HDMI is een moderne digitale videonorm die gebruikt wordt voor het overdragen van digitale video, audio en besturingssignalen van het ene apparaat naar het andere, dit alles via één enkele kabel.
Door de hoge beeldkwaliteit en de eenvoud van een alles-in-een-kabel is HDMI snel populair geworden voor het verbinden van diverse home entertainment componenten zoals flatscreen TV’s, beamers, audio receivers en andere digitale afspeelapparatuur zoals een settopbox, Apple TV en Blu-ray speler.
HDMI is een afkorting van High-Definition Multimedia Interface en is de opvolger en een uitbreiding van de DVI-D standaard die dezelfde signaalcodering gebruikt. Waar DVI-D alleen gebruikt wordt voor de overdracht van een digitaal beeldsignaal, biedt HDMI een aantal extra opties die het gebruik van een HDMI-aansluiting en kabel in de praktijk heel aantrekkelijk maken.
Naast de overdracht van HD (High Definition) beeldsignaal met hoge resolutie die inmiddels tot 8K video loopt, is HDMI ook geschikt voor de overdracht van un-compressed stereosignaal of compressed surroundsignaal. Hiermee heeft u nog maar een enkele kabel nodig voor het onderling verbinden van home entertainment componenten.
HDMI biedt ook een aantal handige extra opties voor overdracht van data, afstandsbedieningssignalen en een anti-kopieerbeveiliging. Hierna gaan we dieper in op een aantal belangrijke opties die vaak bij een HDMI-kabel genoemd worden.
Een HDMI-kabel is een passieve kabel. Dit houdt in dat er geen chips of andere actieve componenten in een standaard HDMI-kabel aanwezig zijn. Hierdoor ondersteunt een HDMI-kabel automatisch de verschillende coderingen, beeldformaten en andere beeldopties zoals anti-kopieerbeveiliging.
Een aantal opties maken onderdeel uit van de HDMI-norm zelf, maar zijn (omdat een HDMI-kabel een passieve kabel is en deze het video- en audiosignaal onveranderd doorgeeft) niet relevant bij de keuze van de HDMI-kabel zelf. Hieronder bespreken we de opties en geven aan of deze optie van invloed is op de kabelkeuze.
Een van de belangrijkste opties van een HDMI-kabel is de ondersteunde bandbreedte. Deze hangt direct samen met de maximale resolutie, die door de kabel ondersteund wordt. De maximale ondersteunde resolutie is op zijn beurt weer vastgelegd in de HDMI-versie.
HDMI kent verschillende versies, waarbij de versies 1.4, 2.0 en 2.1 op dit moment de belangrijkste en meeste gebruikte versies zijn. Versie 1.4 is de oudste in dit rijtje en versie 2.1 is de nieuwste HDMI-versie.
Een nieuwere versie ondersteunt een hogere resolutie en hogere refresh rate voor een gedetailleerder beeld. Daarnaast biedt elke nieuwe HDMI-versie ook weer een aantal uitbreidingen op bestaande mogelijkheden en opties.
Bij de keuze van uw nieuwe HDMI-kabel is het belangrijk om op de HDMI-versie van de aan te sluiten apparatuur te letten en een HDMI-kabel te kiezen die minimaal de versie heeft van de apparatuur die u aansluit.
De ondersteunde resolutie heeft direct invloed op de bandbreedte van het signaal. Hoe hoger de resolutie van het ondersteunde HDMI-signaal, hoe hoger de benodigde bandbreedte. De constructie en het gebruikte materiaal van een HDMI-kabel bepalen de maximale bandbreedte die de kabel ondersteunt, daarmee ook de maximaal ondersteunde resolutie en dus de HDMI-versie die de kabel ondersteunt.
HDMI wordt niet alleen gebruikt in de home-entertainmentwereld, maar wordt ook steeds populairder in de computerwereld voor het aansluiten van computermonitoren.
