Als uw laptop of computer niet beschikt over de (juiste) netwerkkaart, is een logische oplossing om er eentje (extra) te (laten) installeren. Als u ervoor kiest om een netwerkkaart in te bouwen, dan kan dat op verschillende manieren. De meest gekozen oplossing is inbouw van een PCI netwerkkaart of koppeling met een USB netwerkadapter. PCI netwerkkaarten beschikken over een PCI bus om de netwerkkaart intern aan te sluiten in de computer. Verder hebben ze een RJ45 aansluiting om uw netwerkkabel op de netwerkkaart aan te sluiten. Een PCI bus is een manier om een component aan te sluiten op de processor van een computer. Dat kan bijvoorbeeld een harde schijf of geluidskaart zijn of, zoals in dit geval, een netwerkkaart. PCI netwerkkaarten beschikken over een LAN aansluiting, waarmee u gemakkelijk bedraad internet kunt aansluiten en/of over een optie om draadloos te netwerken.
Er zijn nogal wat verschillende PCI express versies in omloop. De eerste PCI express kaart (PCI express 1.0) werd al lang geleden ontwikkeld, om precies te zijn in 2004. Later volgden nog 2.0 in 2008 en 3.0 in 2010. Dat er nogal wat verschil is, valt alleen al af te lezen uit de snelheden: 250MB/s voor 1.0 en 8GB/s voor 3.0. Ook is de energievoorziening gaandeweg verbeterd, iets dat bij netwerkkaarten minder een rol speelt maar bij grafische kaarten wel degelijk. Met de laatste versie zijn veel langere kabels mogelijk, al naar gelang de toepassing die u wil gebruiken. Het belangrijkste punt echter: de kaarten zijn leverbaar in diverse afmetingen. Niet elke kaart past dus in elk leeg slot van uw computer. Ook past een PCI kaart niet in een PCI express slot. Check altijd de specificaties van de kaart. De kaarten zijn dan wel achterwaarts compatibel, maar u kiest natuurlijk het liefst de beste kaart voor de beste prijs.
Verreweg de meeste netwerkkaarten zijn er om in te bouwen. Maar voor degene die niet zo technisch zijn, is dat vaak nogal een uitdaging. Gelukkig zijn er voor het opzetten van netwerkverbindingen en (draadloze) internetverbindingen ook zeer gemakkelijke oplossingen in de vorm van USB netwerkadapters. Deze steekt u eenvoudig in uw USB poort en u kunt ermee aan de slag. Wilt u ook uw bekabelde verbinding niet al te moeilijk maken? Dan zijn deze adapters er ook voor het aansluiten van netwerkkabels via uw USB poort. Als u kiest voor een USB oplossing, let er wel even op dat u een netwerkkaart kiest met de USB versie die past bij uw hardware. Heeft u enkel een USB 2 poort, dan zult u de snelheid van een USB3 netwerkkaart niet ten volle kunnen benutten. Overigens geldt ook voor USB net zoals bij PCI express dat de versies achterwaarts compatibel zijn, maar wel langzamer werken.
U kunt via netwerkkaarten met een LAN aansluiting gebruikmaken van bedrade netwerken. Over het algemeen is bedraad werken en bedraad internetten sneller en stabieler. In tegenstelling tot een draadloze verbinding ondervindt u met een bekabelde verbinding namelijk minder last van storingen, veroorzaakt door andere netwerken en omgevingsfactoren. Bekabeld internet is daarnaast ook een stuk veiliger, omdat er geen draadloos netwerk wordt gebruikt dat ook zichtbaar en in de verkeerde handen bruikbaar is voor anderen in uw omgeving. Echter zullen wij de eerste zijn om toe te geven dat een bekabelde verbinding niet altijd even praktisch is, zeker niet in deze tijd waarin wifi verbindingen zo vanzelfsprekend zijn. U bevindt zich niet altijd in de buurt van een plek waar u een netwerkkabel kunt aansluiten. Daarnaast wilt u vooral met een laptop toch liever wat mobieler zijn.
Hiervoor hebben we al de verschillende snelheden genoemd die bij PCI express netwerkkaarten van toepassingen zijn. Die kunnen nogal variëren, over het algemeen geldt: hoe nieuwer de standaard, hoe sneller de netwerkkaart. Hetzelfde geldt voor USB, hoe hoger de USB versie hoe sneller. Er is echter nog een derde specificatie waarmee u rekening moet houden voor wat betreft snelheid van dataoverdracht. Dit betreft het wifi protocol. Inmiddels kunt u kiezen tussen meerdere 802.11 varianten, die telkens worden weergegeven met een letter. 802.11n/b/g/u is momenteel gebruikelijk.