"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Component Kabel

Component kabel - Velleman
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 6,35
Component stekker - Velleman
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,50
Component stekker - Velleman
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 3,19

Wanneer gebruik je een component kabel?

Met een component kabel verstuurt u videosignalen op een kwalitatief zeer hoog niveau. De verbinding maakt het mogelijk om informatie over de helderheid van het beeld en het verschil tussen de rode en de blauwe kleuren te versturen, iets dat bijvoorbeeld bij een voorganger als composiet video niet of nauwelijks mogelijk is. De kabels maken tevens een hogere bandbreedtes mogelijk, zodat beelden in een hogere resolutie verstuurd worden. Daarnaast worden bij veel analoge verbindingen signalen samengevoegd. De signalen kunnen dan aan het einde slecht worden hersteld in hun oorspronkelijke staat, waardoor het beeld minder scherp en kleurrijk is dan het oorspronkelijke beeld. Doordat bij component video de signalen gescheiden zijn door het gebruik van 3 verschillende kabels, wordt een hogere beeldkwaliteit behaald en is component kabel de beste verbinding voor analoge video.

Analoge en digitale component video

Met component kabels haalt u dus goede kwaliteit beeld in huis, het is zelfs mogelijk om met component kabels een 1080i signaal te versturen. Hoewel component video meestal wordt gebruikt voor analoge signalen, is er ook een digitale versie van component video. Deze digitale versie wordt gebruikt voor het gecomprimeerd versturen van signalen via FireWire of SDI van en naar bijvoorbeeld digitale camcorders, dvd spelers en digitale televisie. Vergelijkbaar met de aanduiding YPbPr voor analoge component video wordt voor de digitale versie de afkorting YCbCr gebruikt. Voor de volledigheid: de P staat voor parallel, de wijze waarop de meervoudige kabel is opgebouwd. Bij de digitale versie is er slechts sprake van een enkele kabel. U ziet deze eigenlijk alleen maar terug in professionele studio’s, maar ook op die plekken worden steeds vaker andere digitale methodes gebruikt.

Geen audio, geen probleem

Door een component kabel te gebruiken kunt u dus kwalitatief goed beeld verzenden, maar helaas blijft het bij een component aansluiting ook bij beeld. Met een component kabel kan geen audio verzonden worden, hiervoor zult u nog een extra aansluiting moeten gebruiken. In veel gevallen wordt het verzenden van audio in combinatie met component gedaan met een RCA kabel, een rood/witte tulpkabel (cinch kabel) die gebruikt wordt voor geluid. Ook hebben we opstellingen gezien waarbij surround audio wordt gekoppeld via HDMI en gekozen wordt voor analoog beeld via een component kabel. Andere audiokabels voldoen ook hiervoor, een uitgebreid assortiment aan audiokabels vindt u uiteraard ook terug bij Allekabels. Zo kunt u alles wat u nodig heeft voor uw component aansluiting in een keer bij ons bestellen en heeft u altijd video plus audio gekoppeld voor een complete ervaring.

Component versus HDMI

Een aansluiting met een component kabel is een volledig analoge aansluiting, echter is het verschil in kwaliteit van het beeld in vergelijking met HDMI of DVI niet erg groot. Wilt u dus een ouder apparaat aansluiten, of heeft u geen HDMI ingang meer vrij, dan is een component kabel een goed alternatief. Het verschil met een HDMI aansluiting is dat HDMI wel een Full HD 1080p signaal kan versturen, terwijl dat met component helaas niet mogelijk is. Maar ook hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Met een component naar HDMI omvormer zet u het signaal net zo gemakkelijk om naar HDMI. En natuurlijk hebben we nog tal van andere omvormers in ons assortiment die het gebruik van component kabels haast met elke aansluiting mogelijk maken. Als voorbeeld noemen we de component naar composiet verbinding. Dit type koppeling wordt meestal ook wel S video omvormer genoemd.

Diverse lengtes component kabel

Nog niet zo lang geleden was een videoverbinding via een component kabel redelijk standaard. Component kabels zijn er dan ook (nog steeds) in alle lengtes, van een korte kabel van 1 meter tot component kabels met een respectabele lengte van 20 meter. Feitelijk is het trouwens 60 meter kabel, het zijn immers steeds 3 parallele kabels. Deze lange kabels worden bijvoorbeeld gebruikt om beamers en dergelijke mee aan te sluiten. Deze hebben vaak een bepaalde afstand tot het scherm nodig en met 20 meter kom je letterlijk én figuurlijk een heel eind. Ondanks de lengte hebben deze kabels geen last van ruis omdat ze uitstekend afgeschermd zijn en gebruikmaken van een kabelkern die kwalitatief voldoet. Ook wordt voor deze verbinding gekozen omdat het analoge beeld “iets” heeft. U kiest natuurlijk zelf wat voor u het beste oogt, vaak een kwestie van smaak.