Een wifi camera is niet hetzelfde als een IP camera en wordt ook zeker niet alleen gebruikt voor beveiligingsdoeleinden. U kunt een wifi camera het beste zien als een soort videorecordertje: het registreert en digitaliseert beeld en slaat dit eventueel op. Wat u vervolgens met dat beeld doet, ligt uiteraard helemaal aan uzelf. U kunt het materiaal voor beveiligings- of controledoeleinden gebruiken, maar u kunt de functie van het kleine cameraatje ook van een vrolijkere kant benaderen. Gebruik hem bijvoorbeeld als een babyfoon. Of wat let u om een digitaal dagboek bij te houden van uw voordeur? Of u kunt hem op statief gebruiken voor video-opnames, naast beelden die u uit de hand schiet met een gewone videocamera. Of u verbindt 2 feestruimtes digitaal met elkaar, zodat de gasten op de ene locatie zien wat de feestgangers op locatie 2 uitspoken.
Deze treft u vaak buitenshuis aan. Voordat u besluit om bij Allekabels een wifi camera voor buiten te bestellen, controleer wel even de betreffende productpagina of het product IP66 waterbestendig is. In principe kunt u ze allemaal binnenshuis gebruiken. Let er wel steeds op dat het toestel het beeld kan vastleggen dat u in gedachten heeft. Check daarom bij elk toestel wat de precieze kijkhoek is. Voor grotere ruimtes heeft u wellicht een met een kijkhoek van meer dan 90 graden nodig. Waar u verder ook op kunt letten, is of uw wifi camera een bewegingsmelder heeft en van welke voeding hij gebruik maakt, bijvoorbeeld batterijen of netvoeding. Een functie die sommige apparaatjes ook aan boord hebben, is een wifi extender functie.
Voor wat betreft gewenste detailscherpte moet u kijken naar het aangegeven aantal pixels. In principe geldt: hoe hoger de resolutie in aantallen pixels, hoe scherper het beeld. Een wifi camera met 1280 bij 1024 pixels levert een prima beeld op. Kijk wel ook even of de wifi camera beschikt over nachtzicht. Een hoge detailscherpte zonder nachtzicht zal u bij opnames ’s avond niet veel verder helpen. Wilt u tevens beschikken over geluid naast het beeld, check dan of er een audiovoorziening is, bijvoorbeeld een microfoon. Nog even over dat beeld: een wifi camera met PTZ functie is wel handig. Pannen (draaien), tilten (kantelen) en soms ook zoomen laat u precies uw beelduitsnede bepalen.
Meestal worden deze toestellen enkel gebruikt om beeld en eventueel audio te registreren. Het bewaren van de data, de opslag, gebeurt vervolgens via het netwerk waar de audio en video draadloos naar toe worden gestuurd. Dat kan bijvoorbeeld via opslag op een harde schijf die in het netwerk zit. Er zijn echter ook situaties denkbaar waarbij u het handiger vindt om de opslag direct op het toestel zelf te laten plaatsvinden. Bijvoorbeeld als u data snel fysiek ter beschikking wil hebben en uit moet wisselen. Dat kan met een wifi camera met SD kaart. Ook als backup optie is dit handig, als om de een of andere reden bijvoorbeeld de draadloze verbinding met het netwerk wegvalt net op het moment dat een inbreker uw woning of werkplek onverhoopt met een bezoek verrast.