"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Kabelhaspel

Kabelmof - Perel
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 5,29
Kabelmof - Brennenstuhl
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 5,29
Kabelmof - Brennenstuhl
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 8,49

Kabelhaspel soorten

Een kabelhaspel is een verlengsnoer op een haspel. Hierdoor is het verlengsnoer eenvoudig uit te rollen en snel weer op te rollen. Dit is handig in situaties waarin u de bekabeling na gebruik opruimt. Denk hierbij aan het klussen met elektrisch gereedschap en het aansluiten van een gourmetstel en elektrische barbecue. Er zijn enkele soorten haspels, ieder met hun eigen voor- en nadelen. De kleine uitvoering is handig voor huishoudelijk gebruik. Deze kenmerkt zich door een gesloten behuizing. Het voordeel van deze uitvoering is zijn compacte vorm, waardoor deze eenvoudig op te bergen is. De lengte van het snoer in afgerolde toestand varieert per model van 3 tot 15 meter. Afhankelijk van het model is het maximaal vermogen dat op een kabelhaspel aangesloten mag worden 2300 tot 3000 Watt. Dit model is geschikt voor het bereiden van eten aan tafel met bijvoorbeeld een gourmet- of fonduestel. De grote uitvoering is een haspel met een open trommel. Deze heeft een stevig handvat en een voet zodat het eenvoudig ergens neergezet kan worden. Deze uitvoering is geschikt voor klussen met elektrische gereedschap.

Speciale uitvoeringen

Standaard is een kabelhaspel voor gebruik binnen. Wilt u een kabelhaspel buiten gebruiken, dan is het belangrijk om er een te kiezen die geschikt is voor buitengebruik. De buitengebruik haspel heeft een beschermklasse IP44 en is hiermee spatwaterdicht. De stopcontacten zijn voorzien van kleppen die een stopcontact spatwaterdicht afsluit. Kies voor campinggebruik een IP44 spatwaterdichte haspel. Voor het gebruik in een autowerkplaats of bij het gebruik van elektrisch tuingereedschap is een standaard uitvoering niet praktisch, omdat u deze steeds moet verplaatsen. Voor deze situaties is de automatische oprollende kabelhaspel een veel betere keuze. Deze monteert u aan de muur. Het kabeleinde heeft geen stekker maar een contrastekker. Voor gebruik pakt u het snoer met de contrastekker en trekt deze van de haspel. Bij het afrollen wordt een veer gespannen. Zodra u stopt met afrollen, blokkeert het veermechanisme. U plugt uw gereedschap in de contrastekker en kunt aan de slag. Na de klus trekt u licht aan het snoer waardoor het blokkeermechanisme deblokkeert en de ingebouwde veer alles weer netjes op de haspel rolt.

Let op veilig gebruik

De stroom die door de bekabeling loopt, zorgt voor warmteontwikkeling waardoor het snoer warm wordt. Bij apparaten met een laag verbruik zal dit nauwelijks tot enige warmteontwikkeling leiden. Apparaten met een verwarmingselement trekken veel stroom waardoor de warmteontwikkeling in de kabel van de haspel een stuk hoger is. Bij het aansluiten van apparaten met een elektrisch verwarmingselement moet u voordat u het apparaat aansluit de haspel in zijn geheel afrollen. Hierdoor kan de bekabeling zijn warmte voldoende kwijt. Doet u dit niet, dan kan de temperatuur zo hoog oplopen dat de kabel smelt. Deze zal hierdoor onherstelbaar beschadigd raken, wat tot kortsluiting en zelfs tot brand kan leiden. Rol bij twijfel de kabel altijd geheel af en leg hem zo neer dat deze zijn warmte kwijt kan. Hierbij geldt ook: hoe langer het snoer is dat niet afgerold is, hoe meer warmte er ontwikkeld wordt. Voorbeelden van apparaten waarbij een kabelhaspel geheel afgerold moet worden

  • elektrische kachel;
  • fonduestel;
  • gourmetstel;
  • elektrische Barbecue;
  • tafel pizza-oven;
  • elektrisch kookplaatje;
  • elektrische oven;
  • elektrisch warmhoudapparaat;
  • elektrisch lasapparaat;
  • zwaar elektrisch gereedschap.

Specificaties

Bij het kopen is het belangrijk om op de specificaties te letten. Als eerste is de lengte van de kabel belangrijk. Bedenk waar u de kabelhaspel voor wilt gebruiken en meet dan de lengte op die u voor uw gebruik nodig heeft. Hou er rekening mee: hoe langer het snoer hoe hoger de prijs. De tweede belangrijke specificatie is het aantal stopcontacten. Bij de standaard uitvoering heeft u de keuze uit drie of vier aansluitpunten. Een belangrijke specificatie die vaak over het hoofd gezien wordt, is de aderdiameter. U heeft de keus uit drie diameters 1, 1,5 en 2,5 mm2. Hoe dikker een ader hoe minder spanningsval de kabel geeft. Gebruikt u het voornamelijk voor lichte elektrische apparaten, dan kunt u toe met 1,0 of 1,5 mm2. Voor zware apparaten die veel stroom trekken zoals een lasapparaat, raden wij aan om een aderdiameter van 2,5 mm2 te kiezen. Veel haspels hebben een ingebouwde thermische beveiliging. Dit is een beveiliging die werkt op basis van de stroom die door de kabel loopt. Loopt er langere tijd te veel stroom door, dan wordt het meetelement in de beveiliging warm en zal de stroom onderbreken.