Wat is een R7S lamp?

Een R7S lamp is van oorsprong een halogeenbuislamp met twee aansluitpunten aan de uiteinden van de buis. R7S is de officiële aanduiding van de aansluitcontacten die speciaal ontwikkeld zijn voor een halogeenbuislamp. Omdat een buislamp een hoge temperatuur kan bereiken, zijn de aansluitbussen van keramisch materiaal gemaakt. Let bij het verwisselen dus goed op. Niet alleen het glas, maar ook de keramische bussen aan het uiteinde zijn kwetsbaar bij vallen en stoten. Deze lichtbron is populair geworden door de uplight staande schemerlamp. Een uplighter schijnt zijn licht naar boven, waardoor het via het plafond weerkaatst en zo uw kamer verlicht. Het grote voordeel van deze methode van verlichten is een mooie diffuse verlichting. Er gaat wel veel licht verloren, omdat de verf op een plafond geen perfecte reflector is. De lamp in een uplighter moet dus een veel hogere lichtopbrengst hebben dan een standaard staande schemerlamp. Dit is de reden dat er bij het ontwerp van een uplighter vaak gekozen wordt voor een halogeenbuislamp. Om de hoeveelheid licht aan te kunnen passen, wordt een uplighter vaak voorzien van een dimmer. De 7SR buislamp wordt ook veel toegepast als buitenverlichting in de bekende bouwlamp.

R7S lamp vervangen

Bij een R7S lamp bevinden zich aan de beide uiteinden twee metalen aansluitingen. Deze zijn afgeschermd door een keramisch busje. De houder van de buislamp bevat twee metalen veren met ieder een contactpunt. Zowel de aansluitpunten op de lamp als de contactpunten op de houder zijn goed bestand tegen de hoge temperatuur die een halogeenbuislamp kan bereiken. Uit veiligheidsoverwegingen is een halogeenbuislamp altijd afgeschermd door een kwartsglas kapje in een uplighter of een kwartsglas venster zoals in een bouwlamp. Mocht er iets misgaan met de halogeenbuislamp waardoor deze barst, dan voorkomt de kwartsglas kap of venster dat het glas niet overal heen kan vliegen. Bij het verwisselen is het belangrijk om de buislamp niet met blote handen beet te pakken. Gebruik voor het beetpakken een schone en vetvrije doek. Om een R7S lamp uit de houder te nemen, pakt u de lamp beet en drukt deze in de lengterichting van de buis tegen een van de veren aan. Hierdoor komt het contact, dat normaal tegen de andere veer aangedrukt zit, vrij en kunt u de buis met een kantelbeweging eenvoudig uit de houder nemen.

Welke buislamp?

De R7S lamp wordt in twee lengtes geleverd. De korte 78 millimeter buis en de lange 118 millimeter buis. Rondt u deze afmetingen af, dan komt u op de makkelijk te onthouden afmetingen van 8 en 12 centimeter. Wat veel mensen niet weten is dat beide afmetingen buislampen in een hele range wattages te verkrijgen zijn. Het is daarom belangrijk om het vermogen van de oude buislamp te weten. Dit staat vaak op de buis of op een van de keramische busjes. Is dit niet meer te lezen of heeft u de oude buis al weggegooid, kijk dan op het armatuur wat het aangegeven maximale vermogen is. U kunt dan een buis bestellen met hetzelfde of een lager vermogen. Zet nooit een buislamp met een hoger vermogen in de armatuur, dit kan tot oververhitting leiden. De lichttemperatuur bepaalt of het menselijk oog het licht als warm, gelig, of juist als koud zoals daglicht ervaart. Voor gebruik in een huiskamer adviseren wij om warm wit, 3000 Kelvin, of extra warm wit, 2700 Kelvin te kiezen. Voor ruimtes waar het licht met daglicht mengt, zoals bedrijfsruimtes, adviseren we om neutraal wit 4000 Kelvin te kiezen.

Led of halogeen

De introductie van de witte led heeft voor een revolutie in verlichting gezorgd. De ledlamp gebruikt veel minder energie bij dezelfde lichtopbrengst en gaat ook nog eens veel langer mee. Nu de prijzen van ledlampen aan het dalen zijn, stappen veel mensen van de ouderwetse spaarlamp over naar de veel elegantere ledlamp. De bekendste ledlamp is de ledlamp met schroeffitting. Maar wist u dat er ook een led vervanger is voor de R7S lamp? Deze heeft de vorm van een ronde cilinder met aan beide kanten een uitstekende contactpen, zodat deze in een geschikte houder geplaatst kan worden. De R7S led is helaas wel een stuk groter dan de halogeenuitvoering waardoor deze niet in elk armatuur zal passen. Omdat de leduitvoering weinig hitte produceert, is het nodig om het kwartsglazen kapje te monteren zodat u meer ruimte overhoudt. Heeft u een schemerlamp met een dimmer, kies dan ook een R7S led die dimbaar is. Een niet-dimbaar type zal helaas niet werken. In een bouwlamp zonder dimmer kunt u zowel de dimbare als de niet-dimbare uitvoering gebruiken. Met de introductie van led is het gebruikelijk om naast het vermogen de lichtopbrengst in lumen aan te geven.