Energieverbruik van elk apparaat kan gemeten worden. Omdat het opwekken en transport van energie geldt kost, heeft ieder huishouden in Nederland een meter om dit energieverbruik te meten. Deze hangt in de meterkast en is opgenomen tussen de kabel van uw energiebedrijf en de bekabeling die alle apparaten in uw huis van elektriciteit voorziet. Maar wat is elektrische energie nu precies? Elektrische energie is een natuurkundige grootheid die uitdrukt hoeveel arbeid er met een bepaalde hoeveelheid elektriciteit verricht kan worden of hoeveel warmte er geproduceerd kan worden. In de natuurkunde wordt energie uitgedrukt in de grootheid joule. Een joule is gelijk aan de hoeveelheid energie die een lamp van 1 watt in één seconde verbruikt. Dit wordt ook 1 watt seconde (Ws) genoemd. Omdat dit maar een kleine hoeveelheid energie is, wordt voor het gemak het verbruik van elektrische energie door uw energiebedrijf uitgedrukt in Kilo Watt uur (KWh). Dat is de energie die een apparaat van 1000 watt in één uur verbruikt.
Om te weten hoeveel energie een aangesloten apparaat verbruikt, wordt door de energiemeter zowel de spanning als de stroom die aan een apparaat geleverd wordt gemeten. Door de spanning en de opgenomen stroom met elkaar te vermenigvuldigen, berekent de meter het opgenomen vermogen in watt. De meter registreert continu het vermogen dat wordt opgenomen en dat wordt geïntegreerd (over tijd bij elkaar opgeteld). Het resultaat is de opgenomen elektrische energie, uitgedrukt in KWh. De ouderwetse draaischijfmeter verzorgt dit proces geheel mechanisch. Een spannings- en een stroomspoel drijven via het wervelstroomprincipe een aluminiumschijf aan. De schijf wordt hierbij geremd door een permanente magneet. Het resultaat: hoe meer vermogen er verbruikt wordt, hoe sneller de schijf ronddraait. Een mechanisch telwerkje telt (integreert) het aantal omwentelingen van het schijfje over de tijd. De energiemeter is hierdoor dus prima geschikt voor meting van de totale hoeveelheid energieverbruik. Hiermee kan niet direct het verbruikte vermogen worden afgelezen. Bij een elektronische meter wordt de gemeten spanning en stroom door een elektronische schakeling berekend en op de display weergegeven. Sommigen hebben een stand waarbij direct het opgenomen vermogen uitgelezen kan worden.
Wilt u het energieverbruik van een apparaat zoals een koelkast, wasmachine of een elektrisch kacheltje meten, dan is de digitale energiemeter-stekker een goede keus. Dit model is eenvoudig tussen het stopcontact en de stekker van een apparaat op te nemen. De digitale meter heeft vaak een aantal handige extra functies zoals nulstelling, ingebouwde klok en een vermogensmeting om direct het opgenomen vermogen af te kunnen lezen. Een nadeel van de digitale energiemeter is dat ze niet geschikt is voor het meten van hele lage belastingen zoals het sluipverbruik van elektronische apparaten. Sluipverbruik is uitstekend te meten met de mechanische energiemeter. Een mechanische meter is in tegenstelling tot veel elektronische meters heel goed in het meten van kleine verbruiken. Het enige nadeel is dat u over een bepaald periode, (bijvoorbeeld een dag) moet meten en daarna de hoeveelheid verbruikte energie door het aantal gemeten uren moet delen om het sluipverbruik in watt te berekenen. Voor dit doel leveren wij de mechanische energiemeter die uitgerust is met een tussenstekker. Let op dat deze altijd verticaal opgesteld moet worden om nauwkeurig te meten.
Wilt u het volledige energieverbruik van een ruimte zoals werkplaats of kantoor aan huis kunnen meten, dan kunt u het beste een vaste tussenmeter kiezen. Een tussenmeter wordt permanent tussen de aanvoerleiding van een ruimte gemonteerd en meet continu het energieverbruik. U heeft hierbij de keus uit een degelijke ouderwetse mechanische meter of een moderne ruimtebesparende elektronische meter. De mechanische meter neemt meer ruimte in en is geschikt voor binnenmontage op verschillende plaatsen omdat de aansluitingen netjes achter een verzegelbare kap zijn weggewerkt. De digitale energiemeter is bedoeld voor montage op een DIN rail en is door zijn kleine format uitstekend geschikt om in een meterkast bijgeplaatst te worden. Voor het meten van één groep heeft u aan de éénfasemeter genoeg. Wilt u een driefasenaansluiting of meerdere groepen gelijktijdig meten dan heeft u een driefasenmeter nodig. Een goed voorbeeld van het gelijktijdig gebruik van meerdere groepen is de inductiekookplaat in de keuken. De elementen van een inductiekookplaat zijn vaak over twee groepen verdeeld. Voor het gezamenlijk meten van het verbruik van deze twee groepen kunt u de energiemeter voor drie fasen gebruiken waarbij u twee van de drie faseaansluitingen gebruikt.