Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Glasvezel converter

Wat is een glasvezel converter en wanneer heeft u deze nodig?

Glasvezel bestaat uit een dunne doorzichtige kern omhuld door een mantel en een beschermingshuls. Via deze kern kan een lichtsignaal verstuurd worden door een laserdiode die in de vezel schijnt. Aan de andere kant van de kabel zit een lichtgevoelige diode of transistor, die de pulsjes in elektrische signalen vertaalt. In een standaard netwerkkabel zitten vier aderparen die gebruikt worden om een duplex dataverbinding te leggen, waarbij de data gelijktijdig beide kanten op getransporteerd kan worden. Sommige kabels worden gebruikt om data in één richting te transporteren, maar voor een wederzijdse verbinding zijn dan twee kabels nodig. Standaard worden ze daarom vaak als een dubbele kabel uitgevoerd. Het is een ideaal transportmedium om computerdata over een lange afstand te transporteren. Met een normale koperen netwerkkabel is de maximale gegarandeerde afstand 100 meter. Met een fiberglass kabel kunnen eenvoudige afstanden van vele kilometers worden overbrugd, door de kleinere storingsgevoeligheid. Voor gebruik sluit men een dubbele glasvezelkabel aan op de glasvezel converter. Sluit het andere uiteinde van deze kabel aan op een andere glasvezel converter en sluit deze met een UTP- of FTP-kabel aan op een switch, router of computer. De netwerkverbinding loopt nu via de glasvezelkabel.

Hoe werkt het?

Dit apparaat zet een elektrisch netwerksignaal om in een glasvezelsignaal. Moderne routers hebben vaak de beschikking over een eigen glasvezelaansluiting of een modulaire SFP-glasvezelinterface. Maar wilt u een enkele computer, een kleine router of switch op een glasvezelkabel aansluiten, dan is een omzetter een ideale keuze. Met dit apparaatje kunt u een duplex aansluiting eenvoudig omzetten naar een standaard ethernetaansluiting. Via een patchkabel kunt u deze ethernetaansluiting op de netwerkpoort van een computer, kleine router, of een access point aansluiten. Sluit daarna beide binnenkomende vezels op de converter aan, die wordt gevoed met de meegeleverde lichtnetadapter. Steek de adapter in een vrij stopcontact en in de glasvezel converter. Bij een aantal types kunt u via dipswitches een aantal functies instellen. U kunt de eigenschappen van de ethernetpoort instellen, waarbij u een keus heeft tussen 10 Mb/s, 100 Mb/s, of 1 Gb/s en of de poort in half of full duplex modes werkt. Daarna heeft u de mogelijkheid om het Link Fault Pass Through protocol in te schakelen, waardoor bij een linkfout de netwerkverbinding wordt uitgeschakeld.

Een uitvoering kiezen

Het is belangrijk om op een aantal eigenschappen te letten bij het selecteren van een glasvezel converter. Het eerste selectiecriterium is de gewenste overdrachtssnelheid. Heeft u voldoende aan een datasnelheid van 100 Mb/s, voor bijvoorbeeld het aansluiten van een webcam op afstand, dan kunt u kiezen voor de voordelige Fast Ethernet glasvezel converter. Heeft u een hoge datasnelheid nodig omdat er regelmatig grote bestanden worden overgezet en is de rest van uw netwerk ook voorzien van 1 Gb/s verbindingen? Kies dan voor de snellere Gigabit glasvezel converter. Het tweede selectiecriterium is de afstand die u wilt overbruggen. Wilt u grote afstanden van meer dan twee kilometer overbruggen, kies dan voor een single mode glasvezel converter en de bijbehorende single mode vezel. Wilt u afstanden tot twee kilometer overbruggen, dan kunt u voor een multimode uitvoering met de bijbehorende multimode vezel kiezen. Het derde selectiecriterium is de manier waarop u de vezel met de omzetter verbindt. Dit kan met de vierkante SC-connector, waarbij de twee connectoren van beide vezelkabels mechanisch tot een blok gekoppeld kunnen worden, met de ronde ST-connectoren met bajonetsluiting, of met een SFP-transceiver.

Mode omzetter

Een SPF (“Small form-factor plugable transceiver”) module is een insteekmodule, die de laser en het foto-element bevat om elektrische datasignalen in lichtpulsen om te zetten en lichtpulsen in elektrische data om te zetten. Het bevat dus een zender en een ontvanger. In vaktermen heet dit een transceiver. Aan de zijde die in een SPF-routerslot gestoken wordt bevinden zich de elektrische contacten die het datasignaal doorgeven. Aan de voorkant bevinden zich twee glasvezelconnectoren. Deze modules worden veel gebruikt in routers en maakt de keuze voor een bepaald soort vezel, bijvoorbeeld single mode of multimode, bijzonder flexibel. Is er een keuze gemaakt voor een specifiek soort vezel, dan kan eenvoudig de juiste SFP-module geselecteerd worden en in het SFP-routerslot geschoven worden. Een bijzondere glasvezel converter is de versie met twee SPF-sloten. Deze kan uitgerust worden met twee SPF-modules met ieder hun eigen specificaties. De ene SPF-module kan een multimode model zijn en de andere kan een SPF single mode module zijn. Op deze manier is single mode eenvoudig om te zetten naar multimode vezel.