Voor dit doel ondersteunt HDMI het Display Data Channel (afgekort DDC), dat een collectie van een aantal protocollen is die gebruikt worden door monitoren voor het doorgeven van de ondersteunde resoluties en refresh rates. Met deze informatie kan een computer of laptop automatisch kiezen voor de meest geschikte instellingen voor het doorgeven van het videosignaal aan de monitor. Op deze manier maakt u automatisch gebruik van de maximale beeldprestaties van zowel uw computer als uw met HDMI-aansluiting uitgeruste beeldscherm.
Sluit u apparatuur met verschillende HDMI-versies op elkaar aan, dan is de laagste versie leidend bij de keus voor de HDMI-versie van de kabel.
Het is geen probleem om een HDMI-kabel met een hogere versie aan te schaffen. Veel mensen kiezen dan ook voor een HDMI-kabel met een versie die gelijk is aan de hoogste versie van de beschikbare apparatuur. Dit heeft als voordeel dat als u een van de componenten van uw home cinema vervangt door apparatuur met een hogere HDMI versie, u al in het bezit bent van HDMI-kabels die de minimaal benodigde bandbreedte ondersteunen.
Naast aanduiding van HDMI-kabels met het versienummer, is er ook een trend om HDMI-kabels met de maximale ondersteunde resolutie aan te duiden. Deze aanduiding is niet 100% waterdicht omdat er enige overlap tussen versies is en er bij hoge resolutie en een lage refresh een lagere versie voldoende is.
In de praktijk worden vaak de volgende resoluties en bijbehorende HDMI-versies aangehouden. Kiest u een kabel aan de hand van de informatie uit deze tabel dan zit u altijd aan de veilige kant. Wilt u exact weten welke versie u minimaal nodig heeft, raadpleeg dan de uitgebreide tabel onder dit artikel.
Resolutie | Max refresh rate | HDMI-versie | Bandbreedte |
---|---|---|---|
HD | 144 Hz | 1.4 | 10.2 Gb/s |
4K | 60 Hz | 2.0 | 18 Gb/s |
4K en 8K | 120 Hz | 2.1 | 48 Gb/s |
Omdat alle kabelversies backward compatible zijn, kunt u (als u twijfelt welke versie u nodig heeft) altijd een HDMI-kabel met de hoogst verkrijgbare versie kiezen. U bent dan misschien iets duurder uit, maar u bent er altijd zeker van dat uw apparatuur optimaal presteert en u van de hoogst mogelijk beeldkwaliteit die uw apparatuur kan bieden kunt genieten.
Het HDMI-logo is een beschermd logo. Fabrikanten die het HDMI-logo op hun apparatuur, kabels en verpakking willen gebruiken, moeten zich bij het HDMI-consortium aansluiten en hun kabels en apparatuur laten testen door het consortium. Pas nadat er typegoedkeuring is verkregen, mag een fabrikant het HDMI-logo gebruiken. Als u een kabel met HDMI-logo koopt, weet u dat u een goed werkende kabel in handen heeft.
Bij het kiezen van HDMI-apparatuur en HDMI-kabels komt u veel verschillende specificaties en termen tegen die tot verwarring kunnen leiden. Hierboven hebben we bandbreedte en resolutie al uitgelegd, maar wat betekenen al die andere termen? Wij zetten hieronder de belangrijkste termen op een rijtje en vertellen of de genoemde HDMI-term of specificatie wel of niet van belang is bij het kiezen van de juiste HDMI-kabel.
Audio Return Channel of ARC is geïntroduceerd met HDMI-versie 1.4 en is een bijzonder handige voorziening als u meerdere HDMI-apparaten met elkaar gekoppeld heeft, zoals een Apple TV of Blu-ray speler, een flatscreen TV en een audio receiver voor het weergeven van surround sound.
In deze opstelling wordt het beeld- en videosignaal aan de flatscreen tv doorgegeven en daar gedecodeerd. Het audiosignaal moet in deze opstelling niet door de flatscreen tv worden weergegeven, maar door de surround sound receiver. Sinds HDMI-versie 1.4 heeft een flatscreen tv de mogelijkheid om het gedecodeerde audiosignaal via het Audio Return Channel van de HDMI-kabel naar de receiver door te geven. Er hoeft dus geen extra audiokabel meer aangesloten te worden.
