Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Fietslamp

Fietslamp: de regels

In Nederland is een aantal regels vastgelegd met betrekking tot de fietslamp. Zo bent u verplicht om een wit of geel voorlicht te gebruiken. Ook moet uw achterlicht altijd rood zijn. Bij Allekabels vindt u zowel losse fietslampen als complete sets met voor- en achterlicht. De lampjes moeten aan de fiets bevestigd worden, of op uw bovenlichaam. Het is niet toegestaan om uw verlichting te dragen op uw hoofd, armen of benen. Ook moet u ervoor zorgen dat er niets voor de fietslamp hangt, waardoor u slechter zichtbaar bent. Verblindende verlichting is niet toegestaan. Zorg er bij een erg felle fietslamp dus voor dat de lichtbron naar beneden wijst.

Waar moet ik verder op letten?

Hoewel de meeste fietslampen een knipperfunctie hebben, is dit officieel niet toegestaan. Voordat een andere weggebruiker met zijn ogen knippert, is uw knipperende fietsverlichting namelijk uit het zicht verdwenen. Om ongelukken en boetes te voorkomen, kunt u dus beter de vaste stand van de fietslamp gebruiken. Gelukkig hebben al onze fietslampen een dergelijke stand. In Nederland zijn er geen regels voor hoe fel uw verlichting moet zijn, dit in tegenstelling tot in Duitsland. Een lampje met een iets legere batterij, dat daardoor iets minder fel schijnt, mag in Nederland gewoon mee op de fiets.

Zichtbaarheid of beter zicht?

Voor het kiezen van de juiste fietslamp is het van belang wáár u fietst. Gebruikt u uw fiets alleen in de stad, dan is het vooral belangrijk dat uw fietslamp zichtbaar is. Fietst u vaker op afgelegen, donkere fietspaden, dan kan een fietslamp met een grotere of fellere lichtbundel het fietsen voor uzelf een stuk comfortabeler maken. Door de bundel juist te richten bent u dan niet alleen zichtbaar, maar kunt u zelf ook het fietspad en eventuele obstakels beter zien. Het beste kunt u de lichtbundel dan een stuk van uw fiets africhten. Een wijder verspreide lichtbundel zorgt ervoor dat u beter zicht op de weg heeft. Een felle lichtbundel die een kleinere plek verlicht, zorgt er juist voor dat de omgeving donkerder lijkt. Dit heeft te maken met gewenning van uw ogen aan het felle licht.

Koop een fietslamp, voorkom een boete

Buiten een betere zichtbaarheid en voor uzelf beter zicht op de weg, is het natuurlijk ook fijn dat u geen boetes krijgt als uw fiets juist verlicht is. Fietsverlichting in de verkeerde kleur is bijvoorbeeld niet toegestaan. Ook mag u uw fietslamp niet op de verkeerde plek dragen, zoals uw hoofd, been of arm. Extra fietsverlichting, zoals leuke LEDstrips in de spaken of andere lampjes ter versiering, zijn niet oké. En natuurlijk wordt het niet dragen of niet aanzetten van fietsverlichting tijdens de schemering of in het donker ook beboet. Voor al deze overtredingen krijgt u een boete. Die kunt u beter voorkomen door een goed stel fietslampjes aan te schaffen.

Batterijen of opladen?

Was het bij die dynamo een nadeel dat deze geluid maakte en het licht kon uitvallen door een slippend wieltje, is het bij losse fietslampen op batterijen natuurlijk wel een risico dat uw batterijen leeg zijn. Zorg er dan voor dat u altijd reserve batterijen in huis heeft. Ook is er oplaadbare fietsverlichting verkrijgbaar. Bij enkele lampen laadt u de batterij op door aan een hendel te draaien. De batterij gaat dan na een minuut draaien een flinke tijd mee. Zo komt u nooit onverwacht zonder fietsverlichting te zitten tijdens uw fietstocht.