"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Interne voedingskabel

Molex - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,39
EPS verlengkabel - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 3,69

Wanneer heeft u een interne voedingskabel nodig?

Een pc is intern opgebouwd uit verschillende componenten zoals de voedingsmodule, het moederbord en randapparatuur zoals harde schijf, floppy drive en dvd drive. Al deze componenten moeten vanuit de voedingsmodule van spanning worden voorzien. Daarnaast is het noodzakelijk dat het moederbord met de voedingsmodule kan communiceren om de voeding op commando naar standby of helemaal uit te kunnen schakelen. Ook moeten alle aanwezige ventilators in een pc kast van spanning voorzien zijn, zodat ze alle componenten koel houden. Er zijn verschillende aansluitingen ontwikkeld en genormeerd om de verschillende componenten eenvoudig op elkaar aan te sluiten. Bij het plaatsen van uitbreidingen in een pc zoals een extra harde schijf, een flash drive, een dvd of Blu-ray drive, is het noodzakelijk om dit apparaat via een interne voedingskabel van voedingsspanning te voorzien. Omdat er veel verschillende aansluitnormen in omloop zijn, kunt u tegen het probleem aanlopen dat de aanwezige voedingsaansluiting niet in het nieuwe interne apparaat past. Dit probleem kunt u oplossen door de juiste kabel of verloopkabel te bestellen.

ATX voedingskabel normering

ATX is een acroniem van Advanced Technology eXtended en is een moederbord standaard voor PC’s. Deze standaard stamt uit 1995. In de ATX standaard zijn veel verschillende zaken vastgelegd zoals de verschillende afmetingen van een moederbord en de belangrijke aansluitingen zoals de voedingsaansluiting. In de voedingsspecificaties is niet alleen de vorm en de aansluiting van de connectoren vastgelegd, maar ook de verschillende voedingsspanningen en het signaleringsprotocol waarmee de voeding vanaf het moederbord bediend kan worden. De ATX norm maakt het eenvoudig om componenten zoals moederbord, voeding en pc kast van verschillende fabrikanten te combineren. De ATX norm is oorspronkelijk geïntroduceerd door chip fabrikant Intel en daarna overgenomen door vele computercomponentenfabrikanten. Er zijn verschillende types ATX interne voedingskabel. Elke ATX computervoeding is uitgerust met een ATX moederbordconnector. Deze moederbordconnector is er in twee uitvoeringen. De standaard 20-polige ATX interne voedingskabel en de extended 24-polige ATX interne voedingskabel. De laatste wordt gebruikt bij voedingen die een hoog vermogen kunnen leveren. De extra pennen worden parallel aan de bestaande pennen gebruikt zodat bij de zelfde spanning een hogere totale stroom geleerd kan worden, zonder dat de stroom per pin de maximale toegestane waarde overschrijdt.

Aansluiten van interne randapparatuur

Voor het aansluiten van interne randapparatuur zijn door de jaren heen verschillende normeringen ontwikkeld. De Molex 4-polige connector is bij ATX voedingen de oorspronkelijke connector voor het aansluiten van de voeding van een parallel ATA (PATA) harde schijf en cd- of dvd drive. Deze connector heeft vier aansluitingen. Eén voor 12 volt, één voor 5 volt en twee massa aansluitingen. In moderne pc’s worden in plaats van de traditionele parallelle PATA randapparatuur seriële SATA apparatuur toegepast. SATA randapparatuur heeft een veel kleinere voedingsspanningconnector in vergelijking met PATA, maar maakt wel gebruik van dezelfde voedingsspanningen. Met een eenvoudige Molex naar SATA kabel kan SATA apparatuur op een Molex 4-polige connector worden aangesloten. Omgekeerd kan met een SATA naar Molex 4-polige kabel PATA randapparatuur op een SATA voedingskabel worden aangesloten. Het is ook mogelijk om vanuit één voedingsaansluiting meerdere interne randapparaten te voeden. Voor dit doel verkopen we interne voedingskabel splitters. Deze splitters zijn verkrijgbaar met de 4-polige Molex connector of de SATA voedingsconnector. Daarnaast leveren we cross-over splitters met aan de ene kant de Molex connector en aan de andere kant de SATA connector.

Overige interne voedingskabel connectoren

In de loop van de jaren zijn uitbreidingskaarten in computers steeds meer functies gaan vervullen, waardoor ze steeds meer energie zijn gaan verbruiken. Denk hierbij aan grafische kaarten met krachtige processors. Binnen de PCI Express norm is gespecificeerd wat het vermogen is dat een uitbreidingskaart maximaal mag verbruiken. Een kaart kan tot maximaal 75 watt elektrisch vermogen via de PCIe bus opnemen. Uitbreidingskaarten die meer vermogen nodig hebben, kunnen gebruikmaken van een aparte PCIe interne voedingskabel. De PCIe voedingsconnector heeft twee uitvoeringen de 6-polige PCIe connector die tot 75 watt extra vermogen aan een kaart kan leveren en de 8-polige connector die tot 150 watt extra vermogen aan een kaart kan leveren. Krachtige videokaarten kunnen op deze manier van voldoende extra vermogen worden voorzien. De EPS variant is ontworpen voor computer- en servermoederborden die meer vermogen nodig hebben. De 8-polige EPS interne voedingskabel heeft vier aparte 12 volt lanes, maar kan met een verloopkabel op een standaard 4-polige ATX two lanes voedingsconnector worden aangesloten. Voor het testen van de verschillende voedingsaansluitingen kunt bij ons een gespecialiseerde interne voedingskabel tester bestellen.