ARC is onderdeel van HDMI sinds versie 1.4 en wordt daardoor ondersteund door alle HDMI-kabels met versie 1.4, 2.0 en 2.1. Voor de volledigheid zetten wij bij elke HDMI-kabel in onze webshop of een kabel ARC ondersteunt.
HDMI Ethernet Channel afgekort HEC is samen met Audio Return Channel ARC met versie 1.4 in HDMI geïntroduceerd. Hiermee worden alle aangesloten HDMI-apparaten via 100 Mb/s ethernet met elkaar verbonden en kunnen op deze manier data zoals programmagegevens met elkaar uitwisselen. Is een smart tv aangesloten op internet, dan kunnen andere aangesloten apparaten via de HDMI Ethernet Channel verbinding ook gebruikmaken van internet voor bijvoorbeeld het online ophalen van informatie of updates.
HEC en ARC maken gebruik van hetzelfde aderpaar, waardoor de afkortingen HEC en ARC vaak samengevoegd worden tot HEAC.
Met de komst van HDMI 2.1 is er een nieuwe optie Enhanced Audio Return Channel afgekort met eARC geïntroduceerd. Deze optie zorgt voor een bandbreedte die circa 37 keer hoger is dan standaard ARC biedt en maakt gebruik van het 100 Mb/s Ethernet kanaal van een HDMI-kabel.
Via eARC is het mogelijk om gebruik te maken van de nieuwste audioformaten zoals Dolby Atmos, Dolby True HD. DTS-HD Master Audio en DTS:X, die meer bandbreedte nodig hebben dan het standaard ARC kan bieden. eARC is alleen beschikbaar op apparatuur die aan de HDMI 2.1 norm voldoet. Kies voor het verbinden van HDMI 2.1 apparatuur minimaal een HDMI 2.1 kabel.
De Consumer Electronics Control optie afgekort CEC is al aanwezig sinds HDMI-versie 1.0. CEC is een comfortabele optie die door veel HDMI-apparatuur wordt ondersteund.
Zijn uw via HDMI aangesloten apparaten van CEC voorzien, dan stelt CEC deze apparaten in staat om onderling besturingssignalen uit te wisselen. U kunt dan met de afstandsbeding van uw tv of beamer alle aangesloten apparaten aanzetten en een film starten.
HDMI maakt standaard gebruik van de Transition Minimized Differential Signaling (TMDS) signaalcodering voor het overdragen van het gecombineerde digitale video- en audiosignaal. De TMDS-codering zorgt voor een robuuste en stabiele signaaloverdracht over de HDMI-kabel.
Bij het versturen van het TMDS gecodeerde signaal wordt gebruikgemaakt van vier afgeschermde aderpaartjes. Elke standaard HDMI-kabel, onafhankelijk van de versie, beschikt over deze vier aderpaartjes.
Zoals eerder uitgelegd bepaalt de kwaliteit van deze aderpaartjes de maximale bandbreedte van het signaal dat via een kabel overgedragen kan worden. Hoe hoger deze maximale bandbreedte, hoe hoger de maximale bruikbare resolutie, hoe hoger de HDMI-versie van de kabel.
High-bandwidth Digital Content Protection, afgekort HDCP, zorgt ervoor dat met HDCP beveiligde content alleen op apparatuur die van HDCP-autorisatie is voorzien kan worden bekeken.
Met HDCP beveiligde content wordt versleuteld over een HDMI-kabel verstuurd, waardoor deze content niet eenvoudig te kopiëren is.
Nu is de vraag: “Is elke HDMI kabel geschikt voor het overdragen van met HDCP beveiligde content, of heb ik hier een speciale kabel voor nodig?” Het antwoord is eenvoudig. U kunt elke standaard HDMI-kabel gebruiken. Omdat een HDMI-kabel een passieve kabel is en geen chips bevat, maakt het voor de kabel niet uit wat voor signaal er getransporteerd wordt en of dit wel of niet met HDCP beveiligd is.
High Dynamic Range afgekort HDR is een videoformaat met een groter kleurenpallet, hogere witwaardes en dieper zwart. Hierdoor biedt HDR een veel mooier en intenser beeld dan een Standaard Dynamic Range (SDR) videosignaal. HDR wordt sinds HDMI versie 2.0a ondersteund en is vooral interessant bij 4 en 8K video. Het grote verschil tussen een HDR- en een SDR-signaal is de manier waarop het videosignaal gedigitaliseerd is.
