantal meter. Let wel even op: bij de vrijemetersnoeren (maar dus niet bij de kant en klare snoeren) op lengte moet u dan wel nog de stekker bij het strijkijzersnoer bestellen! Gebruikt u uw snoeren voor verlichting, is het handig om ook even verder in ons assortiment te kijken. U kunt dan ook meteen de schakelaars e.d. meebestellen.

Stekkers en schakelaars voor strijkijzers en verlichting

U moet een snoer dat u per meter bestelt nog zelf even (laten) voorzien van een bijpassende stekker. Wij hebben voor het gemak een klein aantal passende stekkers voor u alvast geselecteerd, maar er zijn elders in ons assortiment nog veel meer stekkers verkrijgbaar. Ze zijn allemaal van kunststof en verschillen enkel in soort kunststof en kleur. De exemplaren die op deze pagina zijn vermeld, zijn uiteraard allemaal geschikt voor strijkijzers. Wellicht dat u even kijkt naar het snoer dat bij uw strijkijzer past, zodat u de juiste stekker bijpassend bij het snoer bestelt. Schakelaars voor verlichting moet u even zelf zoeken. Het ligt er immers maar aan hoe u uw verlichting wil bekabelen. Tot slot: er zijn ook snoerloze elektrische strijkijzers op de markt die werken met een laadstation. Uw oude decoratieve strijkijzersnoer, mits technisch in goede staat, kunt u dan misschien hergebruiken als lampenkabel.