Een goede start bij de keuze van een leeslamp is om eerst te bepalen voor welke situatie u de verlichting nodig heeft. Immers worden aan een draagbare leeslamp andere eisen gesteld dan aan een sfeervol lampje voor bij het lezen dat op een vaste plek geplaatst wordt. U kiest dus eerst voor de gewenste uitvoering, voor draagbaarheid, soort voeding en misschien ook al voor een specifieke kabellengte die u voor uw lamp nodig heeft. Wanneer u weet wat u precies verwacht van uw verlichting, kunt u verder zoeken in ons assortiment op details als gewenst soort licht en vereiste lichtopbrengst
Boekenklemmen en klemspotjes zijn leeslampen die nog al eens door elkaar worden gehaald. De boekenklem is een leeslamp die op het boek geklemd wordt. Klemspotjes daarentegen zijn lampen die op van alles en nog wat kunnen worden geklemd, behalve boeken. Het zijn spotjes die vaak op tafelbladen en bureaus kunnen worden geklemd. U kunt er specifieke plekjes mee uitlichten, bijvoorbeeld een kunstwerk en, jawel, een leeshoekje. Voor veel activiteiten zijn hoofdlampen ideaal. De LED`s produceren een helder wit licht waarmee u in donkere ruimtes of ’s avonds nog goed kunt lezen. Deze lampen zijn steeds voorzien van een sterke kunststof behuizing. Zijn waterbestendig, stofdicht en overleven een val van 4 meter hoogte. Ook geschikt voor het lezen van spannende avonturenboeken dus.
Steeds meer mensen gebruiken LED verlichting. Ook voor leeslampen is LED inmiddels een goede keuze. Een LED staat voor Light Emitting Diode en is een lampje dat we al jaren kennen van digitale wekkers of als fietslampen. Halogeenlampen zijn in feite nog steeds gloeilampen, maar worden wel veel warmer dan conventionele gloeilampen en LED verlichting. Een LED leeslamp is tot 90% energiezuiniger dan een halogeen schijnwerper en kent ook nog eens een langere levensduur. LED producten zijn in het algemeen wel iets duurder in de aanschaf dan de andere modellen.
We zijn gewend om bij het kopen van een lamp te kijken naar hoeveelheid watt. Elk lichtbron (gloei-, halogeen-, spaar- en LED lamp) heeft echter een andere lichtopbrengst bij hetzelfde wattage. Hierdoor is het soms lastig om de juiste lamp te kiezen wanneer u een overstap maakt van de ene soort naar de andere soort lichtbron. Om een goede vergelijking mogelijk te maken, zijn de fabrikanten verplicht om de lichtopbrengst in lumen op de verpakking te zetten. Hoe hoger de lumenwaarde, des te meer lichtopbrengst. U vindt de maximale lichtopbrengst op elke lamp productpagina bij Allekabels aangegeven.