Om van HDR-films en -video’s te kunnen genieten, moet de video of film in HDR opgenomen zijn en moet uw apparatuur en flatscreen of beamer geschikt zijn voor de gebruikte HDR-norm.
Omdat een standaard HDMI 2.0 en 2.1 kabel een passieve kabel is en geen chips bevat, heeft de kabel geen invloed op het videosignaal en zal zowel een SDR- als een HDR-signaal zonder moeite van het ene naar het andere apparaat doorgeven.
Er zijn nog enkele andere nieuwe opties die alleen beschikbaar zijn voor apparatuur die met HDMI-versie 2.1 werken. Fabrikanten zijn niet verplicht om deze opties in apparatuur die volgens de HDMI 2.1 norm werkt op te nemen. We geven een korte opsomming van deze nieuwe opties:
Dit zijn allemaal signaal- en signaleringsopties en omdat een standaard HDMI 2.1-kabel een passieve kabel is, is het alleen noodzakelijk dat u HDMI 2.1 apparatuur met een HDMI 2.1-kabel op elkaar aansluit om van de hoge resolutie en de extra opties die uw apparatuur biedt gebruik te kunnen maken.
Bij de keuze van een HDMI-kabel is niet alleen de HDMI-versie belangrijk, maar het is ook belangrijk dat u een kabel kiest met de juiste HDMI-stekker.
Er zijn drie types veel gebruikte HDMI-stekkers:
Deze drie HDMI-connectoren hebben hetzelfde aantal aansluitingen en dezelfde mogelijkheden, maar hebben verschillende afmetingen.
De meest gebruikte HDMI-stekker is de standaard A stekker. De stekker is 14,5 mm breed en 4,5 mm dik. U komt de standaard type A stekker veel tegen bij home entertainmentsystemen en componenten waar voldoende ruimte aanwezig is voor deze stekker.
De HDMI-C-ministekker heeft een breedte van 10,5 mm en dikte van 2,5 mm en wordt veel gebruikt op camcorders en fototoestellen om deze rechtsreeks op een flatscreen tv, monitor of beamer te kunnen aansluiten. Zo kunt u rechtstreeks en zonder tussenkomst van computer of laptop uw foto’s of video’s op een groot scherm bekijken.
De HDMI-D-stekker is met zijn breedte van 5,8 mm en dikte van 2,2 mm ongeveer even groot als een micro USB-stekker. Deze HDMI-aansluiting wordt gebruikt op dunne draagbare apparatuur, zoals smartphones en tablets die u met deze aansluiting rechtstreeks op een flatscreen of beamer kunt aansluiten. Zo kunt u films, foto’s en zelf opgenomen video’s rechtstreeks op een groot scherm bekijken.
Er zijn situaties waarin een standaard rechte HDMI-stekker teveel ruimte in neemt. Denk aan een flatscreen tv die u vlak tegen de muur zet of aan een muur ophangt en aan home cinema apparatuur die zo opgesteld is dat er weinig ruimte aan de achterkant is.
Voor deze situatie verkopen wij kabels en verloopstekkers met haakse stekkers. Een HDMI-kabel met een haakse stekker steekt niet meer uit, maar loopt vlak langs de achterkant van een apparaat. Let op: een haakse HDMI-stekker past meestal niet in apparatuur die van een verzonken HDMI-aansluiting is voorzien.
Naast deze vaak gebruikte types stekkers zijn er nog twee minder courante HDMI-stekkers, de HDMI B en E stekker.
De HDMI dual link of HDMI B stekker heeft drie extra datakanalen, maar wordt in de praktijk zelden gebruikt. De HDMI E stekker is ontwikkeld voor de auto-industrie en heeft een vergrendelingsmechanisme zodat de stekker niet kan lostrillen.
Bij ons vindt u ook enkele soorten HDMI-kabels voor omstandigheden waar een normale HDMI-kabel niet voldoet.
