"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Printplaat

Wat is een printplaat?

Moderne elektronica is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Deze elektronische schakelingen bestaan uit tal van componenten die correct op elkaar aangesloten moeten worden om hun werk te kunnen doen. Elke elektronicacomponent heeft twee of meer aansluitingen. Solderen met soldeerbout en soldeertin is een eenvoudige en goedkope manier om componenten elektrisch en mechanisch goed met elkaar te verbinden. Met een klein aantal componenten is het nog wel te doen om componenten rechtstreeks aan elkaar te solderen, maar wie het ooit geprobeerd heeft weet dat dit met meer componenten een lastige klus is. Om elektronicacomponenten eenvoudig en overzichtelijk met elkaar te verbinden, is de printplaat bedacht. Deze bestaat uit een isolerende laag met aan één of twee kanten dunne koperen spoortjes die de verbinding tussen de componenten vormen. Om componenten met draadjes en pootje te kunnen plaatsen, worden kleine gaatjes door de isolerende plaat en de koperen spoortje geboord. De pootjes of draden van componenten worden door de gaatjes gestoken waarna ze op de koperen spoortjes vastgesoldeerd worden en zo via deze spoortjes onderling op de juiste manier met elkaar verbonden.

Fotogevoelige Printed Circuit Board

In eerste instantie is het Printed Circuit Board (PCB) bedacht voor serieproductie van elektronica, waarbij een PCB speciaal voor een specifiek apparaat ontworpen is. Het basis PCB materiaal bestaat uit een isolerende drager met een dunne opgedampte of opgewalste koperlaag. De koperlaag wordt daarna voorzien van een fotogevoelige laag. Na het ontwerpen en testen van de elektronische schakeling wordt een PCB ontwerp gemaakt. Vroeger gebeurde dit op papier tegenwoordig zijn er veel computerprogramma’s om het ontwerp mee te maken. Bij het ontwerpen worden alle componenten op een raster geplaatst, waarna alle benodigde verbindingen worden getekend. De tekening van alle verbindingen wordt op folie geprint en met UV licht op fotografische laag van de PCB overgezet. Na het chemisch ontwikkelproces zijn de gewenste verbindingen op koperlaag afgedekt, de rest van de koperlaag is niet meer afgedekt. Hierna wordt met ijzerchloride het niet-afgedekte en overtollige koper weggeëtst. Om componenten met pootjes of draden te monteren, worden gaatjes geboord. Hierna wordt de printplaat gemonteerd, de pootjes en draadje op de juiste lengte afgeknipt en de kopersporen worden vastgesoldeerd. SMD componenten zonder draden of pootjes worden direct op de koperspoortje geplaatst en daar vastgesoldeerd.

Prototype printplaat

Het fotogevoelige productieproces van een printplaat is niet echt geschikt voor het bouwen van een prototype, waarbij eenvoudig veranderingen en toevoegingen aangebracht moeten kunnen worden. Daarom is er een oplossing bedacht waarbij geen gaatjes geboord hoeven te worden en geen etsprocessen gebruikt worden. Het staat u als bouwer van een printplaat vrij om uw schakeling op elk moment aan te passen of verder uit te breiden. Deze oplossing heeft verschillende namen en is bekend als prototypeboard, prototype pcb of de oer-Nederlandse naam gaatjesprint. Gaatjesprint is een printplaat die voorgeboord is met rijen gaatjes. Aan de koperzijde van de printplaat zijn deze per gaatje voorzien van een soldeereiland, waarbij meerdere eilandjes met elkaar verbonden kunnen zijn. Er zijn veel verschillende soorten van deze prototypeboards in de handel. Wij leveren de meest gangbare uitvoeringen.

  • losse eilandjes;
  • twee gaatjes onderling verbonden;
  • drie gaatjes onderling verbonden;
  • gehele rij onderling verbonden.
Het hangt van de te bouwen schakeling en uw persoonlijke voorkeur af welke uitvoering het handigste is. Beginners tekenen vaak eerst hun ontwerp uit op ruitjespapier, zodat er een goed overzicht ontstaat welke componenten in welke gaatjes gestoken moeten worden.

Accessoires

Voor het gebruik van fotogevoelige printplaat heeft u een aantal accessoires nodig. Naast een PCB ontwerpprogramma heeft u een printer nodig die op doorzichtige vellen kan printen. Voor de PCB-productie heeft u een UV belichtingsbakje nodig, een ontwikkelaar en een veilige (!) opstelling met ijzerchloride om het koper weg te etsen. Voor de vakman die regelmatig professioneel printplaten wil produceren, is deze investering zeker de moeite waard. Voor deze groep hebben wij diverse soorten enkele en dubbelzijdige fotogevoelige printplaten, met aan één of twee zijden een koperlaag. Voor veel hobbyisten is het geen lonende investering om in een belichting- en etsinstallatie te investeren. Voor deze groep hebben wij een uitgebreide collectie experimenteer PCB op voorraad met verschillende keuzes in het aantal doorverbonden soldeereilandjes. Bij het bestukken en solderen van een printplaat is het bijzonder handig een printplaathouder te gebruiken. U plaatst uw print in de houder waarna deze in de lengteas 360 graden draaibaar is. Zo kunt u uw schakeling eenvoudig bestukken en met een handomdraai roteren waarna u eenvoudig alle benodigde soldeerverbindingen kunt maken. Bij ons kunt u ook terecht voor printplaatonderdelen zoals afstandsbussen voor een nette en professioneel montage van uw PCB.