Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Tang

Tang - Zijkniptang - Knipex
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 28,49
Platbektang - Goobay
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 3,19
Tang - Set - Velleman
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 17,99
Tang - Rondbektang - Velleman
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 8,49
Tang - Gebogen punttang - Velleman
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 12,69

Kniptang, de meest gebruikte tang

Er zijn vele soorten kniptangen. U kunt immers zowel vlakken knippen als gaten. De meeste kniptangen zijn vernoemd naar hetgeen ze knippen. We noemen enkele typische voorbeelden: de simkaart knipper en de gaatjestang bijvoorbeeld. Met de een knipt u simkaarten en met de andere gaatjes. Ook bij de betonschaar en de blikschaar is de functie onmiddellijk duidelijk door de heldere naam. Zo gemakkelijk is het leven echter niet altijd. We hebben ook modellen die niet zo’n heldere benaming hebben meegekregen. Zo knipt de zijkniptang geen zijde, maar wordt met de naam bedoeld dat het gereedschap niet met de kop knipt, maar met de zijkant. Denk aan een schaar. Een andere vreemde naam is de pijpensnijder, dat ligt echter aan ons collectief geheugen voor wat betreft pijp. In dit geval betreft het echter een leiding, de benaming leidingsnijder zou dus beter zijn geweest.

Nijptang

Een nijptang is uitsluitend om te trekken en niet om te knippen. In eerste instantie dan. Omdat echter veel ander gereedschap deze functie ook prima kan uitoefenen, hebben fabrikanten er soms voor gekozen om toch een dubbele functie aan te brengen. Trekken én knippen dus. De échte knijptang herkent u aan de stomp geslepen bek, bedoeld om beschadigingen aan het materiaal te voorkomen. Verder is de bek meestal plat, zodat je het tegen een oppervlakte zoals een muur of een plank kunt plaatsen. Bij het uittrekken met behulp van een nijptang kun je trouwens toch nog de ondergrond beschadigen, ook al is de bek stomp en plat. De ervaren klusser gebruikt dan ook steeds een kartonnetje of resthoutje als beschermingslaagje.

Krimptang, meer dan krimpen alleen

Een krimptang is dan wel geen allrounder, maar hij kan wel meerdere functies aan. Deze kan namelijk knippen, strippen en krimpen. Verder wordt hij gebruikt voor het monteren van kabelschoenen. Bij de beschrijving van dit type word telkens aangegeven voor welk soort kabel de tang het meest geschikt is. Verder is ook hier de vorm van de bek relevant, die kan plat, half rond of rond zijn. Net zoals voor de nijptang geldt, kun je met een platte bek tegen een vlak aan werken. Er zijn ook subafdelingen bij de krimptang, met name de UTP tang is een typische variant. Deze tang is bedoeld om te werken met UTP kabel. Omdat je zoveel verschillende dingen kunt met deze tang, is de vorm en het materiaal van de handgrepen van belang.

Striptang

Een striptang is een gereedschap waarmee je kabels “stript”, dus van het omhulsel ontdoet. Een bekende variant bij dit type tang is de coax stripper. Deze is bedoeld om te kunnen werken met de complexe structuur van een coax kabel, die immers een soort extra omhulsel heeft. Hoewel het lijkt of een aparte tang voor dit soort kabel een beetje overkill is, merkt u op zijn laatst wanneer u storing hebt dat een beschadigde kabel niet zo handig is. Voor de volledigheid van het assortiment hebben we op deze plek ook het kabelmes opgenomen. Een kabelmes lijkt op een gewoon zakmes, maar is toch speciaal ontworpen om kabel te snijden en van het hoesje te ontdoen.

Buigtang

Een buigtang is een tang waarmee je kunt buigen. Er zijn 2 types buigtang die vaak worden gebruikt, dat zijn het buigijzer en de rondbektang. Een buigijzer is een tang waarmee je rond metalen materiaal kunt buigen, zodat het enerzijds een bepaalde lengte maar ook een bepaalde hoek krijgt. Ook voorkomt u met deze tang dat het materiaal knikt. Denk bijvoorbeeld aan een verwarmingsbuis die om een hoek gebogen moet worden. Het buigijzer wordt ook wel buigtang of pijpbuigtang genoemd. Voor het buigen van huidige PVC leidingen wordt overigens een buigveer gebruikt. Een andere buigtang is de rondbektang. Met deze tang buig je bijvoorbeeld draad in een ronde vorm. Deze tang wordt veel door hobbyisten, artistiekelingen en wat minder door professionals gebruikt.