Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Brievenbus

Brievenbus Grijs - 39,5 x 27 x 10 cm - Able & Borret
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 26,99
Brievenbus - Toolland
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 36,99
Brievenbus - Toolland
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 36,99
Brievenbus - RVS - Toolland
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 44,49
Brievenbus - RVS - Toolland
  • Kleur:
3-5 dagen levertijd
€ 51,99
Brievenbus - RVS - Toolland
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 62,99
Brievenbus - RVS - Toolland
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 72,99
Brievenbuspaal - RVS - Toolland
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 37,99
Slot voor brievenbus - Met sleuteltjes - Toolland
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 14,59
Slot voor brievenbus - Met sleuteltjes - Perel
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 9,49
Slot voor brievenbus - Met sleuteltjes - Toolland
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 9,59

Welke brievenbus moet u kiezen?

Hoewel het lijkt alsof er ontelbare varianten zijn, is dat toch niet het geval. Een brievenbus is namelijk aan wettelijke regelgeving onderhevig. Dat is althans in Nederland zeker het geval. We geven u, na een stukje regelgeving, hierna een overzicht van de standaard soorten die u bij ons kunt bestellen. Elk type heeft zo zijn eigen kenmerken.

  • Brievenbus klep in de deur;
  • Brievenbus aan de gevel;
  • Brievenbus staand op paal;
  • Pakketbrievenbus (ook wel pakketbus genoemd).

Aan welke regels moet een brievenbus voldoen?

Regelgeving is opgesteld met het oog op de arbeidsomstandigheden van postbezorgers. Een tweede overweging is dat een brievenbus die goed ontworpen is, bijdraagt aan de efficiëntie van post- en pakketbezorging. Bij het kiezen van de plaats mag uw bus niet meer dan 10 meter van de openbare weg af hangen. Als ze meer dan tien meter van de openbare weg af hangt is PostNL niet meer verplicht om uw post te bezorgen. Veel mensen weten niet dat er ook een eis aan trappen verbonden is. De postbezorger mag namelijk geen trappen op die hoger zijn dan 2,5 meter. Heeft u dus een brievenbus hoger liggen, dan zult u deze moeten verplaatsen. Verder voldoet hij niet aan alle wettelijke eisen wanneer de opening zich lager dan 60 cm en hoger dan 180 cm van de grond bevindt. Voor wat betreft de eisen aan afmetingen van de brievenklep: al onze producten voldoen aan de standaard van minimaal 26,5 cm breed en 3,2 cm hoog. De minimale afmetingen qua ruimte achter de klep zijn 27 cm breed, 15 cm diep en 38 cm hoog. Dit zijn de belangrijkste eisen aan de afmetingen.

Brievenbus in de deur, kozijn of aan de gevel?

Nu u de belangrijkste eisen kent die voor particulieren én bedrijven gelden, kunnen we gaan kijken naar de uitvoeringen die we hiervoor al noemden. De klep in de deur of kozijn, door PostNL overigens formeel “inwerpopening” genoemd, is de meest eenvoudige brievenbus. Uw post ligt na bezorging rommelig op de mat of vloer. Heeft u dat liever niet, koop dan een postvanger erbij, dat is een bak of zak die aan deur of kozijn onder de klep is gemonteerd. Post valt aan de binnenkant in de zak of bak. Zo hoeft u niet te bukken en ook stapt u niet met natte voeten op de post als u binnenkomt. Ook geeft u uw speelse hond of kat geen kans meer de post opnieuw te sorteren naar eigen inzicht. Een model aan een muur is betrekkelijk eenvoudig te plaatsen. U moet uiteraard zelf controleren of de post al bezorgd is, daarvoor heeft u een goed bereikbare plek aan de gevel nodig. Heeft u die niet maar wilt u toch een brievenbus buiten, kies dan voor een model op paal of een vrijstaande bus.

