Als gebruiker kunt u bij een traditionele spotlamp zelf kiezen of u een gloeilamp, een halogeenlamp of een ledlamp erin steekt of schroeft. Dit is een omslachtige aanpak, omdat veel mensen energiebewust zijn en meteen kiezen voor een energiezuinige ledlamp. Bijkomend voordeel is dat deze veel langer meegaat dan de traditionele gloei- of halogeenlamp. Bij normaal gebruik gaat een ledlamp vele jaren mee en hoeft daardoor gedurende de levensduur van een lamphouder nooit vervangen te worden. Dus waarom ingewikkeld doen als het veel eenvoudiger kan. In de led spot zit de led vast ingebouwd. Hierdoor ontstaat er een smaakvolle, mooie en compacte lamp. Omdat deze vast ingebouwd is, kan een fabrikant de lamp zo ontwerpen dat deze een mooie en heldere licht uitstraling heeft. De led spot is door zijn eigentijdse en compacte ontwerp de volgende stap in smaakvolle interieur verlichting.
Een led spot is in een van de twee hoofdgroepen in te delen. Een groep die u kunt ophangen aan de muur of plafond en een groep die u inbouwt in plafond, vloer of tuinpad. Het ophangen is een eenvoudige klus. Voor het monteren van een wandspot heeft u een bestaand wandmontagepunt nodig, of u kunt zelf bepalen waar u hem wilt ophangen. Afhankelijk van de ondergrond, bijvoorbeeld hout, heeft u genoeg aan een simpele schroef en schroevendraaier. Wilt u de spotlamp op een stenen of betonnen muur hangen, dan heeft u een geschikte klopboormachine, steen of beton boren, een passende muur pluggen en passend schroeven nodig. Zodra u hem heeft gemonteerd, kunt u hem op een het bestaande muur aansluitpunt of met een snoer op het dichtstbijzijnde stopcontact aansluiten. Wilt u een plafondspot monteren, dan kunt u de spot eenvoudig op of naast de centraal doos in het plafond monteren. Let bij het monteren goed op uw veiligheid, schakel met de hoofdschakelaar in de meterkast de spanning uit. Sluit hem daarna op de aansluitdraden van de centraal doos. U kunt de spot in- en uitschakelen met de bestaande lichtschakelaar.
We hebben diverse stijlvolle modellen in ons assortiment. Een inbouw led spot is een prima keus als u verlichting netjes wilt wegwerken. Dit kan eenvoudig in een hol- of verlaagd plafond. Het inbouwen is relatief eenvoudig. Voordat u een led spot gaat inbouwen is het belangrijk om te bepalen of er genoeg ruimte achter het plafond zit. Dit is eenvoudig te bepalen door met een dun boortje op een onopvallende plek een klein gaatje te boren en te daarna met een metalen pen te “peilen” hoeveel ruimte er beschikbaar is. Het voordeel van een inbouw led spot is dat deze door de compact constructie weinig diepte inneemt. Een ander voordeel is de geringe warmteontwikkeling. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over oververhitting. Nadat u bepaalt heeft hoeveel ruimte u achter uw plafond heeft, kunt u het juiste type selecteren en deze monteren. Een belangrijk stuk gereedschap bij het monteren van een inbouw spot is een gatenzaag van de juiste diameter. Een gatenzaag is een ronde zaag die in een boormachine kunt steken en waarmee u eenvoudig een zuiver rond gat van voldoende grootte in het plafond kunt maken.
Een grondspot is een ideale manier om uw tuin of oprit te verlichten. Een grondspot heeft als voordeel dat deze in de grond verzonken zit en u er gewoon overheen kunt lopen en rijden. Om een mooi effect met een grondspot te bereiken is het belangrijk dat de het licht dat uit de grondspot omhoog schijnt ergens op valt. Dit kan een boom, een pergola of een muur zijn. Bij het kiezen van een grondspot voor buiten is het belangrijk dat deze waterdicht is, zodat er bij regen en schoonmaken geen water erin kan lopen. We adviseren voor buitengebruik spots met minimaal beschermklasse IP65, omdat deze stof- en sproeiwater dicht zijn. Let er bij het aansluiten van een buitenspot op dat u hiervoor speciale buitenkabel gebruikt. Het is ook bijzonder belangrijk dat de kabel waterdicht op de led spot aangesloten wordt. Twijfelt u over de juiste manier van aansluiten, raadpleeg dan een vakman.