"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

HDMI Mini Kabel

Wat is het precies?

HDMI is een van de populairste multimedia aansluitingen. Deze connector is niet alleen terug te vinden op multimedia apparatuur zoals flatscreen tv, audio surround receivers en mediaspelers, maar is ook een populaire aansluiting voor computermonitoren geworden. HDMI is een acroniem voor High-Definition Multimedia Interface en is een volledige digitale interface voor high definition beeld en audiosignaal, in stereo of surround sound kwaliteit. HDMI is ontstaan uit de behoefte aan een universele aansluiting voor digitaal beeld en geluid zodat apparaten onderling eenvoudig aan te sluiten zijn, ook al zijn ze van verschillende merken. Daarom hebben enkele fabrikanten hun krachten gebundeld en zijn er gezamenlijk afspraken gemaakt. De afspraken gelden voor het digitale protocol waarmee digitale beeld- en geluidssignalen getransporteerd worden en voor het aantal aansluitingen waar deze voor gebruikt kunnen worden. Tot slot zijn ook de vorm en de afmetingen van de verschillende formaten connectors in de HDMI norm vastgelegd. Om het beschermde HDMI logo te mogen gebruiken, moeten fabrikanten zich bij de HDMI groep aansluiten en hun apparatuur door deze groep laten certificeren.

Verschillende HDMI normen

Na de introductie heeft HDMI een hele ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn opties toegevoegd en bestaande opties zijn uitgebreid om de nieuwste videonormen te ondersteunen. Een van de meest opvallende upgrades betreft de beeldresolutie die de verschillende versies van HDMI ondersteunen. Versie 1.4 en versie 2.0 zijn het meest belangrijk. Versie 1.4 ondersteunt full HD ook bekend als 1080p, stereo audio en verschillende formaten surround sound. Versie 2.0 ondersteunt volledig UHD in hoge refresh rates (beter bekend als 4K) en alle bekende audioformaten tot en met Dolby Atmos. De mini variant bevat geen elektronica alleen koperdraad. Toch is het belangrijk om de juiste versie te kiezen. Het verschil tussen de verschillende versies mini kabels betreft de bitrate, de hoeveelheid digitale informatie die per seconde door de mini HDMI kabel gestuurd kan worden. Een versie 2.0 signaal heeft een aanzienlijke hogere bitrate dan een versie 1.4 signaal. Hoe hoger de benodigde bitrate, hoe hoger de bandbreedte van de kabel moet zijn. Het HDMI 2.0 signaal stelt dus hogere eisen aan een mini HDMI kabel dan HDMI 1.4.

Wat is een mini HDMI kabel?

Voor het aansluiten van een flatscreen tv, surround sound audio receiver en mediaspelers wordt een HDMI kabel met de standaard connector gebruikt. Deze connector staat bekend als de HDMI-A connector. Het metalen deel van de stekker is circa 14 millimeter breed en 4,5 millimeter hoog. De stekker van deze kabel ligt goed in de hand en is eenvoudig in gebruik. Voor draagbare apparatuur zoals een videocamera of portable mediaspeler neemt de HDMI-A connector toch veel ruimte in op het draagbare apparaat. Daarom heeft de HDMI groep een ruimtebesparende oplossing geïntroduceerd: een connector die smaller en vooral een stuk dunner is. Deze connector staat bekend als de HDMI-C of HDMI mini connector. Als uw videocamera uitgerust is met een HDMI mini connector, dan past de standaard connector niet in uw camera. U heeft dan een mini HDMI kabel nodig. De mini HDMI kabel heeft aan de ene kant de HDMI-C of mini connector en aan de andere kant de normale HDMI-A of standaard connector. Met een mini HDMI kabel kunt u uw videocamera rechtstreeks aansluiten op de standaard HDMI aansluiting van uw flatscreen tv.

De juiste kabel kiezen

Wilt u uw videocamera die over een mini HDMI connector beschikt aansluiten, dan is het belangrijk om te weten over welke connector het apparaat beschikt waar u uw videocamera op aan wilt sluiten. Nieuwe apparaten beschikken allemaal over een standaard HDMI-A ingang. In deze situaties kiest u voor een mini variant. Er zijn nog steeds veel uitstekende monitoren en andere audiovisuele apparatuur in omloop die geen HDMI, maar een DVI aansluiting hebben. Heeft u een monitor met DVI aansluiting, kies dan voor een DVI naar mini HDMI kabel. De DVI naar mini HDMI kabel is een passieve kabel zonder ingebouwde elektronica en kan dus twee kanten uit gebruikt worden. Oudere apparatuur zoals oudere flatscreen tv’s en monitoren hebben vaak een analoge VGA aansluiting. Om uw videocamera met mini HDMI connector op een monitor of flatscreen tv aan te sluiten, kiest u voor een mini HDMI naar VGA kabel. Omdat HDMI een digitaal signaal is en VGA een analoog signaal, moet het signaal geconverteerd worden. Deze kabel bevat hiervoor elektronica en kan dus maar in één richting gebruikt worden.