"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Jack kabel

Jack stekker - Goobay
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,49
Jack stekker - Goobay
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,09
Jack stekker - Goobay
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,59
Jack stekker - Neutrik
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 7,39
Jack Connector 6.3mm
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,39
Jack stekker - 6.3 mm jack male - soldeer
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,19
Jack stekker - HQ Products
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,39
Jack stekker - HQ Products
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,89
Jack stekker - HQ Products
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,69
Jack stekker - HQ Products
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,69
Jack stekker - Nedis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,99
Jack stekker - Nedis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,19
Jack stekker - Neutrik
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 3,69
Jack stekker - Neutrik
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,00
Jack stekker - 2.5 mm jack male
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,09
Jack chassisdeel - Valueline
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,79
Jack chassisdeel - Neutrik
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,29
Jack chassisdeel - Neutrik
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 3,69

Wat is een jack kabel?

Dit type kabel is een veel gebruikte bekabeling voor het overdragen van een audiosignaal die er in vele varianten is. Vrijwel iedereen kent de kabel met 3,5 millimeter plug als het stekkertje dat aan de oordopjes voor een smartphone zit. Speelt u elektrische gitaar, dan kent u de 6,3 mm jack kabel van een gitaarkabel die u in uw gitaar en versterker plugt. Sommige apparaten, bijvoorbeeld goedkopere audio-apparatuur of draadloze telefoons, hebben daarnaast een nog kleinere 2,5 mm aansluiting. Meestal moet er dan gebruikgemaakt worden van een verloopstekker van 2,5 naar 3,5 mm om toch bijvoorbeeld van een reguliere koptelefoon gebruik te kunnen maken. Voordelen zijn met name het ruimtebesparend design en de eenvoud van de verbinding, deze kabel is zeer gemakkelijk in gebruik. Doordat de plug rond is, maakt het niet uit hoe u hem inplugt. Druk de plug in de connector tot deze niet meer verder wil, waarbij u een klik voelt ter bevestiging dat de plug correct ingeplugd is. Het verwijderen van dit type kabel is logischerwijs even gemakkelijk: pak de stekker beet en trek hem uit het apparaat. Bij voldoende kracht zal de connector vanzelf losklikken. Nadeel is het ontbreken van een mechanische vergrendeling en daardoor een kleine kans op kortsluiting of andere beschadiging bij extreem onhandig gebruik. Let op: trek nooit aan het snoer, maar pak altijd de plugbehuizing beet. Als u een plug verwijdert door aan het snoer te trekken, kunnen daardoor de geleiders in het snoer beschadigen. Dat zal een slechte, vaak krakende verbinding veroorzaken.

Soorten pluggen: mono en stereo

In de audiowereld worden verschillende varianten van deze pluggen gebruikt. De bekende 3,5 millimeter jack plug heeft drie verschillende basisuitvoeringen. U kunt deze uitvoeringen herkennen aan het aantal isolatieringen aan het einde van de stekker. Deze ringen verdelen de plug in verschillende elektrische aansluitingen. Een plug met maar één isolatiering is een mono stekker. Deze komt u in de praktijk minder vaak tegen. Een bekende toepassing was in vliegtuigen waar twee mono pluggen, die mechanisch één stekker vormden, werden gebruikt voor de stereo headset waarmee u in een vliegtuig muziek kunt luisteren of naar een film kunt kijken. Een andere toepassing is de instrumentkabel, voor zover dat instrument mono is. Denk bijvoorbeeld aan een (bas)gitaar. Een plug met twee isolatieringen is een stereo plug. Deze heeft drie elektrische aansluitingen. De tip voor het linkerkanaal, de geleidende ring voor het rechterkanaal en de rest van de zogenoemde schacht (ook wel huls of sleeve genoemd) voor de gemeenschappelijke massa. Deze plug vindt u aan iedere headset of set oordopjes zonder microfoon en is daardoor een van de meest gebruikte varianten.

