"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

XLR kabel

XLR koppelstuk - Nedis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,99
XLR koppelstuk - Goobay
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,99
XLR koppelstuk - Neutrik
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 14,99
XLR koppelstuk - Neutrik
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 16,99
XLR verloop adapter - Goobay
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,99
XLR verloop adapter - Neutrik
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 14,99
XLR verloop adapter - Goobay
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,99
XLR verloop adapter - Nedis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,99
XLR stekker - Nedis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,99
XLR stekker - Nedis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,99
XLR stekker - Neutrik
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 5,99
XLR stekker - Haaks - Neutrik
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 10,99
XLR chassisdeel - Valueline
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,99
XLR kabel - Nedis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 86,99
XLR kabel - Nedis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 103,99

Wat is een gebalanceerde audiokabel?

In de professionele audiotechniek worden met audiokabels vaak afstanden afgelegd van enkele tientallen meters. Hierbij is het belangrijk dat de kwaliteit van het signaal hoog blijft en dat er geen interferentie zoals netspanningsbrom op het signaal terechtkomt. Daarom wordt in de professionele audiotechniek veel gebruikgemaakt van een gebalanceerde verbinding. Bij een gebalanceerde verbinding is er niet één signaaldraad, maar worden twee signaaldraden gebruikt. Bij het gebruik van één signaaldraad wordt een gemeenschappelijke massaverbinding als retourdraad gebruikt. Bij korte afstanden, zoals bij het aansluiten van audioapparatuur in uw woonkamer, levert dat vrijwel nooit problemen op. Echter: bij het aansluiten van een microfoon met een lange kabel van tien meter kan de afscherming die als massadraad wordt gebruikt via inductie het 50 Hz bromsignaal van het lichtnet oppikken. Bij een gebalanceerde kabel worden twee draden gebruikt voor het transport van het audiosignaal. De afscherming van de kabel vervoert geen signaal. Pikt de afscherming een extern bromsignaal op, dan kan het signaal dat over de twee gebalanceerde draden binnen de afscherming getransporteerd wordt niet beïnvloeden.

Wat is een XLR kabel?

Een XLR kabel wordt al decennialang gebruikt in de professional audiotechniek voor het aansluiten van microfoons en elektronische versterkte instrumenten zoals een elektrische gitaar op versterker of mengpaneel. De betreffende stekker is een robuuste metalen stekker die tegen de nodige mishandeling kan en is daardoor geliefd in de professionele audiowereld. Een XLR kabel is een robuuste audiokabel, die ook tegen de nodige mishandeling kan. Worden er twee stekkers aan de bekabeling gemonteerd, dan is vrijwel altijd de ene een male en de andere een female XLR stekker. Deze stekker heeft drie pennen en een metalen afscherming. Twee van deze pennen worden gebruikt voor het gebalanceerde audiosignaal en zijn verbonden met de twee aders van de gebalanceerde audiokabel. De derde pen is verbonden met de afscherming van een XLR kabel en met de metalen bus van de stekker. De standaard XLR kabel is een gebalanceerde audiokabel. Afhankelijk van de aangesloten apparatuur wordt de bekabeling als een gelanceerde of ongebalanceerde aansluiting gebruikt.

XLR kabel met jack plug

Naast een gebalanceerde bekabeling met twee XLR stekkers zijn er enkele varianten waarbij aan één kant een XLR stekker en aan de andere kant een andere stekker, bijvoorbeeld een jackplug gemonteerd is. Een stereo jackplug heeft eveneens drie aansluitingen. Met deze plug kan de kabel dus gebalanceerd gebruikt worden. Een mono jackplug heeft maar twee aansluitingen. Bij deze plug wordt de afscherming en een signaaldraad aan de massa van de jackplug aangesloten. De andere signaaldraad wordt aan de tip van de jackplug aangesloten. Hierbij blijven de voordelen van een goede afscherming tegen brom bestaan, omdat de afscherming geen signaal voert. Deze uitvoering heet dubbeladerig, ongebalanceerd. Bij het aansluiten van een mono jackplug op de XLR stekker kan een goedkopere éénaderige kabel gebruik worden. Hierbij wordt de afscherming als nuldraad gebruikt, waardoor alle signalen die via inductie door de afscherming opgepikt worden op het audiosignaal terechtkomen. Hierdoor heeft deze bekabeling sneller last van brom. Deze uitvoering heet enkeladerig ongebalanceerd. Welke uitvoering u nodig heeft, hangt af van de aansluitingen op uw apparatuur en de lengte van de bekabeling die u nodig heeft.

Kabeltypes

Bij ons kunt u kiezen uit verschillende soorten. De standaard XLR kabel heeft aan de ene kant een male stekker en aan de andere kant een female stekker. Deze kabel is standaard een gebalanceerde kabel, met twee signaaldraden en een gevlochten afscherming. Deze is bij ons verkrijgbaar in lengtes van 0,5 tot 30 meter. Heeft u een langer snoer nodig, dan kunt u eenvoudig kabels met elkaar koppelen tot u de gewenste lengte bereikt. Met een XLR koppelstuk is het mogelijk om twee male of twee female aansluitingen met elkaar te verbinden. Om apparatuur met een jack- of tulpplug aan te sluiten, kunt u kiezen voor een XLR verloopstekker. Let hierbij goed op dat u de juiste uitvoering bestelt. We hebben uitvoeringen voor verschillende systemen zoals jack en tulp, in zowel male en female uitvoeringen voor zowel de XLR- als de jack- of tulpkant. Bij het aansluiten van een elektrische gitaar of ander instrument gaat een XLR stekker met een verloop naar jack ver uitsteken. In deze situatie raden we af om een verloop stekker te gebruiken en raden we u aan om een kant-en-klare XLR kabel met een jackplug te bestellen.

Diverse toepassingen

Elektrische muziekinstrumenten kunt u (vaak via een voorversterker of andere aanpassing) met behulp van deze bekabeling verbinden aan een mengtafel of audiorecorder. Bovendien kunnen ze gebruikt worden om apparatuur zoals microfoons van externe voeding te voorzien. Een XLR kabel herkent u aan de forse connectoren. Deze connectoren worden ook wel Cannon pluggen genoemd en worden veel gebruikt in de geluidstechniek. Ze komen voor in verschillende versies waarbij de connectoren via twee tot zeven polen verbonden zijn. In de geluidstechniek wordt de driepolige versie het meest gebruikt, zoals u hiervoor zag. Bij intercomsystemen en scrollers worden vier polen met elkaar verbonden. Bij het DMX-512 protocol worden 5 polen met elkaar verbonden, hoewel daar ook in toenemende mate de driepolige kabel wordt toegepast. Ook werden pin 2 en 3 bijvoorbeeld in de Verenigde Staten jarenlang omgekeerd gesoldeerd. Hierdoor werd bij verkeerde koppeling ook de fase van het signaal omgekeerd, met vervelende gevolgen voor de kwaliteit van het geluidssignaal. Sinds een aantal jaren zijn echter ook deze fabrikanten het meer algemene 2+ / 3- systeem gaan gebruiken. Bij nieuwe apparatuur leveren polen 2 en 3 dus geen problemen meer op, maar vooral bij oudere Amerikaanse apparatuur kan dit nog het geval zijn.