Een standaard HDMI-kabel is rond. Deze kabel voldoet in veel verschillende situaties, behalve als u de kabel onder een tapijt wilt leggen. Speciaal voor deze situatie hebben wij ook platte HDMI-kabels. De platte HDMI-kabel is geschikt voor HDMI-versie 1.4 en leverbaar in lengtes van 1 tot 10 meter.
Zoekt u een dunne en flexibele HDMI-kabel, kies dan voor de HDMI slimline kabel. De slimline kabel heeft een diameter van maar 3,2 mm en is daarmee een stuk dunner en lichter dan de standaard HDMI-kabel. Dit is een handige kabel voor mobiel gebruik en op plaatsen waar een normale HDMI-kabel te dik en te stug is.
HF of Hoog Frequente interferentie is een vervelend verschijnsel, waarbij de mantel van een HDMI-kabel onbedoeld als antenne werkt. Er zijn twee soorten HF-interferentie te onderscheiden:
Bij HF-interferentie van buitenaf werkt de mantel van de HDMI-kabel als ontvangstantenne en pikt signalen van naburige apparatuur op, zoals het HF-signaal van een smartphone.
Bij HF-interferentie veroorzaakt door de apparatuur zelf werkt de mantel van een HDMI-kabel onbedoeld als zendantenne en beïnvloedt op deze manier andere apparatuur. Dit effect wordt soms waargenomen bij goedkope apparatuur die zelf over onvoldoende afscherming beschikt.
Beide soorten van interferentie zijn effectief te onderdrukken door het gebruik van een HDMI-kabel met ferrietkern. Deze HDMI-kabel heeft aan beide zijden vlakbij de stekker een verdikking die een ferrietkern bevat. Deze ferrietkern zorgt voor een hoge impedantie van de mantel van een HDMI-kabel, waardoor HF-mantelstromen die de interferentie veroorzaken effectief onderdrukt worden en de mantel van de HDMI-kabel niet meer als zend- of ontvangstantenne kan werken.
Het normale HDMI-signaal dat via de aderpaartjes door de HDMI-kabel loopt, zal de ferrietkern ongestoord passeren. Een ferrietkern heeft dus geen nadelige invloed op het HDMI-signaal zelf.Heeft u apparatuur met een andere aansluiting en wilt u deze op een HDMI in- of uitgang aansluiten?
Om apparatuur met een mini of micro HDMI-stekker aan een standaard HDMI-aansluiting te koppelen heeft u een kabel nodig met aan een kant een standaard HDMI A stekker en aan de andere kant een HDMI mini C of micro D stekker.
U heeft twee opties waar u uit kunt kiezen:
Opmerking: voor kabels die u regelmatig inplugt, raden wij aan om een kabel met vaste HDMI mini of micro stekker te kopen omdat deze minder kwetsbaar is.
Voor incidenteel gebruik kunt u kiezen voor een standaard HDMI-kabel en een verloopstekker van de standaard HDMI A stekker naar een HDMI mini of micro stekker. Deze combinatie is langer dan een kabel met een vaste HDMI mini of micro stekker en steekt hierdoor verder uit. De combinatie is ook kwetsbaarder, omdat door de lengte de mechanische belasting op zowel de kabel als de aansluiting van het apparaat groter wordt.
Heeft u een HDMI-kabel met een mini of micro stekker en wilt u deze tijdelijk voor een standaard HDMI aansluiting gebruiken? Dat kan. Met een HDMI mini of micro naar standaard HDMI A stekker kunt u deze kabel als standaard HDMI-kabel gebruiken. Let op: de verloopstekker maakt de stekker langer, waardoor de kabel verder zal uitsteken.
Wilt u apparatuur met een HDMI-aansluiting verbinden met apparatuur die geen HDMI-aansluiting heeft, dan heeft u een verloopkabel of adapter nodig om de apparaten succesvol met elkaar te koppelen.
Er zijn twee soorten verloopopties:
Er zijn veel verschillende soorten verloopkabels en adapters op de markt. Bij ons vindt u een brede selectie HDMI-verloopkabels en -adapters. Hieronder een overzicht.
