De micro SD kaart is een klein en veelzijdig geheugenkaartje met veel toepassingen. Een micro SD kaart is een geheugenkaart die niet groter is dan 15 bij 11 millimeter en is slechts één millimeter dik. U vindt dit geheugenkaartje terug in veel verschillende apparaten voor het opslaan van data. Denk hierbij aan een fototoestel, videocamera, een dashcam, smartphones met slot voor een geheugenkaartje en ook de populaire Raspberry Pi maakt gebruik van een micro SD kaart. Aan een kant is deze voorzien van een aantal vergulde aansluitingen. Deze aansluitingen dienen voor het uitwisselen van informatie en het voeden van de geheugen- en driverchips in de micro SD kaart. Raak deze contacten zo min mogelijk aan. Zuren die in het huidvet aanwezig zijn kunnen de contacten aantasten waardoor deze slecht contact maken. Berg ongebruikte kaartjes die niet in een apparaat zitten bij voorkeur op in een kaarthouder. Wij verkopen diverse modellen kaarthouders waar één of meerdere kaartjes in passen. Let bij het bestellen van een kaarthouder erop welk formaat kaartjes in de houder passen.
De opslagcapaciteit van een micro SD kaart wordt op twee manieren aangegeven: door een opslagklasse en door het werkelijke aantal GB dat kan worden opgeslagen. Het klassesysteem wordt gebruikt om op apparatuur aan te geven voor welke range kaartjes een apparaat geschikt is. Er zijn twee belangrijke klasse-aanduidingen. De High Capacity (HC) klasse en de eXtended Capacity (XC) klasse. HC kaartjes kunnen een geheugencapaciteit hebben van 2 gigabyte (GB) tot 32 gigabyte. Een XD kaartje kan een geheugencapaciteit hebben van 32 gigabyte tot 2 terrabyte (TB). Waarbij 1 terrabyte gelijk is aan 1000 gigabyte. Een apparaat met de aanduiding SDXC kan gebruikmaken van zowel de XC als de HC kaartjes. Een apparaat met de aanduiding SDHC kan alleen gebruikmaken van de HC kaartjes. Wordt er een XC type in een HC apparaat gestoken, dan zal het apparaat het niet herkennen. Het is dus belangrijk om - voordat u een micro SD kaart gaat bestellen - goed te kijken of het apparaat alleen HC of ook XC kaartjes ondersteunt.
Een tweede belangrijke eigenschap van een micro SD kaart is de lees- en schrijfsnelheid waarmee er gegevens van het geheugenkaartje gelezen en naar het geheugenkaartje geschreven kunnen worden. De maximaal haalbare snelheden wordt bij elk product aangegeven. De leessnelheid geeft aan hoe snel er maximaal gelezen kan worden. Deze snelheid is belangrijk als u zo snel mogelijk materiaal naar een laptop of pc wilt overzetten. Hoe hoger dit getal hoe korter het zal duren voor alle gegevens zijn overgezet. De maximale schrijfsnelheid geeft aan hoe snel er gegevens op de micro SD kaart weggeschreven kunnen worden. Omdat dit proces bewerkelijker is dan het lezen, zal deze snelheid bij veel kaartjes een stuk lager liggen dan de leessnelheid. De schrijfsnelheid is vooral belangrijk bij het opslaan van gegevens zoals foto’s en bepaalt hoe lang u na het maken van een foto moet wachten tot uw camera klaar is voor de volgende foto. De minimale garandeerde schrijfsnelheid is vooral belangrijk bij het opslaan van videobeelden. Kan het geheugenkaartje de snelheid van de videostream niet bijhouden, dan gaat er informatie verloren en zal de video bij het afspelen steeds stukjes missen.
In het verleden is er door fabrikanten een classificatie voor de snelheid van geheugenkaartjes ontworpen. Bij de oudere C classificatie wordt de minimale schrijfsnelheid aangegeven met een cijfer in de hoofdletter C. Het cijfer geeft de gegarandeerde minimale schrijfsnelheid aan in MB/s. C10 betekent een minimale gegarandeerde schrijfsnelheid van 10 MB/s. De UHS-classificatie is een moderne aanduiding waarmee hogere snelheden aangegeven kunnen worden dan met de C klasse. Deze aanduiding bestaat uit twee aanduidingen. Een Romeins cijfer I, II of III en een getal in de hoofdletter U. Het Romeinse cijfer geeft de buscapaciteit van het kaartje aan. UHS I staat voor de standaard bus met een enkele rij contacten op het kaartje. UHS II en III staan voor de snellere bus met twee rijen contacten. De cijfers in de hoofdletter U geeft de minimaal gegarandeerde schrijfsnelheid in veelvouden van 10 MB/s aan. U1 betekent minimaal 10 MB/s. U3 betekent minimaal 30 MB/s. De nieuwste classificatie is de V classificatie. Deze loopt van V6 tot V90. De V staat voor video. Het getal achter de V geeft de minimaal gegarandeerde streaming schrijfsnelheid aan in MB/s.
Bij het verwijderen van een kaartje uit een apparaat is het belangrijk dat u het apparaat uitzet voordat u het kaartje uit een apparaat verwijdert. Hiermee voorkomt u dat het apparaat informatie op het kaartje aan het schrijven is terwijl het kaartje verwijderd wordt. Doet u dit niet, dan kan informatie verloren gaan of het kaartje kan in zijn geheel corrupt raken zodat het hele kaartje niet meer toegankelijk is. In het slechtste geval kan het kaartje zelfs onherstelbaar defect raken. Wilt u de foto’s en video’s die op een kaartje staan op uw laptop of pc zetten, dan heeft u hier een kaartlezer voor nodig. U sluit de kaartlezer aan op een vrije USB poort van uw pc of laptop. Is de kaartlezer aangesloten, dan kunt u het geheugenkaartje in de lezer steken. Het kaartje wordt daarna als externe opslag herkend en verschijnt als icoontje op uw desktop. Zijn alle foto’s en video’s gekopieerd? Door het softwarematig ontkoppelen (eject) zorgt u ervoor dat uw laptop of pc alle schrijf- en leeswerkzaamheden afrondt en toegang tot het kaartje afsluit. Zodra het icoontje van uw desktop is verdwenen, kunt u het kaartje veilig uit de kaartlezer verwijderen.