"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Coax splitter

Coax splitter - Cable home
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 11,09
Afsluitweerstand - Hirschmann
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 6,39
Afsluitweerstand - Goobay
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,19
F-connnector afsluitweerstand - Goobay
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,59
Afsluitweerstand - Hirschmann
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,19

Wat is een coax splitter?

Coaxkabel is nog steeds een veel gebruikte manier om apparaten van zendersignaal te voorzien. Veel Nederlandse huizen hebben standaard een kabelaansluiting. Deze kabelaansluiting wordt al decennialang gebruikt en is in veel gebieden geschikt gemaakt voor het doorgeven van Internetsignaal. Hiervoor wordt naast radio en tv als derde een internetmodem op de kabel aangesloten. Omdat een coaxkabel een breedbandige oplossing is, kunnen alle signalen van zowel analoge als digitale radio en tv plus een Internetsignaal via één enkele kabel verstuurd worden. Daarmee is de coaxkabel die voor een kabelaansluiting gebruikt wordt een populaire aansluiting die door veel mensen dagelijks gebruikt wordt. Maar wat als u een extra apparaat wilt aansluiten, of niet tevreden bent met het standaard aansluitmateriaal dat bij uw kabelinternetmodem geleverd is? Voor deze situaties hebben wij een uitgebreide collectie verschillende splitters op voorraad. Bij ons kunt u niet alleen een eenvoudige coax kabel splitter bestellen, maar ook splitters van hoge kwaliteit met meerdere aansluitingen die geschikt zijn voor gebruik met uw kabelinternetmodem.

Welke coax splitter kiezen?

Bij de keuze zijn enkele technische aspecten belangrijk. Het eerste aspect is de toepassing. Wilt u eenvoudig een extra toestel aansluiten, dan is een voordelig type voldoende. Het is belangrijk om te weten dat een tv-signaalsplitter andere aansluitingen heeft dan een radiosignaalsplitter. Een standaard kabel-tv aansluiting is voorzien van een IEC male push connector. Een coax splitter moet dus voorzien zijn van één male female connector die in de aansluitdoos gestoken wordt. Daarnaast moet de tv-signaalsplitter van twee IEC male connectors voorzien zijn waar twee coaxkabels voor het aansluiten van twee tv’s ingestoken kunnen worden. Bij een radiosignaal is het net andersom. Een standaard radiocoaxsplitter heeft één IEC male aansluiting die u in de kabelaansluiting steekt. Daarnaast is het voorzien van twee IEC female aansluitingen waarin u de coaxkabel voor het aansluiten van twee radio’s kunt steken. Voor een meer permanente installatie raden wij aan om een hoogwaardige coax splitter met F-connectors te gebruiken. De F-connector is een coaxschroefconnector. Het voordeel is dat de coaxkabel niet per ongeluk kan losraken.

Internetkabelmodem aansluiten

Bij het aansluiten van een internetkabelmodem is het belangrijk dat u de juiste coax splitter kiest. Niet elk type is geschikt voor dit doel, omdat een internetsignaal zich anders gedraagt dan een radio- en tv-signaal. Dit laatste plant zich in één richting voort. Bij een kabelsignaal is dat van het kabelaansluitpunt naar een radio of tv. De klassieke coax splitter is zo ontworpen dat deze het binnenkomende signaal op een effectieve manier splitst en aan de aangesloten apparaten doorgeeft. Een internetkabelmodem werkt ook anders dan een radio en tv. Bij een internetkabelmodem wordt er een internetsignaal door de provider naar het modem verstuurd. Dit is het zogenoemde downlinksignaal en dit volgt dezelfde richting als het radio- en tv-signaal. Het internetkabelmodem stuurt ook een signaal terug naar de internetprovider, het uplinksignaal. Een klassieke coax splitter is niet ontworpen om het uplinksignaal vanuit het modem terug te sturen. Wilt u een kabelmodem aansluiten op een coax splitter, dan is het belangrijk om een type te kiezen dat geschikt is voor het retour- of uploadsignaal.

Verdelen of aftakken?

Bij het splitsen van een coaxsignaal treedt er altijd een verzwakking op. Wordt het signaal door vele splitsingen teveel verzwakt, dan ontstaat er bij een analoog signaal ruis in het audiosignaal of sneeuw in het tv-signaal. Bij een digitale versiel kan het audiosignaal gaan stotteren en het beeldsignaal kan blokkerig worden. De inrichting van uw coaxnetwerk bepaalt wat de juiste keus is. Wilt u een netwerk maken dat zich als de takken van een boom splitst, dan is een coaxverdeler de beste keus. Een verdeler deelt het signaal in twee of meer signalen van gelijke signaalsterkte. Vaak is het eenvoudiger en voordeliger om één hoofdkabel door een gebouw te leggen en deze kabel op plaatsen waar u een radio-, tv- of kabelmodem wilt aansluiten af te takken. Een aftaksplitter verdeelt het signaal in twee signalen die beiden een verschillende signaalsterkte hebben. Eén signaal blijft een hoge signaalsterkte houden en wordt als hoofdsignaal doorgeleid. Het andere signaal heeft een veel lagere signaalsterke maar is nog ruim voldoende om direct op een radio tv of modem aangesloten te worden.