"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Netwerk Wandcontactdoos

Cat 6 wandcontactdoos - Allteq
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 10,99
Muurplaat voor keystones
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 5,29
Keystone wandcontactdoos - Delock
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 5,29
Opbouwdoos - Techtube Pro
  • Kleur:
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 3,19
LSA tang - Techtube Pro
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 44,49

Wat is een netwerk wandcontactdoos?

In de afgelopen decennia is het gebruik van computers die via een netwerk op internet aangesloten zijn gemeengoed geworden. In bedrijven waar in een beperkte ruimte veel computers gebruikt worden, is een draadloos netwerk vaak minder praktisch omdat het door veel verbindingen overbelast kan raken. Er wordt een bedraad netwerk ingezet omdat dit meer stabiliteit en veiligheid biedt. Naast elektriciteit heeft een bedrijfscomputer dus ook een netwerkaansluiting nodig. Iedereen kent het normale stopcontact waar u een stekker in kunt steken om een apparaat van elektriciteit te voorzien. Om een pc op een netwerk aan te sluiten is eenzelfde soort oplossing ontwikkeld. Dit is het netwerk wandcontactdoos. Dit maakt het aansluiten van een pc een eenvoudige klus. Hiervoor is een netsnoer en netwerk patchkabel nodig. Een patchkabel is een flexibele netwerkkabel met aan beide zijden een RJ45 netwerkconnector. Steek het netsnoer in de pc en in het netspanning stopcontact. Steek de patchkabel in de netwerkaansluiting van de pc en in de netwerk wandcontactdoos. Na het aansluiten van het beeldscherm kan de pc in gebruik genomen worden.

Soorten netwerk wandcontactdoos

De eerste soort is de opbouwvariant. Deze doos kan eenvoudig op een wand geplaatst worden. U kunt de doos monteren met schroeven of hem met dubbelzijdige tape vastplakken. Een standaard netwerk wandcontactdoos heeft twee netwerkaansluitingen. Door beide aansluitingen te bedraden is het mogelijk om twee apparaten onafhankelijk van een netwerkaansluiting te voorzien. Is er te weinig plaats voor een doos met een dubbele netwerkaansluiting, kies dan een kleine opbouwdoos met een enkele aansluiting. De tweede soort is de inbouwdoos. Deze past in een standaard muurdoos die in Nederland gebruikt worden. Door gebruik te maken van bestaande wanddozen kunt u eenvoudig een enkele of dubbele netwerkkabel door de beschikbare buis trekken en op de netwerk wandcontactdoos aansluiten. Daarna schroeft u de contactdoos op de wanddoos. Hierdoor verdwijnen alle vaste netwerkkabels uit het zicht, wat een mooi strak inrichtingsbeeld geeft. Het monteren van de netwerkkabel op de netwerk wandcontactdoos gebeurt via een LSA strip. LSA staat voor “lötfrei, schraubfrei, abisolierfrei”, vertaald betekent dit soldeervrij, schroefvrij, isolatiestrippenvrij. Bij een LSA montage wordt de geïsoleerde draad van een netwerkkabel met een speciale LSA tool in de LSA connector gedrukt.

Keystone connectors

Een bijzondere soort netwerk wandcontactdoos maakt gebruik van modulaire connectors. Deze heten keystones. Keystones zijn verkrijgbaar met een grote variëteit aan connectors. Voor het aanleggen van een computernetwerk zijn cat5e en cat6 e 6a keystones belangrijk. Het voordeel van een keystone is dat deze eerst aan een netwerkkabel gemonteerd wordt en daarna pas via een snap-in systeem in de contactdoos geklikt wordt. Dit geeft u dus alle ruimte om de keystone aan de kabel te zetten. Keystones worden veel bij inbouwdozen gebruikt, maar er zijn ook opbouwdozen verkrijgbaar waar keystones inpassen. Doordat keystones bijzonder compact zijn, is het mogelijk tot drie keystones in een wandcontactdoos onder te brengen. Keystones maken het eenvoudig om een kapotte aansluiting te vervangen. Hiervoor hoeft niet de hele doos vervangen te worden, maar hoeft alleen de betreffende keystone uit de doos gehaald te worden. Daarna kan de kapotte keystone van de kabel geknipt worden en een nieuwe gemonteerd worden. Hiermee is het bouwen en onderhouden van een bekabeld netwerk weer een stap eenvoudiger en efficiënter geworden.

Specificaties en features

Naast de bekende witte en grijze wandcontactdozen leveren we ook inbouwdozen in diverse kleuren. Hiermee kunt u de inbouwdoos aan de kleur van uw interieur aanpassen, of de kleur gebruiken om de functie van de doos aan te geven. Bij de keuze is het belangrijk om de juiste kabelcategorie te kiezen. Gebruikt u cat5e netwerkkabel kies dan ook een cat5e wandcontactdoos. Gebruikt u cat6 netwerkkabel, kies dan een cat6 wandcontactdoos zonder afscherming. Gebruikt u een cat6a kabel, kies dan voor een cat6a wandcontactdoos. De juiste categorie is belangrijk, omdat bij verschillende categorieën zowel de kabeldikte als de aderdikte anders is. Kiest u een contactdoos die niet bij de kabelcategorie past, dan kunt u of de ader niet in de LSA connector drukken, of de draad zal slecht of geen contact maken. Wordt er afgeschermde netwerkkabel gebruikt, dan is het belangrijk dat de wandcontactdoos dit ondersteunt. Bij gebruik van een afgeschermde kabel moet de wandcontactdoos de afscherming elektrisch doorverbinden met de afscherming van de ingestoken patchkabel. Vuil en stof kunnen voor verbindingsproblemen zorgen. Een afdichtklepje zorgt ervoor dat er geen stof en vuil in de connector van niet-gebruikte aansluitpunten kan komen.