Steeds meer laptops en computers worden uitgerust met de moderne en snelle USB-C-aansluiting. De USB-C-aansluiting is in staat om met hoge snelheid data te transporteren en daarnaast een laptop van voldoende energie te voorzien voor het laden van de ingebouwde batterij.v
De USB-C-aansluiting kan ook gebruikt worden voor het aansluiten van een monitor. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de USB-C alternate mode (Alt mode) voor het overdragen van een videosignaal. In de USB-C alternate mode schakelt de USB-C data driver om van een datasignaal naar het versturen van een HDMI-videosignaal. Vrijwel alle moderne laptops zijn voorzien van de USB-C Alt mode zodat u moeiteloos een monitor op een USB-C-uitgang kunt aansluiten.
Een USB-stekker heeft een ingebouwde chip. De chip in een USB-C naar HDMI-kabel geeft aan de laptop door dat er niet een datasignaal, maar een HDMI-signaal verstuurd moet worden. U hoeft dus niets anders te doen. Het aansluiten van de kabel op uw laptop en uw HDMI-monitor geeft de laptop het signaal om over te schakelen naar Alt mode. Hierna wisselen de monitor en laptop gegevens over maximale resolutie en refresh rate uit, waarna uw computer automatisch de instellingen kiest die de beste beeldkwaliteit geven.
Let op: een USB-C naar HDMI-kabel werkt maar in een richting, van USB-C naar HDMI.
Er zijn verschillende manieren om DisplayPort- en HDMI-apparatuur met elkaar te verbinden. Welke kabel u nodig heeft, hangt af van uw apparatuur en de richting van het videosignaal.
Wat is de richting van het videosignaal?
Is een laptop uitgerust met een dual mode DisplayPort (DP++), dan kunt u voor het aansluiten van een HDMI-monitor, flatscreen tv of beamer een goedkope passieve DisplayPort naar HDMI-kabel gebruiken. De DisplayPort driver in uw laptop zal automatisch detecteren dat er een HDMI-monitor is aangesloten en schakelt de signaalcodering om van DisplayPort naar HDMI. Daarna wisselen monitor en computers gegevens uit over de maximale resolutie en refresh rate en kiest uw computer automatisch de instellingen die de beste beeldkwaliteit geven.
Is u computer uitgerust met een single mode DisplayPort port dan heeft u een actieve DisplayPort naar HDMI adapter nodig met ingebouwde chip, die het DisplayPort signaal naar een HDMI signaal converteert.
De HDMI-norm beschikt niet over een conversiemodus zoals DP++ en alt mode, maar kan alleen een digitaal videosignaal met de TMDS-codering leveren. Conversiemodi zoals Alt mode en DP++ werken alleen in de uitgaande richting en niet voor een inkomend signaal. Er is dus geen mogelijkheid om een HDMI-signaal rechtstreeks op een DisplayPort aan te sluiten.
Om toch een DisplayPort monitor op een HDMI-uitgang aan te kunnen sluiten, heeft u een actieve HDMI naar DisplayPort converter nodig. Deze convertors hebben een ingebouwde chip die van energie voorzien moet worden. Daarom hebben deze convertors vaak een een extra kabeltje met een standaard USB-stekker die voor de voedingsspanning van de chip zorgt. U kunt deze USB-stekker in een vrije USB-aansluiting van uw laptop steken.
Let bij het bestellen van een HDMI naar DisplayPort convertor op de juiste resolutie, refresh rate, HDCP-versie en andere gewenste opties.
VGA is de meest gebruikte analoge video interface uit de computerwereld, er zijn veel monitoren en beamers in omloop die het nog steeds prima doen maar alleen beschikken over een VGA-aansluiting.
Heeft u oude apparatuur met alleen een VGA-aansluiting? Deze apparatuur is met een HDMI naar VGA adapter eenvoudig op een laptop, computer, Apple TV en mediaspeler met een HDMI-uitgang aan te sluiten.
Omdat HDMI een digitaal signaal is en VGA een analoog signaal, is een HDMI naar VGA adapter altijd een actieve adapter met een ingebouwde chip. Deze chip wordt bij veel adapters via de HDMI-plug van energie voorzien.
