"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

GU4 Lamp

Verschil tussen LED en power LED GU4 lamp

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten LED verlichting. Zo ziet u op deze pagina ook GU4 lampen van het type power LED. Het voordeel van een GU4 lamp kopen met power LED verlichting is dat de lamp een stuk feller is dan normale LED lampen, meestal loopt dit voordeel op tot wel twee keer de lichtsterkte van een gemiddelde LED lamp. Naast de lichtsterkte voelt het licht ook natuurlijker aan, omdat de wit warme kleur van de power LED veel lijkt op het licht van een GU4 halogeen lamp. Aan het uiterlijk is duidelijk te zien dat dit een ander soort LED lamp is, de power LED ziet er bijvoorbeeld beter afgewerkt uit dan een normale LED. Ook beschikt de lamp over aanvullende functies, zoals een soort ventilator die de binnenkant van de lamp koelt zodat deze beter presteert. Doordat de ventilator de lamp koelt, wordt de lamp minder heet en is deze dus veiliger. Ook geven sommige power LED’s geen UV en IV straling af, waardoor de lampen gebruikt kunnen worden in ruimtes met voedsel. Door deze voordelen worden power LED’s ook vaak gebruikt in openbare ruimtes waar de verlichting het grootste gedeelte van de dag brandt en het energieverbruik dus groter is.

Halogeen of toch LED?

De halogeen GU4 lamp is een verbeterde versie van de gloeilamp, met een rendement dat zo’n drie keer hoger ligt. Daarnaast geeft de halogeen lamp ook nog eens meer licht, omdat de gloeilamp voor een deel infrarood licht afgeeft (dat niet bruikbaar is). Ten opzichte van een LED GU4 lamp geeft de halogeen GU4 lamp meer licht af in een smallere bundel. LED GU4 lampen zijn duurder dan halogeen lampen, maar verbruiken minder energie en hebben een veel langere levensduur (10 tot 20 keer langer). In de begindagen van de LED GU4 lampen hadden de halogeen lampen nog het voordeel dat de prestaties beter waren en het licht warmer aanvoelde. Inmiddels heeft LED verlichting een inhaalslag gemaakt en zijn de LED GU4 lampen zo doorontwikkeld dat deze qua prestaties en lichtwarmte de halogeen lampen evenaren. Bij halogeen lampen wordt een groot deel van de energie omgezet in warmte, in plaats van licht. LED lampen zijn een stuk zuiniger en doordat deze minder warmte afgeven zijn ze veiliger dan de halogeen lampen omdat dit de kans op een brand verkleint. Helemaal gevaar uitsluiten doen ook deze lampen niet, let op de gebruikelijke veiligheidsvoorschriften.

Een halogeen gu4 lamp vervangen door LED

Natuurlijk is het belangrijk om zeker te zijn dat u een GU4 lamp fitting nodig hebt. Vervolgens is het belangrijk om te weten hoeveel Watt u maximaal kunt plaatsen op de plek waar u de halogeen lamp vervangt. Zorg ervoor dat voordat u een halogeen lamp gaat vervangen door een LED GU4 lamp de stroom uit staat. Het niet uitschakelen van de stroom kan levensgevaarlijk zijn! Heeft de lamp vlak voor het vervangen nog aan gestaan, dan kan het zijn dat de halogeen lamp nog heet is. Laat de lamp daarom eerst afkoelen. Ook als de lamp uit stond is het belangrijk om te voelen of de lamp nog heet is, het kan zijn dat iemand anders recent de lamp heeft uitgezet. Haal de lamp van het plafond en haal de lamp los van de kabels. Vervolgens is het belangrijk om een eventuele transformator uit het plafond te halen. Nu kunt u de nieuwe transformator en de LED GU4 lamp plaatsen. De GU4 lamp bevestigt u op de kabel door de pennen van de GU4 lamp in de connector van de kabel te drukken, niet te hard uiteraard anders beschadigt u de lamp.

Dimbare LED verlichting

Niet alle LED verlichting kunt u dimmen. Per leverancier van LED verlichting kan het verschillen hoe staat aangegeven of een GU4 LED lamp dimbaar is, dit maakt de keuze natuurlijk niet makkelijker. Let daarom altijd op of de GU4 LED dimbaar is of niet. Philips is een leverancier van LED GU4 lampen welke dimbare LED verlichting aangeeft met een D in de naam. Met de jaarlijks stijgende energieprijzen wordt de terugverdientijd van LED verlichting steeds korter. Daarom adviseren we iedereen die een paar euro meer per lamp kan besteden om LED verlichting te nemen. De levensduur van LED lampen is veel langer en ze zijn zo energiezuinig dat ze zichzelf terugverdienen. Zelfs wanneer u in een huurhuis woont kan het rendabel zijn om LED verlichting te nemen, omdat u de LED lampen mee kunt nemen naar een volgend huurhuis. Bij staande lampen zal dit makkelijker gaan dan bij vaste lampen omdat je deze toch moet meeverhuizen. Er zijn in onze webshop genoeg GU4 lampen om uit te kiezen. Het is wel belangrijk om te weten welke lamp u nodig heeft. U kunt lampen bijvoorbeeld onder meer vergelijken op type, vermogen, lichtkleur, lichtsterkte, dimbaarheid en fitting.