"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Tijdklok / Timer

Klok en chronometer - Perel
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 83,99

Wat is een tijdschakelaar?

Een schakelklok is een handig apparaat dat u kunt gebruiken om op gezette tijden elektrische apparaten in en uit te schakelen. Een tijdklok is eenvoudig in gebruik en door iedereen zelf aan te sluiten. Trek de apparaatstekker, bijvoorbeeld een lamp die u wilt schakelen, uit het stopcontact. Steek de tijdklok in het stopcontact en stel de gewenste aan-en-uitschakeltijden in. Steek daarna de stekker van het apparaat, bijvoorbeeld de genoemde lamp in de klok. Wilt u meerdere apparaten laten schakelen, dan kunt u een stekkerblok gebruiken. Zo kunt u eenvoudig een wasmachine van te voren laden en aanzetten en automatisch laten inschakelen op tijden wanneer u nachtstroom heeft. Zo bespaart u eenvoudig op uw elektriciteitsrekening. Als u niet thuis bent, kunt u dit apparaat ook gebruiken als inbraakpreventie. U kunt eenvoudig één of meerdere schemerlampen op een tijdklok aansluiten en de lampen op verschillende momenten aan en uit laten schakelen. Zo wordt de indruk gewekt dat er iemand thuis is, waardoor de kans op inbraak een stuk lager is. De politie adviseert vooral rond de feestdagen, als veel mensen bij familie zijn om op deze manier aan inbraakpreventie te doen.

Een analoge tijdschakelaar

Wij verkopen verschillende types tijdschakelaars. Het is handig om de eigenschappen van de verschillende types te kennen, zodat u precies het product kunt bestellen dat het beste bij uw wensen past. Een analoge tijdklok is de goedkoopste een eenvoudigste uitvoering, eenvoudig in te stellen en daardoor eenvoudig in gebruik. U koopt dit type al voor een paar euro. Deze uitvoering heeft een klein elektrisch motortje dat een krans aandrijft. Deze krans maakt in 24 uur één omwenteling. Op de krans zitten ruitertjes die in een aan- of uitstand kunt zetten. De ruitertjes bedienen de schakelaar waarmee een aangesloten apparaat aan- en uitgeschakeld wordt. Per uur zijn er vier ruitertjes beschikbaar zodat u in periodes van 15 minuten aan- of uit kunt laten schakelen. De nauwkeurigheid waarmee u dit toestel zelf kunt instellen, is ongeveer 5-10 minuten. De meeste types beschikken over een schakelvermogen van 3500 watt. Hierdoor zijn ze geschikt voor het schakelen van zware belastingen zoals wasmachine of elektrische kachel. Bij stroomuitval staat het motortje van de klok stil. Na een stroomuitval van meer dan een paar minuten loopt het apparaat niet meer gelijk en moet u hem weer op de juiste tijd instellen.

Digitale tijdschakelaar

Wilt u een hogere nauwkeurigheid bij het in-en-uitschakelen, kies dan een digitale schakelklok. Hiermee kunt u apparatuur per minuut in-en-uitschakelen. Als u de tijd die de klok aangeeft ook nauwkeurig instelt, dan schakelt u apparatuur met een hoge nauwkeurigheid aan- en uit. Met een digitale tijdklok heeft u veel meer mogelijkheden dan met een analoge tijdklok. Bij een analoge tijdklok heeft een dagprogramma, dat elke dag op de zelfde manier wordt uitgevoerd. Bij een digitale tijdklok heeft u, afhankelijk van de uitvoering, meer keuzevrijheid. Bij een weekprogramma kunt u uw schakelprogramma per weekdag instellen. Handig als u een koffieapparaat elke ochtend verse koffie laat zetten. In het weekend kan dat gerust een uurtje later ingesteld worden. Veel digitale klokken beschikken ook over een random programma, waarmee u als u op vakantie gaat aanwezigheid kunt simuleren. Sluit een schemerlamp aan op de digitale schakelklok, zet de schakelaar van de lamp aan en stel de klok op het random programma in. De lamp zal bij uw afwezigheid elke dag op andere tijden aan-en-uitschakelen. Voor een buitenstander zal het lijken of er mensen aanwezig zijn, omdat er geen patroon te ontdekken is.

Andere types en speciale functies

Naast de stekkermodelklokken hebben wij ook inbouwklokken in ons assortiment. Deze klok wordt in een inbouwdoos gemonteerd. Heeft u voldoende installatievaardigheden, dan kunt u dit zelf doen. Schakel bij twijfel een vakman in om de klok te laten monteren. Een speciaal type is de inbouwklok die u via NFC (Near Field Communication) met uw smartphone kunt uitlezen en programmeren. Pas de schakeltijden van de programma’s aan in de bijbehorende app op uw smartphone. Bent u tevreden over de instelling, houd dan uw smartphone bij de klok. Uw smartphone maakt via NFC contact en laadt uw programma’s in het geheugen van de klok. Wilt u tuinverlichting automatisch aan-en-uitschakelen, kies dan voor een spatwaterdichte uitvoering. U herkent deze aan beschermklasse IP44. Een klok met deze aanduiding kunt u veilig buiten gebruiken. Een speciale timer is de afteltimer. Deze timer schakelt niet via een vast programma, maar telt een vooraf ingesteld aantal minuten af voordat de aangesloten apparatuur, naar keuze aan of uit geschakeld wordt. Dit is handig als u bijvoorbeeld een elektrisch kacheltje voor een bepaalde tijd wilt laten verwarmen, waarna de klok uit en niet weer aanschakelt.