(Vrij)staand model en pakketbrievenbus

Een vrijstaande brievenbus op paal is ideaal als u een grote tuin of een groot erf heeft. Net als bij een gevelbrievenbus ziet u vanuit uw huis of er post bezorgd is. Het kan wel zo zijn dat er misschien gegraven moet worden. Let op: koop een paal van hetzelfde merk als de bus zelf. Dit vergemakkelijkt de montage. Een staand type is ook geschikt voor grote hoeveelheden post. Net als bij alle andere buitenmodellen ziet u niet of de post al bezorgd is en moet u zelf even naar buiten lopen. Zorg bij een vrijstaand model wel voor een goede verankering. Het is dan onmogelijk voor vandalen om de bus mee te nemen. Een pakketbus is ideaal voor particulieren en bedrijven die regelmatig pakketjes ontvangen. U hoeft niet meer thuis te blijven of naar het postkantoor toe te gaan, de postbode of pakketbezorger stopt het pakket in uw pakketbus. Door de beveiligde klep kunnen pakketjes er wel ingestopt worden maar niet door de klep naar buiten gehaald worden. Nadat u gekozen heeft voor een van de soorten, is de exacte locatie waar u de bus wilt monteren en het volume post dat u verwacht een keuzefactor.

Locatie, volume en design

Als uw voordeur meer dan tien meter van de openbare weg verwijderd is, kies dan voor een gevelbrievenbus, een model op paal of een vrijstaande bus. Toen deze regels jaren geleden gingen gelden, kreeg iedereen die dit betrof van staatswege een groene bus. Dat is nu niet meer het geval. Als u veel post ontvangt is het belangrijk dat u een bus met extra groot volume kiest. Een groot volume is ook handig als u een paar dagen achter elkaar niet thuis bent en er post van een hele week in de bus moet passen. Wanneer u de keuze hebt gemaakt omtrent de locatie waar u een brievenbus wilt monteren gaat u kijken in welke stijl en in welke kleur u het product wilt hebben. Let hierbij vooral op de stijl en de kleuren van uw woning maar uiteraard ook op wat u aanspreekt. Zoekt u bijvoorbeeld een RVS brievenbus? Wij hebben ze uiteraard in ons assortiment.

Voordelen van RVS

RVS staat voor roestvast staal en niet voor, zoals velen denken, roestvrij staal. Het is een bijzonder geschikt materiaal voor brievenbussen omdat het roestbestendig is. Toch? Om maar met de deur in huis te vallen: RVS kan wel degelijk roesten. Dit kan echter worden tegengegaan door het materiaal verder te behandelen. Hoe dan ook, ook al kan RVS roesten, onze RVS brievenbussen doen dat dus niet omdat rekening is gehouden met het buitengebruik. Al naar gelang de gebruikte soort RVS (er zijn meerdere soorten) is het materiaal behalve tegen vocht ook bestand tegen hoge en lage temperaturen. Het enige waar u bij RVS voorzichtig mee moet zijn, is het gebruik van chloor. RVS kan daar niet tegen. Overigens hebben sommige producten ook een zogenoemde “gepantserde” laklaag. Die zijn dan voorzien van een poedercoating.

Waar u verder op moet letten

Al hebt u een brievenbus die volledig voldoet aan de wettelijke eisen, toch kan er van alles misgaan. Zo mag de post niet gehinderd worden bij het duwen door de klep. Wees dus voorzichtig met tochtstrippen, rubber stroken, veerconstructies en gordijnen die te dicht achter de klep zijn bevestigd. Uiteraard mag de klep niet beschadigd zijn, zodat er geen gevaar voor verwonding optreedt. Ook met betrekking tot uw huis, adres en nummer zijn regels er regels aan verbonden. Zo moet het huisnummer op of vlakbij een brievenbus zijn aangebracht. Dacht u dat we daarmee klaar zijn met alle regeltjes, dat klopt (bijna). Woont u namelijk in een flat of een andere woonvorm waarbij groepen brievenbussen voorkomen zoals een vakantiepark, dan moet de nummering zoveel mogelijk overeenkomen met de wijze waarop de gebouwen zelf zijn genummerd. Houd daar dus rekening mee wanneer u een vakantiepark of flatgebouw moet voorzien. Ten slotte is ook uw persoonlijke smaak van belang. Daar zijn geen regels aan verbonden, behalve dan dat ze niet teveel mag lijken op een openbare postbus voor verzending. Koop dus geen grote oranje uitvoering in ons land.