Een VGA-aansluiting ondersteunt geen audio. U heeft dus een aparte kabel voor de overdracht van uw audiosignaal nodig. Een aantal HDMI naar VGA adapters hebben een 3,5 mm audio-aansluiting maar deze aansluiting ondersteunt alleen stereogeluid.
Voor het verkrijgen van surround sound kunt u het HDMI-bronsignaal op een audio receiver of audio extractor aansluiten en de HDMI-uitgang van de receiver of extractor op de HDMI-ingang van de HDMI naar VGA convertor.
Heeft u oude maar nog werkende apparatuur met een VGA-uitgang en wilt u deze aansluiten op een scherm of beamer die alleen een HDMI ingang heeft, dan heeft u een VGA naar HDMI convertor nodig.
Deze actieve convertor zet het analoge VGA-videosignaal om in een digitaal HDMI videosignaal. Deze convertor bevat actieve elektronica, daarom zijn deze convectors uitgerust met een externe voedingsaansluiting of USB-stekker die voor de benodigde voedingsspanning zorgt.
De VGA-norm ondersteunt geen audio-overdracht, daarom is een VGA naar HDMI convertor vaak uitgerust met een 3,5 mm audio-aansluiting, die het HDMI-signaal van een mono of stereo audiosignaal kan voorzien.
DVI is de afkorting van Digital Visual Interface. DVI is lange tijd populair geweest omdat het naast een digitaal videosignaal ook het oudere analoge VGA ondersteunt, waardoor met een simpele verloopkabel een VGA-monitor op een DVI-uitgang aan te sluiten is.
Een analoge DVI-aansluiting wordt aangeduid met DVI-A. Een digitale DVI-aansluiting wordt aangeduid met DVI-D. Een aansluiting die zowel het digitale als het analoge DVI-signaal ondersteunt wordt aangeduid met DVI-I waarbij de I een afkorting van Integrated is.
De DVI-D aansluiting is de voorloper van de HDMI-aansluiting en gebruikt dezelfde signaalcodering. DVI wordt niet meer verder ontwikkeld, maar de HDMI- en DVI-normen houden nog steeds een overlappende set resoluties en refresh rates aan. Hierdoor is een DVI-D in- of uitgang eenvoudig met een passieve kabel op een HDMI-uit- of ingang aan te sluiten. Er is geen conversie nodig, de aangesloten apparaten zullen elkaar herkennen en automatisch het formaat kiezen dat het beste beeldresultaat geeft.
DVI-D ondersteunt standaard geen audio. Het audiosignaal zal via een aparte kabel overgebracht moeten worden.
Voor de overdracht van stereo audio vindt u bij ons passieve DVI-D naar HDMI-kabels die aan beide zijden voorzien zijn van een 3,5 mm stereo audiostekker. Deze stekkers kunt u aan beide zijden in een analoge stereo audio-aansluiting steken. U heeft dan geen losse 3,5 mm audiokabel meer nodig.
Bij ons vindt u ook converters voor de minder populaire videonormen. We geven hierna een korte opsomming. Gebruik het filter in het rechtermenu of het zoekveld om snel de gewenste converter te vinden:
In de HDMI-norm is geen maximum kabellengte gedefinieerd. De maximale afstand die overbrugd kan worden, hangt af van de gebruikte HDMI-versie en de kwaliteit van de aangesloten apparatuur.
Hoe hoger de HDMI-versie, hoe hoger de benodigde bandbreedte, hoe hoger de eisen die aan een kabel gesteld worden. De afstand waarover een kabel het signaal zonder problemen kan overdragen, is kleiner bij een hogere HDMI-versie.
In de praktijk worden de volgende maximale kabellengtes voor de verschillende versies aangehouden.
HDMI-versie | praktische maximale afstand |
---|---|
1.4 | 20 meter |
2.0 | 15 meter |
2.0a | 10 meter |
2.1 | 5 meter |
Dit zijn de praktische maximale afstanden die met een passieve kabel te overbruggen zijn. Maar dit is geen garantie dat u met uw apparatuur ook daadwerkelijk deze afstand kunt halen. Heeft u apparatuur van hoge kwaliteit, dan kunt u mogelijk een iets grotere afstand overbruggen.
