Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Apparaatsnoer

Wat doet een apparaatsnoer?

Een apparaatsnoer is beter bekend als netsnoer. Het is een snoer waarmee een apparaat van netspanning voorzien wordt. Een netsnoer kan vast met een apparaat verbonden zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het netsnoer dat aan een stekkerdoos zit. Het grote verschil met een apparaatsnoer is dat dit eenvoudig losgekoppeld kan worden van een apparaat. Een apparaatsnoer heeft twee stekkers. Aan de ene kant van netsnoer zit de stopcontactstekker. Dit kan een platte Eurostekker zijn of een randaardestekker. De platte Eurostekker wordt gebruikt bij niet-geaarde apparaten met een klein verbruik. Dit zijn vrijwel altijd dubbel geïsoleerde apparaten die geen randaarde nodig hebben. Bij apparaten die wel randaarde nodig hebben, wordt een randaardestekker gebruikt. Een apparaatsnoer is voor de veiligheid en het gebruiksgemak voorzien van aangegoten stekkers en is verkrijgbaar in verschillende lengtes. Bij ons heeft u keuze uit lengtes tot 15 meter. Kies de gewenste lengte in het rechter filtermenu en u krijgt meteen alle beschikbare snoeren van de gekozen lengte te zien. Met een snoer van de juiste lengte kunt u een apparaat aansluiten zonder dat u een verlengsnoer nodig heeft.

Geaarde apparaatstekkers

De bekendste is de C13 stekker. Dit is de uitvoering die u achter op uw desktop pc terugvindt. Deze is te herkennen aan drie verticale platte pennen, waarvan de middelste (de veiligheidsaardepen) iets hoger gesitueerd is dan de andere twee pennen. De C14 chassisaansluiting waar de C13 apparaatstekker inpast, komt u veel tegen bij apparatuur die een randaardeaansluiting nodig heeft. Een minder bekende variant is de C13 chassisaansluiting. Dit is een aansluiting zonder randaardepen, die gebruikt wordt bij apparaten die geen randaarde nodig hebben. Voor het aansluiten kunt u gewoon een C13 variant met randaarde gebruiken. Een andere variant op de C13 apparaatstekker is de C15 apparaatstekker. Deze lijkt sterk op de C13 variant, maar heeft aan de onderkant een uitsparing. De C15 stekker wordt gebruikt bij apparaten die warm worden, zoals waterkokers en gourmetstellen. Deze apparaten zijn voorzien van het C16 chassis deel dat een nok heeft om ervoor te zorgen dat alleen de C15 apparaatstekker past en niet de C13 variant. Een snoer met een C15 stekker kan en mag gebruikt worden voor apparaten die niet warm worden en uitgerust zijn met een C14 chassisdeel.

Niet-geaarde apparaatstekkers

Dubbel geïsoleerde apparaten hebben geen aardeaansluiting nodig en hebben vaak maar een beperkt verbruik. Een apparaatsnoer voor dubbel geïsoleerde apparaten is vaak uitgerust met een C7 apparaatstekker. Dit is een kleine platte, ruimtebesparende stekker. De C7 stekker is ook bekend door enkele bijzondere bijnamen zoals het varkenssnuitje, omdat deze met zijn twee gaatje op een neusje lijkt. De C7 apparaatstekker vindt u vaak op kleine elektrische apparaten. Een bekend voorbeeld is de Apple TV, maar ook veel laptopvoedingen maken gebruik van een variant met de C7 apparaatstekker. Wist u dat de adapter van een Apple laptop ook gebruikmaakt van de C7 apparaatstekker? U kunt de stekker van een Apple laptop adapter van de adapter schuiven om deze te vervangen door een stekker van een ander land. Dit stekkersysteem maakt gebruik van de C7 norm. U kunt dus ook gewoon een C7 snoer in de adapter steken. Naast het standaard C7 apparaatsnoer kunt u bij ons snoeren met ruimtebesparende haakse stekkers bestellen. Voor het gebruik bij een scheerapparaat verkopen we het C7 krulsnoer. Wilt u een bestaand apparaatsnoer C7 verlengen, bestel dan het C7 verlengsnoer.

Ander types apparaatsnoer

Naast de hierboven beschreven types hebben wij ook een aantal veel minder bekende types snoeren en snoeren met buitenlandse stekkers op voorraad. Een variant van de bekende C13 apparaatstekker is de C19 stekker. Deze twee lijken sprekend op elkaar, maar een groot verschil is de plaatsing van de pennen. Bij de C13 stekker staan de platte pennen verticaal en bij de C19 stekker staan de platte pennen horizontaal. Daarnaast is de buitenkant van de C19 geheel rechthoekig. Een buitenbeentje is de C5 apparaatstekker. Deze komt u sporadisch tegen op laptopadapters, lijkt op de tweepolige C7 stekker (het varkensneusje), maar heeft nog een derde aansluiting die als veiligheidsaarde-aansluiting wordt gebruikt. Het Y apparaatsnoer heeft aan de ene kant een normale randaardestekker. Aan de andere kant splitst dit snoer in twee snoeren waar aan ieder einde een C13 apparaatstekker zit. Het Y apparaatsnoer is een bijzonder handig snoer om een desktop pc en een monitor met een stekker gelijktijdig aan te sluiten. Dit snoer wordt ook gebruikt om pc’s en servers met een dubbele redundante voeding aan te sluiten.