Het USB stopcontact is een vernuftig apparaatje. U kunt tegelijk het stopcontact en de USB-poorten of USB-aansluitingen gebruiken. Er wordt hoogspanning, hier 230 V, gecombineerd met laagspanning, hier 5 V. Om dit mogelijk te maken is er in het USB stopcontact een transformator, een elektrische omzetter voor hoge-naar-lage spanning, aanwezig. De hoge spanning is echter wisselspanning, wat wil zeggen dat de bijbehorende stroom 50 keer per seconde wisselt oftewel met 50 Hz. USB werkt met gelijkspanning en bijbehorende gelijkstroom, daarom is er ook nog een AC-DC converter aan boord van het USB stopcontact. Dat is een wissel- naar gelijkspanningsomzetter. Waarom is dit belangrijk te weten? Ook als er geen apparaat aangesloten is, verbruikt een USB stopcontact namelijk toch continu stroom. Het sluipverbruik van het USB stopcontact is weliswaar niet veel, maar toch. Als u een USB stopcontact voor inbouw installeert, hoeft u alleen de bruine fasedraad, blauwe nuldraad en eventuele geelgroene aarddraad aan te sluiten op het stopcontact met USB. Doe dit echter alleen als u verstand heeft van elektro. Voor het USB-gedeelte in het stopcontact met USB hoeft er niets aangesloten te worden.
Er is een keur aan USB stopcontacten op de markt verkrijgbaar, zowel als een stekker met USB om in het stopcontact in de muur te steken of als inbouwmodel. Zelfs ieder zichzelf respecterend hotel kan niet meer zonder een stopcontact met USB. Het opsteek USB stopcontact is handig wanneer u van een gewoon stopcontact gebruik wilt maken en toch wilt beschikken over USB aansluitingen. Of om uw gewone stopcontact om te toveren tot een USB stopcontact. De gangbare vorm van het opsteek USB stopcontact is het standaard stopcontact, al dan niet geaard, met één of twee USB-aansluitingen. Deze is voor vochtige omgevingen ook in een spatwaterdichte uitvoering verkrijgbaar. Voor inbouw worden ze geleverd als enkelvoudig USB stopcontact met één of meerdere USB-aansluitingen. Wij bieden ook een USB stopcontact stekkerdoos of kortweg stekkerdoos met USB. Dan heeft u zelfs tot 6 stopcontacten plus twee USB poorten ter beschikking. Er zijn verder nog USB stopcontacten met twee USB poorten op de markt waarbij beide aansluitingen dezelfde stroom leveren en uitvoeringen waarbij het verschil zit tussen beide poorten.
Een stopcontact wordt aangeduid als Schuko. Een opsteek USB stopcontact heeft een Schuko female en Schuko male. Schuko female is het stopcontactgedeelte met de gaatjes en Schuko male het stopcontactgedeelte met de twee pennen. In de USB poorten passen alleen de gangbare rechthoekige USB A-stekkers en deze zijn alleen bruikbaar voor de USB 2.0 die vier aansluitstripjes in de stekker heeft. Deze stripjes zijn voor twee keer data en twee keer voeding voor het bi-directionele dataverkeer in twee richtingen. USB 3.0 heeft vijf aansluitstripjes in de stekker. Let bij de aanschaf ook steeds op de stroomsterkte. Wat heeft uw apparaat nodig en wat kan het USB stopcontact leveren? De stroomsterkte van het USB stopcontact moet steeds groter zijn dan de eisen van het apparaat. Opblazen is niet mogelijk, omdat een apparaat sowieso voorzien is van een overlaadbeveiliging en het apparaat bepaalt zelf wat het aan stroom trekt.
De universele seriële bus (USB) stuurt datapakketjes achter elkaar, serieel, over de bus in het apparaat en de kabel erbuiten. Er kan maar één apparaat tegelijkertijd worden aangesloten op een USB-poort. Voor meerdere apparaten is er een verdeeldoos met de aanduiding hub. Door de jaren heen zijn er ontwikkelingen geweest die de snelheid van de USB hebben verhoogd. USB 1.0 LowSpeed werkte nog met 1,5 Mbit/s, dat is 1,5 miljoen bits per seconde, met andere woorden 1,5 miljoen onderdeeltjes van een datapakketje met informatie per seconde. USB 1.1 genoemd FullSpeed, maakte een sprong naar 12 Mbit/s. Daarna volgde USB 2.0, dat ook HighSpeed wordt genoemd, dat een snelheid bereikte van 480 Mbit/s. Tegenwoordig is USB 3.0 SuperSpeed in zwang met een overdrachtssnelheid van maar liefst 4,8 Gbit/s dus 10 keer zo snel als zijn voorganger USB 2.0. Erbij gekomen is de nieuwste ontwikkeling, de USB 3.1 die de naam SuperSpeed+ heeft meegekregen van de ontwikkelaars, met een snelheid van 10 GBit/s. USB heeft een standaard elektrische spanning van 5 V. Alleen de elektrische stroom die geleverd of verbruikt wordt is afhankelijk van het apparaat. Met een stopcontact met USB kunt u van die elektrische stroom direct gebruik maken.