Kabels 
Overige Producten 
Account  

Parallel Kabel

Parallel kabel, vertrouwde standaard nog steeds in gebruik

De oorspronkelijke connector van de printer was een 36-pins variant maar deze werd door IBM te groot bevonden en zij ontwikkelden daarop de 24-pins variant die als parallel kabel door het leven gaat. Deze parallel kabel werd in eerste instantie alleen gebruikt om gegevens van de computer naar de printer te kunnen versturen. In 1987 werd het systeem aangepast en konden er ook gegevens van de printer naar de computer zelf gestuurd worden en werd het systeem bidirectioneel. Hierna werd het systeem nog verder doorontwikkeld zodat er ook opslagmedia mee aangesloten konden worden. Iedereen weet wel hoe een parallel kabel en aansluiting eruit ziet maar tegenwoordig worden ze ook vaak vervangen door bijvoorbeeld een USB-aansluiting omdat deze sneller is. De dikkere parallel kabel met de grote aansluitingen is behoorlijk log in het gebruik maar voldoet nog altijd en wordt ook nog met grote regelmaat gebruikt. Er komt een dag dat de parallel kabel niet meer gebruikt wordt maar mensen hebben momenteel nog veel apparaten waarop een dergelijke aansluiting zit. De grotere aansluiting kent in het centrum meer pins die allemaal een eigen functie hebben.

Kenmerken parallel kabel

De connector waarmee u de parallel kabel aansluit, bevestigt u eenvoudig op het aansluitpunt en draait u daarna met de twee schroeven aan de zijkant vast zodat deze ook goed blijft zitten en niet los kan schieten. De kabel kunt u nooit verkeerd vastmaken want deze past maar op één manier. Heeft u apparatuur in huis waar een parallel kabel voor nodig is? We hebben een uitgebreid aanbod in deze kabels voor u in ons assortiment. Zorg er wel altijd voor dat u een compatibele kabel kiest die geschikt is voor de apparaten die u ermee wilt verbinden. Een parallel kabel vindt u bij ons dan ook in diverse soorten. Zo kunt u kiezen voor een kabel met aan twee zijden een aansluiting die hetzelfde aantal polen telt. Deze kabel heeft aan beide zijden een Male aansluiting. U kunt ook kiezen voor een Male aansluiting aan de ene kant en een Female aan het andere uiteinde of voor een parallel verlengkabel.

Parallel kabel verbinden met een andere aansluiting

Een parallel kabel kan ook een gewone aansluiting aan de ene kant hebben en aan de andere zijde een USB-aansluiting. In dat geval kiest u voor een kabel die hiervoor geschikt is. Als het ene apparaat een parallel aansluiting heeft (denk bijvoorbeeld aan de printer) en de computer aan de andere kant een USB-aansluiting dan koppelt u deze met een speciale kabel aan elkaar. Naast de losse kabels kunt u ook nog schakelaars, koppelstukken of verloopstukken bij de kabel bestellen. Omdat er zoveel verschillende kabels te koop zijn is het altijd wijsheid eerst goed te kijken wat voor aansluiting op de apparaten zit die u aan elkaar wilt koppelen. Met behulp van bepaalde verloopstekkers is het nagenoeg altijd mogelijk een goede verbinding te maken. Hoewel tegenwoordig een parallel kabel vaak vervangen wordt door een USB-aansluiting is de parallel kabel nog steeds in gebruik, met name bij oudere printers.

Parallel of serieel

Behalve een parallel kabel kunt u ook kiezen voor een seriële kabel. Het verschil tussen deze twee is – eenvoudig gesteld - dat bij een seriële kabel de gegevens wel beide kanten opgaan maar dat dit maar door één draad tegelijk gebeurt. Bij een parallel kabel kunnen er meer gegevens tegelijkertijd twee kanten op omdat er gebruikgemaakt wordt van meer draden. Een goede reden om (destijds) te kiezen voor parallel kabels is dat ze veel sneller zijn dan een seriële verbinding. Omdat er meer draden in gebruik zijn kunnen de gegevens ook in grotere hoeveelheden tegelijk verzonden worden. Dit kon eerst alleen één kant op maar later was het ook tweerichtingsverkeer. De grootste kans om nog een parallel aansluiting terug te vinden is op uw printer maar ook op deze apparaten wordt de aansluiting steeds meer vervangen door een USB-poort of heeft u zelfs helemaal geen aansluiting meer nodig tussen beide apparaten omdat het ook draadloos kan, via Wifi. In het laatste geval koppelt u enkel nog een stroomkabel.

Uw parallel kabel online kopen

Voor stekkers, verloopstekkers, kabels en allerlei aanverwante artikelen kunt u prima terecht bij Allekabels. We verkopen nagenoeg alle verschillende modellen die verkrijgbaar zijn zodat u altijd wel iets vindt waarmee u aan de slag kunt. Zo kunt u bij ons ook een parallel kabel kopen. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een parallel kabel, parallel printer kabel of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies de juiste variant parallel kabel bestelt.

Klantenservice & Informatie