Nachtlampen bestaan al een jaar of vijftig. In eerste instantie waren het lampjes van ongeveer 5 watt, die met een lichtschakelaar aan en uit gedaan moesten worden. Deze nachtlamp bleef meestal de hele nacht branden. Huidige nachtlampen werken meestal met LED en hebben vaak een sterkte van minder dan 1 watt. Dit is voldoende om een kamer iets minder donker te maken, waardoor u toch nog kunt zien wat er in de ruimte staat. De meest bekende variant nachtlampen is meteen de meest simpele: nachtlampen die in het stopcontact worden gestoken. U kunt ook kiezen nachtlampen met een batterij. Deze moeten wel gewoon in het stopcontact worden gestoken, maar blijven door de batterij ook branden als er een stroomstoring is.
Een meer geavanceerde optie is de nachtlamp met lichtsensor. Door deze sensor gaat het lampje alleen branden wanneer er iemand langs loopt. Wanneer er niemand in de buurt is blijft de nachtlamp uit en wordt er dus ook geen elektriciteit verbruikt. Ook kan een beetje licht op de overloop heel nuttig zijn, om 's nachts zonder struikelen of botsen naar de badkamer te kunnen. Ook op zo'n plek kan een nachtlichtje met bewegingssensor handig zijn. Dan wordt de gang alleen verlicht op de momenten dat dat echt nodig is. Bent u bezig met het inrichten van de babykamer? Vergeet dan zeker de nachtlamp niet. Heel bijzonder zijn bijvoorbeeld de nachtlampen met projecties, die de kamer nog meer sfeer geven.
Een nachtlampje in de vorm van een draakje aan de muur of een lamp in de vorm van een olifantje voor op het nachtkastje: er is van alles mogelijk. Veel nachtlampen zijn zelfs draagbaar, soms zelfs in de vorm van een knuffel, waardoor uw kind zijn lichtje gewoon mee kan nemen naar de wc. Een van de meest bijzondere nachtlampjes is de slaaptrainer. Met behulp van deze lamp leert uw peuter het verschil tussen dag en nacht. Het daglampje gaat branden op de door u ingestelde tijd. Zo weet uw kind precies wanneer het tijd is om op te staan. Hierdoor is een nachtlamp niet alleen handig en mooi, maar ook nog eens educatief. Een slaaptrainer kan een uitkomst bieden om uw kind tijdsbesef te leren, maar is ook erg handig voor ouders die graag een uurtje langer willen slapen.