Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

USB verlengkabel

Wat is een USB verlengkabel?

Universal Serial Bus is een veelgebruikte standaard voor het aansluiten van randapparatuur op uw computer. Denk hierbij aan het aansluiten van een printer, scanner, toetsenbord. muis en talloze andere randapparatuur. U steekt de kabel van een apparaat in een vrije aansluiting en het apparaat wordt automatisch door uw computer herkend. Bij de eerste aansluiting wordt de benodigde driver vaak automatisch geïnstalleerd. Maar wat als de bij het apparaat geleverde kabel niet lang genoeg is? Een USB verlengkabel is dan de oplossing. Steek de stekker van de kabel van het apparaat in de contrastekker van de USB verlengkabel. Steek daarna de stekker van de kabel in uw computer. Zo kunt u eenvoudig te korte bekabeling verlengen. Let er bij het verlengen op dat er een maximale lengte is waarbij alles nog betrouwbaar werkt. Bij USB 1.1 en 2.0 is dit 5 meter. De 3.0 norm geeft geen maximale lengte maar dit is in de praktijk maximaal 5 meter. Deze maximale lengte geldt bij een normale passieve USB verlengkabel voor de totale lengte. Dit is dus inclusief de aansluitkabel van het apparaat die u gaat verlengen.

Verschil tussen een versie 2.0 en 3.0 USB verlengkabel

Bij het gebruik van een USB verlengkabel is het belangrijk om het verschil tussen de verschillende normen te kennen. De maximale overdrachtssnelheid van versie 2.0 is 480 Mb/s Dit is ruim voldoende voor randapparatuur zoals printers, scanners, toetsenbord etc. Wij hebben een ruime sortering 2.0 verlengkabels van verschillende lengtes uit voorraad leverbaar. USB 3.0 is een nieuwere veel snellere norm. De maximale overdrachtssnelheid hiervan is 5 Gb/s. Dit is ruim tien keer zo snel als bij het oudere 2.0. Die verbetering komt vooral tot zijn recht bij het aansluiten van externe harde schijven, deze zijn een stuk sneller. Een 3.0 aansluiting is eenvoudig te herkennen aan het blauwe kunststof balkje in de stekker en aansluiting van uw computer. Wilt u een 3.0 kabel verlengen gebruik dan ook een 3.0 USB verlengkabel. 2.0 werkt ook, maar de maximale snelheid zal dan ook niet hoger zijn dan die van 2.0. Sommige oudere apparaten maken gebruik van de langzame 1.1 norm. Voor USB 1.1 kunt u gewoon een 2.0 verlengkabel gebruiken.

Verlengen van 10 tot 20 meter

Omdat een normale passieve Universal Serial Bus kabel maximaal 5 meter lang mag zijn. Is het niet verstandig om twee of meer passieve verlengkabels van 5 meter achter elkaar te zetten. Het signaal kan zo zwak worden, dat de aangesloten apparatuur niet meer goed of helemaal niet meer werkt. De oorzaak hiervan is dataverlies bij het overdragen van de informatie over een te lange passieve kabel. Is hier geen oplossing voor? Ja, die is er: de USB verlengkabel met versterker. De ingebouwde versterker zit meestal halverwege de kabel en zorgt ervoor dat het signaal weer op een voldoende hoog niveau gebracht wordt voor het te ver verzwakt wordt. Met een versterker halverwege de kabel kan de kabellengte bij USB 2.0 verlengd worden tot maximaal 20 meter. Bij 3.0 kan met een versterker de kabellengte verlengd worden tot maximaal 10 meter. Gebruikt u apparatuur met een 2.0 aansluiting, dan kunt u zowel de 2.0 als de 3.0 versie bestellen. Gebruikt u USB 3.0 apparatuur of een combinatie van 2.0 en 3.0 apparatuur die op een 3.0 hub is aangesloten, bestel dan de USB 3.0 verlengkabel.

Verlengen over meer dan 20 meter

Een actieve Universal Serial Bus kabel kan in de praktijk een maximale lengte van 20 meter overbruggen. Vaak is dit genoeg, maar er zijn situaties waarin u graag een nog langere afstand wilt overbruggen. Het is daarbij niet aan te raden om twee types actieve kabel in serie te zetten. Dit kan leiden tot een onbetrouwbare verbinding. Wilt u een verbinding over een nog grotere afstand dan 20 meter overbruggen? Dat kan! Voor dit doel verkopen wij speciale sets die bestaat uit een zender en ontvanger. De zender heeft een USB stekker die u in uw laptop of computer steekt. De ontvanger heeft een USB contrastekker. Hier steekt u de stekker van uw printer of hub in. De zender en de ontvanger worden onderling verbonden met UTP netwerk kabel. De gebruikte UTP kabel moet minimaal UTP categorie 5 zijn. Wij leveren deze sets in twee versies. USB 1.1 met een maximale snelheid van 12 Mb/s en versie 2.0 met een maximale snelheid van 480 Mb/s. Voor apparatuur met een lage snelheid zoals een zwart/wit label printer is USB 1.1 voldoende. Gebruik voor een inkjet kleurenprinter minimaal versie 2.0.