Merk | Delock |
Materiaal | Kunststof |
Kleur | Zwart |
Afmetingen | 14 x 8 x 8 mm |
Dit type kabel is populair geworden in de audiowereld. Omdat steeds meer audiomateriaal digitaal wordt opgeslagen is het logisch dat het transport van dit materiaal ook digitaal plaatsvindt. Alleen op deze manier blijft de hoge kwaliteit van het bronmateriaal optimaal bewaard. Er zijn twee methodes om een audiosignaal digitaal te transporteren. De eerste is via elektrische pulsjes. De tweede is via lichtpulsen. In de begindagen van digitale overdracht zijn beide methodes geïntroduceerd onder de noemers coaxiale S/PDIF en optische S/PDIF aansluiting. Van deze twee methoden is de optisch methode het populairste geworden. Dit komt deels door marketing en deels door een extra voordeel van een optische kabel. Deze zorgt namelijk voor elektrische isolatie tussen de zender en ontvanger. Dit wordt galvanische scheiding genoemd. Door deze galvanische scheiding is het niet mogelijk dat er een aardlus ontstaat, iets dat met het aansluiten van meerdere elektrische audiokabels wel mogelijk is. Aardlussen kunnen in een audio-installatie voor allerlei vervelende effecten zorgen, waarvan de aardlusbrom de meest beruchte is.
Bij een elektrische kabel wordt informatie elektrisch overgebracht van het ene naar het andere apparaat. Dit kan op een analoge manier, maar het kan ook digitaal. Een analoge audio-ingang is te herkennen aan de tulpaansluitingen. Voor een stereosignaal worden twee aparte ingangen gebruikt. Bij een 5.1 surround signaal zijn er al 6 ingangen nodig. Een audiosignaal kan ook digitaal verzonden worden. In het verleden werd dit in bij audio-installaties gedaan via de coaxiale S/PDIF-aansluiting. Hiervoor wordt ook een tulpaansluiting gebruikt. Een goed voorbeeld van een veelgebruikte elektrische digitale aansluiting voor beeld en geluid is de bekende HDMI-aansluiting. Een audiosignaal kan ook via een optisch signaal verzonden worden. Theoretisch kan dit zowel analoog als digitaal, maar in de praktijk wordt alleen de digitale variant gebruikt. Om een digitaal signaal optisch te kunnen versturen, wordt in het apparaat dat het signaal verstuurt het elektrische digitale signaal met een speciale led omgezet in een optisch signaal. Het signaal wordt via een optische kabel naar het ontvangende apparaat gestuurd. Daar wordt het signaal bij ontvangst weer omgezet in een elektrisch digitaal signaal en verder verwerkt.
Bij een normale elektrische kabel wordt de kern gevormd door koperdraad die elektriciteit geleidt. Bij een optische kabel wordt de kern gevormd door een lichtgeleider. Voor korte kabels zoals de Toslink kabel wordt vaak een kunststof lichtgeleider gebruikt. Voor langere versies wordt meestal een dunne glasvezel gebruikt, omdat een glasvezel het licht minder dempt dan een kunststof vezel. De lichtgeleider wordt beschermd door een buitenmantel die de lichtgeleider beschermt tegen beschadigingen en knikken. Hou bij het gebruik van een optische kabel goed rekening met de minimale buigstraal. Wordt de kern verder gebogen dan is toegestaan, dan kan deze beschadigen waardoor deze weinig of helemaal geen licht meer doorlaat. Dit heeft als gevolg een slechte of helemaal niet meer werkende audioverbinding. Zorg er dus voor dat u bij het aansluiten voldoende ruimte achter uw apparatuur hebt. Als alternatief kunt u een haakse adapter gebruiken. Deze adapter zorgt ervoor dat het snoer vlak langs de achterkant van uw apparatuur geleid kan worden, zonder dat het snoer gebogen hoeft te worden.
Er bestaan twee soorten Toslink stekkers: de standaardconnector en de mini-versie. De standaard Toslink connector is eenvoudig te herkennen aan het rechthoekige uiteinde met een uitstekend metalen pennetje. Dit pennetje bevat de lichtgeleider. De standaard Toslink connector is eenvoudig aan te sluiten. Druk de connector in een standaard Toslink aansluiting op een audio-apparaat. De connector zal bij het insteken, automatisch vastklikken. Losmaken is al net zo eenvoudig. Trek aan de connector, en dus niet aan het snoer, en de connector zal met een klik loskomen. De mini-connector is speciaal ontworpen voor draagbare apparatuur. De mini Toslink heeft dezelfde doorsnede als de 3,5 jack stekker, maar is een paar millimeter langer. Deze eigenschap maakt het mogelijk om een analoge elektrische 3,5 millimeter aansluiting en een digitale optische Toslink aansluiting te combineren in één chassisdeel. Hiermee wordt ruimte bespaard en kan het ontwerp van een mobiel apparaat klein blijven. Met een verloopstekker is het mogelijk om van een standaard Toslink connector een mini-versie te maken. Met een optisch koppelstuk is het mogelijk om twee Toslink kabels met elkaar te koppelen.