Voordat u aan de slag gaat moet u even goed stilstaan bij wat u nodig heeft. Met welke materialen heeft u te maken? Waar gaat u de gelijmde voorwerpen gebruiken? De lijm die geschikt is voor alle materialen en omstandigheden bestaat niet, althans niet met het gewenste resultaat. Gelukkig biedt Allekabels veel lijmsoorten, voor iedere situatie wat wils. U vindt in ons assortiment rubberlijm, secondelijn en solutielijm om er maar enkele te noemen. Is een bepaald product geschikt voor hout? Gebruik houtlijm niet op ijzeren oppervlakken, dit kan het ijzer namelijk aantasten. De roest die daarbij ontstaat zorgt er ook nog eens voor dat de verbinding minder sterk wordt.
Bent u op zoek naar een sterke lijm, dan zit u goed met 2 componentenlijm. Deze bestaat, zoals de naam al zegt, uit 2 componenten: een bindmiddel en een uithardingsmiddel. Los van elkaar zullen deze stoffen niet werken. U dient dus voor gebruik de 2 stoffen door elkaar te mengen. Daarna brengt u het mengsel zo snel mogelijk aan. De lijm is geschikt voor bijna alle materiaal en is ontzettend sterk. Doordat deze vaak maar in kleine hoeveelheden verkrijgbaar is en ook nog vrij kostbaar is, is deze niet erg geschikt voor grote oppervlakken. Sommige 2 componenten lijmen moeten tot wel 48 uur drogen, waarbij de 2 onderdelen strak samengehouden moeten worden. Dit kunt u gemakkelijk doen met behulp van een lijmtang. Ook deze vindt u uiteraard terug in het assortiment van Allekabels, in alle soorten en maten.
Om het beste resultaat te bereiken, zijn er wat voorbereidingen nodig. Zorg er allereerst voor dat u de lijm heeft die geschikt is voor het materiaal waarmee u werkt. Wat ook erg belangrijk is, is dat u vooraf al precies weet hoe u de voorwerpen wilt vastmaken. Zo voorkomt u dat u de voorwerpen na het bevestigen nog moet verschuiven, waardoor er lijmresten komen op zichtbare plekken. Vervolgens maakt u de oppervlakken grondig schoon, bijvoorbeeld met een ontvetter. In het geval dat u hout gaat lijmen, kan het geen kwaad om het oppervlak te schuren voordat u begint. De lijm kan zo beter aan de onderdelen hechten, wat tot een beter resultaat leidt. Zorg er vervolgens voor dat beide oppervlakken droog zijn, en breng de lijm secuur aan.
Die regel gaat bij de lijm lang niet altijd op. Het is afhankelijk van de lijmsoort hoeveel u moet aanbrengen en of u het op beide oppervlakken moet smeren. Vaak is het wel beter om een dunne laag te gebruiken. Een dikke laag zorgt er juist voor dat de verbinding minder sterk is. Een lijmpistool is in die gevallen vaak een handig hulpmiddel. Druk na het aanbrengen van de lijm de onderdelen goed aan. U kunt eventueel een lijmklem of -tang gebruiken om de onderdelen op hun plek te houden en er druk op uit te oefenen terwijl het droogt. Heeft u geknoeid? Gebruik dan een lijmverwijderaar om de lijmresten gemakkelijk weg te poetsen. En dan rest u nog maar één ding: een beetje geduld hebben. Gun de lijm de tijd om goed op te drogen. Alleen dan heeft u het langste plezier van uw werk en gaat dat gelijmde voorwerp weer een tijdje mee. Een beter resultaat is het wachten echt wel waard.