Overige Producten 
Kabels 
Account  

Multimeter

Multimeter: meten is weten

De naam multimeter of universeelmeter zegt het al: met dit apparaat kunt u meerdere verschillende waardes opmeten. Welke dat zijn, kan per universeelmeter verschillen. Over het algemeen bevat een multimeter sowieso de opties om spanning, stroom en weerstand op te meten. Er zijn 3 verschillende types, die elk hun eigen toepassing kennen. Als eerste kwam de analoge multimeter op de markt, die waardes weergeeft met een naaldje. De analoge werd al snel opgevolgd door de digitale multimeter, die als voordeel heeft dat de waardes nauwkeuriger te lezen zijn, waardoor er minder kans is dat u een waarde verkeerd leest. Analoog geniet echter wel nog steeds de voorkeur bij het meten van snel wisselende waardes. Deze zijn met de analoge naald gemakkelijker waar te nemen. Als derde type is er ook nog de bench multimeter of tafelmultimeter. Dit is vaak een wat groter apparaat, dat ontzettend nauwkeurig kan meten en vaak ook nog wat extra functies heeft. Dit type wordt voornamelijk gebruikt op vaste werkplekken, bijvoorbeeld op scholen of laboratoria.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een multimeter?

Iedere multimeter wordt ingedeeld in een bepaalde meetcategorie, die aangeeft voor welk gebruik het apparaat geschikt is, of beter gezegd bij welk gebruik het apparaat veilig is. Deze norm wordt bepaald door een onafhankelijke instantie en bestaat uit categorieën, benoemd van CAT 0 tot CAT IV. Hierbij worden multimeters CAT 0 en I gebruikt voor metingen op apparaten met batterijen of een ingebouwde transformator, zoals zaklampen of transistorradio’s. CAT II wordt gebruikt voor apparaten die met een stekker op het lichtnet worden aangesloten, denk aan huishoudelijke apparaten of elektrisch gereedschap. CAT III is voor gebruik bij metingen in de bedrading van gebouwen en vaste apparatuur, zoals stopcontacten en industriële installaties. En als laatste CAT IV, voor metingen in de bron van installaties met lage spanning. Denk bijvoorbeeld aan hoofdzekeringen, buitenleidingen en grondkabels. Naast deze categorieën wordt ook bij elke multimeter weergegeven tot welk maximum voltage hij te gebruiken is. Dan nog een belangrijk gegeven voor de nauwkeurigheid van uw metingen: de basisnauwkeurigheid. Deze wordt weergegeven als een percentage en geeft aan wat de maximale afwijking van de universeelmeter is.

Verschillen in prijs

Zoals u in ons assortiment kunt zien, zit er nogal wat verschil tussen de prijzen van de apparaten. Waarom zou u nu een duurdere multimeter kopen, terwijl er ook veel goedkopere verkrijgbaar zijn? Dit is natuurlijk afhankelijk van de toepassing waarvoor u deze wilt gaan gebruiken. Bent u op zoek naar een multimeter voor metingen in bovengenoemde CAT 0 of I, dan zal dit niet per se een hele prijzige zijn. Voor zwaardere metingen of professioneel gebruik raden wij echter wel een multimeter met betere specificaties aan, bijvoorbeeld een Fluke multimeter. Let bij de aanschaf ook op de displayresolutie, deze geeft aan hoe nauwkeurig de meting kan worden weergegeven. Als een multimeter bijvoorbeeld een displayresolutie van 3000 counts heeft, dan deelt u dit getal door 10. Dit betekent dat het apparaat in staat is om tot 300 V uw metingen inclusief cijfer achter de komma te weergeven. Bij een hoger voltage geeft de multimeter dan alleen hele getallen weer. Daarnaast hebben wat prijzigere meters vaak nog extra functies die van belang kunnen zijn, zoals een diodetest of een True-RMS functie voor zuivere metingen bij wisselspanning.

Wat heb ik verder nodig voor het werken met een multimeter?

Werkt u met een multimeter, dan betekent dat vaak dat u ook aan de slag bent met elektriciteit. Hierbij komen de nodige gevaren kijken, die u met onze accessoires gemakkelijk kunt vermijden. Bij een universeelmeter zit een standaard meetsnoer, dat voor algemene metingen prima functioneert. Deze snoertjes zijn echter vaak de eerste onderdelen die het begeven, een reserve meetsnoer is dus geen overbodige luxe. Meetsnoeren worden ingedeeld in dezelfde CATs als hierboven al beschreven voor de universeelmeter. Daarnaast zijn sommige meetsnoeren standaard beveiligd tegen hogere spanningen. Kies dus zorgvuldig uw meetsnoer. Kijk daarnaast ook eens naar onze antistatische matten en polsbanden. Hiermee kunt u uw apparatuur, maar uiteraard ook uzelf, beschermen tegen statische schokken.

Uw universeelmeter online kopen

Een multimeter koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een universeelmeter of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie