"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Zwaailamp

Zwaailamp - HQ-Power
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 34,99
Zwaailamp - AEB
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 47,00
Zwaailamp - AEB
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 52,00
Zwaailamp - AEB
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 52,00
Zwaailamp - AEB
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 53,00
Zwaailamp - AEB
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 55,00
Zwaailamp - AEB
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 61,00
Zwaailamp - AEB
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 133,00
Zwaailamp - AEB
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 133,00
Zwaailamp - AEB
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 131,00
Zwaailamp - AEB
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 159,00

Zwaailamp, hoe werkt het?

In principe zien alle types zwaailamp er hetzelfde uit voor wat betreft de werking. De eerste modellen zwaailamp werkten weliswaar allemaal op basis van een draaiende verlichting, maar qua techniek toch anders dan u wellicht vermoedt. Niet de lamp draait, maar een spiegel eromheen. Deze bundelt de lichtstraal, waardoor het effect ontstaat dat de volledige lichtbron draait maar dat is dus een optische illusie. Het zwaailicht effect is ook in de scheepvaart bekend van de vuurtoren. Al deze toepassingen hadden gemeen dat ze gebruikmaakten van een motor die de spiegel laat draaien. Inmiddels zijn er echter types zwaailamp op de markt die gebruikmaken van slimme elektronica. Niet alleen is hierdoor mechanische slijtage nagenoeg niet mogelijk, ook zijn de instelmogelijkheden drastisch vergroot. Er worden meerdere technieken gebruikt, onder meer bij de soorten verlichting die bij de zwaailamp gebruikt kunnen worden.

LED, flitsbuis en zwaailicht

Er zijn in de loop der jaren In eerste instantie werd een zwaailamp met een flitsbuis uitgerust. Het is dezelfde techniek die gebruikt wordt bij fototoestellen voor de flitser. Deze techniek heeft echter nogal wat nadelen, waaronder mechanische slijtage en ook de gebruikte materialen zijn niet zo vriendelijk voor ons milieu. Permanent buitengebruik is hier lastig en vaak zelfs onmogelijk. Een oplossing hiervoor bood de LED techniek voor een zwaailicht. Niet alleen is de hoge lichtopbrengst een pre, er zijn nog meer voordelen. LED lampen zijn in het gebruik zeer energiezuinig en daarmee duurzamer dan alle andere alternatieven. Ook de levensduur is vele malen langer dan de andere technieken. Een laatste groot voordeel van een LED zwaailamp is de relatieve ongevoeligheid van LED voor weersinvloeden. In ons assortiment ziet u dan ook voornamelijk een LED zwaailamp dan wel een LED zwaailicht.

Voeding van een zwaailamp

De voeding van een zwaailamp kan op meerdere manieren plaatsvinden. Een handige manier die nog niet zo lang op de markt is, is om de hele elektronica in de lamp zelf te plaatsen. Daarmee is het dus mogelijk om gewoon een complete zwaailamp in de fitting van een lamp te draaien en klaar is het zwaailicht. Ook is voeding via batterijen een optie. Het meeste echter ziet u de zwaailamp voor in de auto en deze moet dus gekoppeld worden aan de accu. Voor professioneel gebruik wordt daartoe 24 volt gebruikt, de meeste voertuigen echter gebruiken 12 volt. Let op: sluit nooit een 12V zwaailicht aan op een 24V systeem, deze gaat vrijwel zeker stuk. Heeft u geen 12V tot uw beschikking, kunt u eventueel een adapter gebruiken. Twijfel je, neem dan contact op met onze productspecialisten, deze zullen u van het juiste antwoord voorzien en desgewenst ook tips geven over de juiste montage.

Montage van een zwaailicht

Wanneer u een zwaailamp tijdelijk neerzet kan dat, maar u kunt ze ook ergens aan bevestigen. Er zijn diverse manieren om een zwaailamp te bevestigen. De wijze van montage heeft vaak te maken met de voeding van het zwaailicht. Zo zie je weliswaar vaak een zwaailicht met magneetvoet die je zo op de auto kunt plaatsen, maar als deze voorzien is van een 12V aansluiting is het voor de leek lastig om deze van accustroom te voorzien zonder dat bijvoorbeeld het autoraam open moet blijven. Meestal wordt een dergelijke lamp die niet bedoeld is voor permanente plaatsing voorzien van batterijvoeding. Een andere methode voor het af en toe bevestigen van een zwaailicht is door middel van een zuignap. Gaat u voor een permanente montage, dan wordt vaak gebruikgemaakt van een stangensysteem. Dit is voor de niet vakman vaak een lastige klus. Een laatste mogelijkheid noemden we hiervoor al, wanneer het zwaai-effect ingebouwd wordt in de lamp zelf. U hoeft dus dan enkel de lamp in de fitting te draaien en het zwaailicht is gereed.

Kleur van een zwaailicht

Er zijn meerdere kleuren verkrijgbaar voor een zwaailicht. U moet goed opletten wat daarbij wettelijk mag en wat niet. Die regels zijn met name bedoeld voor gebruik in het verkeer, waar foutief gebruik gevaarlijke situaties opleveren kan. Wanneer u toch een dergelijke lamp wil gebruiken, dan mag u in principe enkel geel of oranje licht in stelling brengen. Alle andere kleuren mogen in ieder geval in het verkeer niet gebruikt worden. Daarbij geldt een uitzondering voor hulpdiensten, die mogen een blauw zwaailicht gebruiken. Let wel: alleen de hulpdiensten mogen dat, gebruikt u zelf een blauw zwaailicht in de buitenlucht kan dat een fikse bekeuring opleveren. Al deze regels gelden uiteraard niet voor gebruik binnenshuis of bij feestelijke gelegenheden.