Wanneer gebruikt u een RJ45 connector?
De RJ45 connector is een zogenoemde insteekplug. RJ staat voor registered jack, waarbij met het woord geregistreerd oorspronkelijk bedoeld werd dat de beschrijving van de connectortoepassing gestandaardiseerd was voor gebruik bij telefonie. Inmiddels is het aantal toepassingen voor de RJ45 connector veel breder dan (analoge) telefonie, maar de afkorting RJ is niet aangepast. Overigens wordt de RJ45 stekker ook 8P8C, 8P6C en 8P4C stekker genoemd, waarbij P staat voor positie en C voor conductor, dat geleider betekent. Met deze benamingen wordt dus behalve het type connector ook de wijze van aansluiting aangeduid, hetgeen soms handig is omdat immers de RJ45 connector misschien wel kan passen maar de soort koppeling niet hoeft te kloppen. De C aanduiding maakt dan de soort toepassing duidelijk, terwijl toch dezelfde RJ45 connector wordt gebruikt.
Onderscheid RJ45 stekker en andere types geregistreerde stekker
Behalve dat de toegepaste aansluiting van een RJ45 stekker kan verschillen, is er nog een addertje onder het gras. U kunt de RJ45 stekker namelijk gemakkelijk verwisselen met een RJ11 stekker. Deze laatste connector heeft echter slechts de mogelijkheid om maximaal 6 verbindingen te leggen in plaats van de 8 aders die een RJ45 stekker kan koppelen. Waar moet u verder op letten bij dit type pluggen? Binnen de categorie insteekpluggen zijn er ook nog RJ14 en RJ25 varianten te vinden. Deze drie (RJ11, RJ14 en RJ25) maken allemaal gebruik van dezelfde plug, die maximaal 6 aders gelijktijdig kan verbinden. Ze werden (en worden) gebruikt voor RS232 verbindingen en analoge telefoonverbindingen zoals bij een fax of modem. Om het verhaal nog wat ingewikkelder te maken: er zijn ook nog RJ9 en RJ10 connectoren, maar die moet u dus allemaal niet hebben als u een RJ45 connector zoekt.
RJ45 connector: UTP of FTP?
Kunt u nu altijd gewoon een RJ45 connector bij ons bestellen en is daarmee de kous af? Ja en nee. Er is verder nog een verschil bij het gebruik van een RJ45 stekker, namelijk het verschil tussen het gebruik van een RJ45 stekker bij een UTP kabel dan wel bij een FTP kabel. Voordat we het verschil uitleggen: we hebben voor uw gemak aparte groepen aangemaakt: RJ45 stekkers voor UTP en RJ45 stekkers voor FTP. Wat is nu het verschil? Dat zit hem in de afscherming van de kabel en de wijze waarop deze met de RJ45 connector wordt verbonden. De buitenkant van een STP RJ45 connector kan elektriciteit geleiden en een UTP RJ45 connector niet. Waarom? FTP kabels zijn netwerkkabels die beter tegen interferentie en andere storing zijn beschermd door het gebruik van een laag folie, bij SFTP wordt de afscherming tot stand gebracht door een combinatie van folie en vlechtwerk. Thuis volstaat UTP.
Welke RJ45 stekker voor welke “CAT” netwerkkabel?
Een RJ45 connector wordt zeer veel gebruikt als stekker bij netwerkkabels. Deze kabels worden onderverdeeld in categorieën. Met de CAT codering wordt aangeduid wat de bandbreedte en de snelheid van dataoverdracht is die de kabel aankan. We hebben hierna een overzichtje hiervan opgenomen. Voor de keuze van uw RJ45 connector is verder van belang of de kern van de kabel vast of flexibel is. Ook kan de kabel soepel of stug zijn. Een stugge kabel heeft vrijwel altijd een stugge kern, terwijl bij soepele kabel sprake is van 4 aderparen die bij elkaar zijn gebracht. Ten slotte is er ook onderscheid tussen platte kabel en ronde kabel.
Type |
Snelheid |
Lengte |
CAT 5E RJ45 stekker |
max 1000 Mbit/s – werkt met Gigabit – 100 MHz |
max 50 meter |
CAT 6 RJ45 stekker |
max 10000 Mbit/s - 10 Gigabit – 250 MHz |
max 50 meter |
CAT 6A RJ45 stekker |
max 10000 Mbit/s - 10 Gigabit – 500 MHz |
max100 meter |
CAT 7 RJ45 stekker |
max 10000 Mbit/s - 10 Gigabit – 1000 MHz |
max 70 meter |
RJ45 connector: EIA/TIA-568A en EIA/TIA-568B
De RJ45 stekker wordt ook wel 8P8C connector genoemd, een RJ45 connector biedt dus de mogelijkheid om maximaal 8 aders te koppelen. Op die wijze kan een RJ45 stekker bij veel verschillende soorten verbindingen worden toegepast. Bij het aansluiten van een RJ45 connector kan er gekozen worden uit 2 manieren van verbinden: EIA/TIA-568A en EIA/TIA-568B. Bij de B variant worden er 4 aders anders verbonden dan bij de A variant, de overige vier verbindingen zijn bij allebei hetzelfde. Bij een netwerkverbinding tussen een netwerkhub en een computer wordt een kabel gebruikt die aan beide zijden de EIA/TIA-568B koppeling gebruikt. EIA/TIA-568A bekabeling wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het verbinden van twee computers met elkaar. Daarbij wordt EIA/TIA-568B aan de ene kant gebruikt en EIA/TIA-568A aan de andere kant, terwijl toch aan elke kant een RJ45 connector kan worden toegepast.
Uw RJ45 stekker kopen
Een RJ45 connector koopt u online bij Allekabels. Behalve de connectoren verkopen wij ook tules, clips en markers voor een RJ45 stekker. Of u nu een RJ45 stekker, netwerkkabels of verloopstukken zoekt, bij Allekabels helpen wij u graag bij de juiste aankoop. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over een RJ45 connector of over de bezorging? Onze
klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw online schriftelijke vragen over een RJ45 connector of stekker zijn wij natuurlijk bereikbaar.