Een halogeenlamp is eigenlijk een verbetering van de gloeilamp. De halogeenlamp komt aan zijn naam omdat de ballon van de gloeilamp onder hoge druk is gevuld met gas waaraan een kleine hoeveelheid halogeen (broom of jodium) is toegevoegd. Halogeenlampen worden vaak toegepast op plaatsen waar meer sfeer nodig is of om iets uit te lichten. De laatste tijd word de halogeenlamp echter steeds minder toegepast doordat er vele LED varianten verkrijgbaar zijn die tot 5 keer voordeliger zijn in het energieverbruik en zelfs meer dan 40.000 branduren hebben. Tegenwoordig worden halogeenlampen nog vaak gebruikt in spots, zoals de 12V met GU-4 fitting en GU-5.3 lampvoet en de 230V met GU-10 lampvoet. De 12V spots worden toegepast waar veilige spanning nodig is zoals in badkamers.
Allekabels biedt halogeenlampen met de bekende schroeffitting (Edison fitting) aan in zowel E27 als E14 uitvoering. Een E27 halogeenlamp heeft een grote fitting en een E14 halogeenlamp is een lamp met een kleine fitting. Gaat u een lamp vervangen? Bekijk dan dus eerst of u een E27 of toch een E14 LED lamp nodig heeft. Behalve schroeffittingen zijn er ook veel modellen met een bajonet of met bipin fitting. Ze worden onderling nogal eens verwisseld bij het bestellen, let dus goed op dat u de juiste fitting kiest. Een hint is de breedte tussen de beide polen, die wordt in het typenummer weergegeven. G4 en GU4 hebben 4mm, GU5.3 en GX5.3 hebben 5.3 mm en GU10 heeft 10mm als tussenruimte. Onderling verschillen ze wel ook nog eens qua lengte van de voetjes. Een G9 halogeenlamp heeft voetjes met een soort lusjes aan het uiteinde van de steekfitting. Check dus uw lamp, fitting en bijbehorend typenummer goed voordat u bestelt!
We zijn gewend om bij het kopen van een lamp te kijken naar hoeveelheid watt. Elk lichtbron (gloei-, halogeen-, spaar- en LED lamp) heeft echter een andere lichtopbrengst bij hetzelfde wattage. Hierdoor is het soms lastig om de juiste lamp te kiezen wanneer u een overstap maakt van de ene soort naar de andere soort lichtbron. Om te kunnen vergelijken, zijn de fabrikanten verplicht om de lichtopbrengst in lumen (lm) op de verpakking te zetten. Hoe hoger de lumenwaarde, des te meer lichtopbrengst. U vindt de betreffende lichtopbrengst op elke halogeenlamp productpagina bij Allekabels aangegeven met de hoeveelheid lm. Het rendement van een halogeenlamp ligt meestal zo rond de 30% terwijl dit bij een normale gloeilamp slechts tegen de 5% zit. Dit betekent dat 30% van de stroom daadwerkelijk omgezet wordt in licht. Vindt u behalve lichtopbrengst ook de lichtkleur belangrijk? De lichtkleur of kleurtemperatuur van halogeen wordt weergegeven met de Kelvin-waarde (K). Hoe hoger deze waarde, hoe koeler de kleur van het licht.
Steeds meer mensen gebruiken binnenshuis LED verlichting. Ook voor buitenverlichting is LED inmiddels de meest duurzame optie. LED producten zijn in het algemeen wel iets duurder in de aanschaf dan de andere modellen. Halogeenlampen hebben echter zeker nog een bepaalde waarde en zijn dan ook in diverse situaties de betere keuze. Zo kunt u een keuze maken voor onze dimbare halogeenlampen waarbij u de lichtsterkte kunt aanpassen aan iedere situatie. Ook halogeenlampen zijn verkrijgbaar in verschillende wit tinten, die wanneer de lamp gedimd wordt steeds warmer licht uitstraalt omdat het rendement lager wordt als de lamp gedimd wordt. De sfeer van halogeen is dan net wat anders dan bijvoorbeeld een gewone gloeilamp. Kijkt u verder ook eens naar onze accessoires voor halogeenlampen, zoals fittingen, fitting omvormers en montagemiddelen.