Is uw HDMI-kabel te kort, dan kunt u een HDMI-verlengkabel gebruiken om de kabel te verlengen. Let hierbij op de HDMI-versie en de praktische maximale afstand die met de gebruikte HDMI-versie te overbruggen is. Let op: de praktische maximale lengte is de lengte van de oorspronkelijke kabel, plus de lengte van de HDMI-verlengkabel.
Voor het overbruggen van grote afstanden kunt u een actieve HDMI-kabel verlenger gebruiken. Bij ons vindt u twee soorten HDMI-kabelverlengers:
Met dit type HDMI-verlenger is het mogelijk om de afstand tussen HDMI-bron en weergave-apparatuur te verlengen tot circa 120 meter.
De verlenger bestaat uit een zendunit en een ontvangstunit. De zendunit wordt met een standaard HDMI-kabel op de HDMI-bron aangesloten. De zendunit wordt met een standaard UTP-kabel van maximaal 120 meter op de ontvangstunit aangesloten. Daarna wordt de ontvangstunit met een standaard HDMI-kabel op een scherm of beamer aangesloten.
Het is mogelijk om extra ontvangstunits op een zendunit aan te sluiten, zodat hetzelfde beeld op meerdere locaties zichtbaar gemaakt kan worden. U kunt bij ons naast een complete set van zender en ontvanger ook losse ontvangstunits bestellen.
Voor het splitsen van het signaal kan een standaard UTP-switch gebruikt worden. Op deze manier kunnen maximaal 253 ontvangstunits op een en dezelfde zenderunit aangesloten worden.
Dit systeem is een ideaal en voordelig systeem voor hotels en congrescentra om op diverse locaties in uw hotel of centrum informatieschermen op te hangen.
Op een aantal plaatsen is het lastig om een HDMI-kabel neer te leggen. Denk aan een podium, een grote thuisbioscoop of een slaapkamer.
In al deze situaties is een draadloze HDMI-verlenger de ideale keuze. De maximale afstand die u met een draadloze HDMI-verlenger kunt overbruggen is circa 30 meter.
U sluit de draadloze zender aan op uw weergave-apparatuur in de ene ruimte en daarna sluit u de ontvanger aan op uw flatscreen of beamer in de andere ruimte.
Wilt u de HDMI-verlenger thuis gebruiken voor het kijken naar tv of films, kies dan een model met ingebouwde IR-afstandsverlenger. Deze functie transporteert het IR-signaal van uw afstandsbediening vanuit de ruimte waar u kijkt naar de ruimte waar uw apparatuur staat. Op deze manier kunt u in de ruimte waar het scherm opgesteld staat uw IR-afstandsbediening blijven gebruiken.
Wilt u meerdere apparaten aansluiten maar heeft u niet voldoende HDMI-aansluitingen, dan is dit probleem eenvoudig op te lossen met een HDMI-splitter of HDMI-switch.
Zijn er niet genoeg HDMI-ingangen op een apparaat aanwezig om al uw apparaten aan te sluiten? Met een HDMI-schakelaar, ook HDMI-switch genoemd, is het mogelijk om het aantal ingangen van een apparaat uit te breiden. Een HDMI-switch is ook handig om op de ingang van een HDMI-monitor aan te sluiten. Op deze manier kunt u eenvoudig tussen verschillende bronnen heen en weer schakelen zonder dat u HDMI-stekkers hoeft te verwisselen.
Bij het gebruik van een HDMI-switch neemt de switch zelf altijd een ingang in beslag. Het aantal extra aansluitingen dat een switch oplevert, is daardoor het aantal aansluitingen van de switch min één.
Let bij het bestellen van een HDMI-schakelaar goed op de minimale HDMI-versie die u voor uw apparatuur nodig heeft.
Heeft een apparaat niet voldoende HDMI-uitgangen om meerdere schermen aan te sluiten? Met een HDMI-splitter kunt u eenvoudig meerdere schermen op een HDMI-uitgang aansluiten. Let bij het bestellen van een HDMI-switch goed op de minimale HDMI-versie die u voor uw schermen nodig heeft.