Soorten pluggen: driepolig en vierpolig

De jackplug met drie isolatieringen werd geïntroduceerd voor het gebruik van een headset met ingebouwd microfoontje. Het extra contact wordt voor het microfoonsignaal gebruikt. Sommige (oudere) geluidskaarten gebruiken de driepolige aansluiting echter om drie audiokanalen door te geven. Dit in verband met 6.1 en 7.1 surround sound. De drie contactpunten heten tip, ring en sleeve, vandaar dat een driepolige jackplug ook wel TRS-plug wordt genoemd. Naast driepolige zijn er ook vierpolige jackaansluitingen waarbij er 2 ringen zijn (TRRS) en er zijn zelfs vijfpolige jackverbindingen met 3 ringen (TRRRS). Let bij het bestellen van een vierpolige aansluiting goed op, omdat er meerdere mogelijkheden zijn om deze aan te sluiten. OMTP en CTIA worden het meest gebruikt. In beide gevallen is de tip (de punt) de aansluiting voor het linker audiokanaal en de eerste ring de aansluiting voor het rechter audiokanaal. Bij de CTIA-standaard wordt de microfoon aangesloten op de sleeve en wordt de tweede ring voor de aarde gebruikt. Bij OMTP is dit precies andersom. Daarnaast worden er bij een headset vaak besturingssignalen verstuurd waarbij de aansluitingen per besturingssysteem of fabrikant kunnen verschillen.

Speciale jack kabel

Er zijn veel verschillende soorten van dit snoer voor speciale doelen. De OMTP- of CTIA-verloopkabel heeft aan de ene kant een vierpolige 3,5 millimeter jack. Aan de andere kant zit een rode en groene 3,5 contraplug. Met dit verloopsnoertje kunt u een traditionele headset met twee 3,5 millimeter jackstekkers op een smartphone aansluiten. Zoals hiervoor reeds vermeld zijn er twee standaarden die beiden een verschillend aansluitschema hebben. Voor Apple apparatuur heeft u een verloopsnoertje volgens de CTIA-standaard nodig. Andere smartphones gebruiken vaak de OMTP-standaard. Let er bij het bestellen op dat u een snoertje volgens de juiste standaard bestelt. De jack kabel met volumeregelaar heeft een ingebouwde volumeregelaar. Deze versie kan gebruikt worden om een headset uit te breiden met een handmatige volumeregelaar. Handig als u bijvoorbeeld veel telefoongesprekken voert via uw headset. Een professionele jack kabel is voorzien van goud vergulde contacten. Deze contacten zijn hierdoor slijtvast en hebben geen last van oxidatie, waardoor ze lang meegaan en steeds goed contact maken. Met een jack-naar-tulp kabel kunt u eenvoudig uw smartphone rechtstreeks aansluiten op een versterkeringang met tulp aansluitingen. Zo heeft u geen extra verloopstekker nodig.

Slim jack kabel

Bij het kiezen van de juiste kabel is het handig om niet enkel op de lengte, maar ook op de dikte en de vorm van bekabeling en pluggen te letten. Denk bijvoorbeeld aan een smartphone. Daar past geen dikke plug in, althans niet zonder dat u de hoes ervan af moet nemen. Een ander voorbeeld is apparatuur die tegen een wand is geplaatst. Dan is het handig als een kabel zo plat mogelijk is en eventueel voorzien van een haakse stekker. Al deze opties vindt u terug bij onze zogenoemde slim producten. Slim staat hier voor klein en plat.

Audiosplitter

Met een audiosplitter is het mogelijk om twee headsets op één audio-uitgang van bijvoorbeeld uw smartphone aan te sluiten. Op deze manier kunt u samen van dezelfde muziek genieten. Wij leveren die jack kabel audio splitter in verschillende uitvoeringen. Er is een uitvoering met losse contrastekkers. Ook is er een uitvoering waarbij beide contrastekkers in een blokje zitten en de stekker aan een kabeltje zit. Verder is er een uitvoering waarbij zowel de het stekkertje als de contrastekkertjes in een blokje zitten. Let op dat, als u een stereo audio splitter gebruikt, u de microfoon van uw headset niet kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het voeren van een telefoongesprek. Wilt u toch de microfoon kunnen gebruiken, bestel dan niet een stereo maar een vierpolige audio splitter. Deze zorgt ervoor dat het microfoonsignaal van beide headsets aan uw smartphone wordt doorgegeven. Bij het gebruik van een vierpolige splitter is het belangrijk om twee headsets te gebruiken die beiden van een microfoon voorzien zijn. Is een van beide niet van een microfoon voorzien, dan zal bij het aansluiten van de headset zonder microfoon het microfoonsignaal van de headset met microfoon slecht of niet worden doorgeven.