Lamptype | Buis |
Vermogen | 4 Watt |
Spanning | 230 Volt |
Afmetingen | 134/148mm ±2mm |
U kent UV licht waarschijnlijk vooral als het meer speelse effect bij evenementen. Deze toepassing kent vrijwel iedereen als blacklight. De techniek achter UV licht en blacklight maakt echter veel meer toepassingen mogelijk, die u beslist ook kent maar waarschijnlijk niet onder die naam. Zo werkt een apparaat dat geld op echtheid checkt met een UV lamp. Door het gebruik van blacklight scanners lichten sommige delen van bankbiljetten op, namaakbiljetten doen dat niet. Ook het vinden van bepaalde vloeistoffen gebeurt op deze manier, met name door de overheid in het kader van onderzoek. Resten van deze vloeistoffen lichten door het UV licht op, ook al zijn ze zo goed mogelijk verwijderd. Verder maken toepassingen die gericht zijn op een beter milieu gebruik van UV licht, evenals sommige procedures in de gezondheidszorg. Bij waterzuivering bijvoorbeeld, maar ook bij bepaalde bacteriebestrijding en bij het tegengaan van sommige huidziektes wordt een UV lamp ingezet. Elke toepassing maakt gebruik van 1 van in totaal 3 soorten UV licht, die u niet door elkaar moet halen bij het bestellen van een UV lamp.
UV licht en dus ook blacklight wordt opgewekt door middel van een zogenoemde fluorescentielamp. Een buis wordt daartoe gevuld met argon of krypton (of een mengsel hiervan) waaraan onder lage druk een minieme hoeveelheid kwikdamp wordt gevoegd. Wanneer de betreffende buis enkel uit glas bestaat, produceert de UV lamp vooral licht met een specifieke korte golflengte (UV C). Deze UV lamp wordt bijvoorbeeld in de medische sector gebruikt om te ontsmetten. Wordt aan de binnenzijde van het glas nog een extra laag aangebracht, dan wordt het UV C licht omgezet in licht met grotere golflengten. Hiermee worden enkele toepassingen realiseerbaar die vrijwel iedereen kent. Dit is UV B licht in het geval van bijvoorbeeld een zonnebank UV lamp of UV A licht in het geval zoals we het kennen bij evenementen. Formeel wordt blacklight dus door een UV A lamp gerealiseerd.
Wij hebben blacklight gloeilampen, blacklight buizen, blacklight LEDs en blacklight LED strips in ons assortiment. Een LED UV lamp is energiezuinig en dus erg geschikt voor toepassingen die vaak worden gebruikt, bijvoorbeeld in zakelijke omgevingen zoals horeca en podia. Daarbij wordt LED minder warm, waardoor het extra veilig is voor uw bezoekers. Behalve de vorm zijn verder ook de technische specificaties van belang. Elke lichtbron (gloei-, halogeen-, spaar- en LED UV lamp) heeft namelijk een andere lichtopbrengst bij hetzelfde wattage, aangegeven in lumen (lm). Hoe hoger de lumenwaarde, des te meer lichtopbrengst. U vindt de betreffende lichtopbrengst op elke verlichting productpagina bij Allekabels aangegeven met de hoeveelheid lm, maar bij UV lampen is dat weinig zinvol.. Ten slotte: Allekabels biedt UV lampen aan met de bekende schroeffitting (Edison fitting) in E27 uitvoering. Allekabels heeft ook een model UV lamp met de extragrote E40 fitting die veel gebruikt wordt bij evenementen.
Het effect van een blacklight stroboscoop wordt veroorzaakt doordat een fluorescentielamp geen constant licht geeft, maar snel aan en uitgaat. Een gewone fluorescentielamp doet dat ongeveer 100 keer per seconde, zo snel dat het menselijk oog dit niet waarneemt. Dit levert het zogenoemde stroboscopische effect op. Dit effect ontstaat doordat de stroboscooplamp het object telkens belicht als het zich in ongeveer dezelfde houding bevindt tijdens de beweging. Het oog mist daardoor de andere posities, zodat de stroboscooplamp de illusie van stilstand doet ontstaan. Let op: een stroboscoop kan bij sommige mensen epileptische aanvallen veroorzaken. Het stroboscoop effect wordt tegenwoordig vaak door LED’s bereikt. Het blacklighteffect gaat daarbij dan wel verloren.
Behalve de flitsfrequentie zijn er veel meer controlemogelijkheden. Zo kunt u het licht laten aansturen door geluid en beats. Deze sound to light optie is qua gevoeligheid af te stellen. Verder zijn er dimmers aan boord en in het geval van een LED blacklight zijn de LED’s soms afzonderlijk aanstuurbaar. Al deze instelmogelijkheden kunnen vaak via het DMX protocol worden aangestuurd. Het DMX 512 protocol, afgekort als DMX, is een communicatieprotocol voor het aansturen van podium- en andere verlichting. Het legt een verbinding tussen stuurtafel en intelligente verlichting. Dit standaard protocol is vooral handig omdat zo afzonderlijke merken toch met elkaar kunnen communiceren.