"
G4 led - Goobay
  • Lichtkleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 5,29
G4 Lampfitting - Goobay
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 10,59
Lamptester - Velleman
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 9,59

Wat is een G4 lamp fitting?

De G4 fitting is speciaal ontwikkeld voor halogeen lampen van 12 volt met een vermogen van 5, 10 en 20 watt. Omdat deze halogeenlampjes klein zijn maar wel behoorlijk heet kunnen worden, is een kleine schroeffitting door de hoge temperatuurverschillen tussen aan en uit niet geschikt. De steekfitting bestaat uit twee stalen pinnen met een diameter van 0,7 millimeter. De pinnen zijn zo ontworpen dat ze tegen de hoge hitte van een halogeenlamp bestand zijn en hebben een onderlinge hartafstand van 4 millimeter. Deze afstand komt weer terug in het typenummer. De oorspronkelijke G4 halogeenlamp is een klein glazen bolletje dat door fabrikanten eenvoudig in kleine spotjes en kleine staande lampen ingebouwd kan worden. Hierdoor is deze snel populair geworden. Omdat een G4 lamp een laagspanningslamp is die op 12 volt gelijk of wisselspanning werkt, is er altijd een transformator nodig om deze verlichting op het lichtnet aan te sluiten. Dit kan naar keuze een klassieke draadgewonden transformator zijn of een elektronische transformator. Naast de halogeen uitvoering leveren wij ook de G4 led lamp. In veel gevallen kan de G4 lamp halogeen door de energiezuinigere led-uitvoering vervangen worden.

G4 lamp halogeen

Dit is een gloeilamp waarbij aan het gas in het bolletje een kleine hoeveelheid halogeen is toegevoegd. Hierdoor kan de gloeidraad op een hogere temperatuur branden zonder dat de levensduur van deze lamp nadelig beïnvloed wordt. Omdat de gloeidraad van een halogeenlamp een stuk warmer wordt dan bij een normale gloeilamp, geeft een halogeenlamp witter licht waardoor deze lamp prettige lees- en werkverlichting is. De G4 halogeenlamp is van gehard glas dat een hoge temperatuur kan weerstaan. Laat een halogeenlamp altijd goed afkoelen voordat u hem verwisselt. Gebruik geen tang, want dan kan het glas barsten. Gebruik een speciaal halogeenlampentrekker of een stuk slang dat om het lampje past. Knijp het stukje slang plat tot u voldoende grip op het lampje heeft om het uit de fitting te trekken. Let bij het zelf plaatsen van halogeenverlichting altijd op voldoende ventilatie zodat de lamp niet te heet wordt. Een te hoge temperatuur zal de levensduur aanzienlijk verkorten.

Led

Sinds de doorbraak van witte ledverlichting zijn er veel verschillende uitvoeringen op de markt verschenen. Een led heeft veel voordelen ten opzichte van een gloei- en halogeenlamp. Led is een stuk energiezuiniger omdat er meer energie in licht en minder energie in warmte wordt omgezet. Hierdoor wordt een led ook veel minder warm dan een halogeenlamp. Omdat een led veel minder energie verbruikt en er ook nog eens veel verschillende soorten leds op de markt zijn, is het vermogen in watt geen goede maat meer om de lichtopbrengst van verschillende lampen met elkaar te vergelijken. Daarom geven fabrikanten naast het opgenomen vermogen in watt ook de lichtopbrengst in lumen van een lamp aan op de verpakking. Bent u op zoek naar een led als vervanger voor een halogeenlamp? Zoek dan het vermogen van de halogeenlamp op. Zoek in onze webshop halogeenverlichting met hetzelfde vermogen en kijk hoeveel lumen deze lamp levert. Kies in het filter de range van dit aantal lumen en zoek vervolgens een G4 led uit met ongeveer hetzelfde aantal lumen. Let bij het uitzoeken ook op de kleurtemperatuur van de led.

Dimmen van een G4 lamp

Bij dimmen is het belangrijk om te weten dat er voor het aansluiten van een G4 lamp een transformator nodig is. Er kunnen meerdere op een transformator worden aangesloten. De dimmer wordt in de 230-voltaansluiting van een transformator opgenomen. Een G4 lamp halogeen is altijd dimbaar als deze wordt aangesloten met een klassieke draadgewonden transformator. Bij gebruik van een elektronische transformator moet deze geschikt zijn voor het dimmen van halogeen lampen. Het totale vermogen van de aangesloten lampen is belangrijk voor de transformator- en dimmerkeuze. De transformator moet een vermogen hebben dat gelijk of groter is dan het totaal aangesloten vermogen van de lampen. Een dimmer heeft een minimum en een maximum vermogen. Het minimum vermogen is nodig om de dimmer goed te laten functioneren. De G4 led is alleen dimbaar als dit op de verpakking is aangeven. Hij kan aangesloten worden met een klassieke of elektronische transformator die geschikt is voor het dimmen van leds. De dimmer moet ook geschikt zijn voor leds. Het aangesloten vermogen moet tussen het minimum en maximum vermogen van de dimmer liggen.