Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Wanneer uw ovenlamp vervangen?

U was driftig aan de weer in uw keuken en opeens ging uw ovenlamp kapot? Dat gebeurt vaker dan u denkt. Met een oven verhit u voedsel met als doel een chemisch proces op gang te brengen. De temperatuur moet daarbij flink oplopen om het gewenste effect te bereiken. Bij gebruik van een oven verschijnt er na verloop van tijd een donkere aanslag aan de binnenkant van de oven, die er meestal moeilijk vanaf te krijgen is. Al naar gelang de constructie van uw oven kan deze aanslag ook op de verlichting van de oven neerslaan. Vroeger of later zal het lampje hierdoor kapot gaan. Dat gebeurt helaas maar al te vaak op een moment dat dat niet uitkomt. Het is dan ook handig om steeds een of meer lampjes achter de hand te houden als reserve. Wanneer uw ovenlampje de geest geeft, kunt u met een reservelampje op voorraad in een handomdraai verder met kokerellen. Er zijn vele types ovenlamp.

Ovenlamp uitvoeringen

De temperatuur van een doorsnee (elektrische) oven voor huishoudelijk gebruik kan worden ingesteld tot ongeveer 275 graden Celsius. Het spreekt vanzelf dat niet ieder lampje tegen dit soort temperaturen kan. De meeste van onze ovenlampjes zijn bestand tegen een temperatuur van 300 graden. De G4 lampjes kunnen zelfs 450 graden aan. Als u uw defecte ovenlamp gaat vervangen, moet u eerst uitvinden welk type ovenlamp u nodig heeft. Wij bieden E14, E27 en G4 ovenlampjes aan, dus voor elke oven kunt u bij ons de geschikte ovenlamp vinden. Vaak vindt u het type lamp terug in de handleiding die bij uw oven wordt geleverd. Heeft u dat document niet (meer) bij de hand, bijvoorbeeld omdat de oven al in de keuken zat toen u in het huis ging wonen, zoek dan even op internet. De fabrikant van uw oven heeft beslist digitale info beschikbaar. Komt u er niet uit, vraag het dan onze klantenservice.

Hoe vervang ik de verlichting in de oven?

Over het algemeen is het vervangen van lampen in de oven geen lastige klus. Het vergt wel een korte voorbereiding voordat u begint. Vaak zitten ovenlampen gemonteerd achter een afscherming. Deze is uiteraard altijd doorzichtig (anders werkt de verlichting niet) en vaak ook rond. Voordat u echter aan de slag gaat, moet u ervoor zorgen dat de oven niet alleen niet aanstaat (en dus warm is), maar hij moet ook afgekoeld én uitgeschakeld zijn. U draait de afscherming los, eventueel met het gereedschap dat bij de oven is geleverd. Als u de bescherming heeft verwijderd, kunt u hem ook schoonmaken. Dat bevordert de werking van de nieuwe ovenlamp aanmerkelijk. U kunt nu de lamp vervangen, dat doet u het beste met handschoenen aan of in ieder geval met een doekje zodat u de ovenlamp niet met uw vingers aanraakt. Er zijn ovenlampen met een schroeffitting en met een bajonetsluiting.

Grote of kleine fitting? Of toch een andere fitting?

Allekabels biedt ovenlampen met de bekende schroeffitting (Edison fitting) aan in de E27 en E14 uitvoering. Een E27 lamp heeft een grote fitting en een E14 ovenlamp is een lamp met een kleine fitting. Gaat u een lamp vervangen? Bekijk dan dus eerst of u een E27 of toch een E14 lamp nodig heeft. Behalve schroeffittingen zijn er ook veel modellen met een bajonet of met bipin fitting. Ze worden onderling nogal eens verwisseld bij het bestellen, let dus goed op dat u de juiste fitting kiest. Een hint is de breedte tussen de beide polen, die wordt in het typenummer weergegeven. G4 en GU4 hebben 4mm, GU5.3 en GX5.3 hebben 5.3 mm en GU10 heeft 10mm als tussenruimte. Onderling verschillen ze wel ook nog eens qua lengte van de voetjes. Check dus uw lamp, fitting en bijbehorend typenummer goed, bijvoorbeeld in de handleiding van uw oven of online, voordat u uw ovenlamp bestelt!

Lichthelderheid

Bij een gloeilamp wordt de helderheid van het licht uitgedrukt in wattages. De helderheid van onze ovenlampen beginnen bij 10 watt en lopen op tot 40 watt. Kijk wel even of er voor het door u gewenste type lamp ook de gewenste lichtsterkte verkrijgbaar. Hoe hoger het wattage, hoe helderder het licht van uw ovenlampje. Bij vrijwel alle verkrijgbare ovenlampjes wordt de lichtsterkte uitgedrukt in Lumen. Ook hier geldt: hoe hoger de lumen, hoe helderder het licht van uw lampje. Fabrikanten zijn verplicht om het aantal lumen te vermelden zodat u de juiste afweging kunt maken, ook als u overstapt op een lampje van een ander merk of met andere techniek.