Kabels 
Overige Producten 
Account  

Coax Kabel


VorigeResultaten 1 tot 100 van totaal 183 productenVolgende

Coax kabel aansluiten, waar moet u op letten?

Voor een goede aansluiting zijn de juiste connectoren (IEC, F-connector of BNC) van belang. De IEC-connector (Belling-Lee connector) is de algemeen gebruikelijke stekker bij antennekabels. Het tweede type, de F-connector, heeft een schroefbare metalen aansluiting met een geribbelde behuizing om wegglijden met de vingers te vermijden tijdens het aan/los draaien. Ze worden standaard geleverd met een 75 ohm impedantie en worden gebruikt in de satelliet- en kabeltelevisiewereld. Een ander gangbaar model is de BNC connector met karakteristieke impedantie van 50 ohm of 75 ohm, die vooral voor meetapparatuur en in de videowereld wordt gebruikt. Deze bajonetconnectoren moeten een kwartslag gedraaid worden om ze te bevestigen/los te draaien. Een BNC variant is de TNC connector die een schroefverbinding in plaats van bajonetverbinding heeft. Dient u grote afstanden te overbruggen dan mag het signaal over de afstand niet teveel aan sterkte inboeten. Hoeveel het signaal aan sterkte verliest wordt aangegeven door de demping. Deze geeft aan hoeveel decibel het signaal op 100 m zwakker wordt. Bij de meest gebruikte typen is dit 9 of 12 dB. Omdat de tegenwoordige digitale tv signalen in hetzelfde frequentiebereik zitten als bijvoorbeeld 4G smartphones en wifi, dient de coax kabel over goede afscherming te beschikken, vooral tegen storende ethersignalen.

Impedantie en demping

Een coax kabel heeft last van zogeheten parasitaire inductie en parasitaire capaciteit. Deze heeft daardoor geen gewone weerstand maar een karakteristieke impedantie, die onafhankelijk is van de frequentie en kabellengte en meestal 50 ohm of 75 ohm bedraagt. Uitvoeringen met een 50 ohm impedantie worden gebruikt voor onder andere netwerken en radiocommunicatieapparatuur. Uitvoeringen met een 75 ohm impedantie worden gebruikt voor televisie, radio en video. Voor thuisgebruik zal dus meestal een 75 ohm type nodig zijn. De demping is een specificatie voor het signaalverlies per 100 meter kabellengte, is frequentieafhankelijk en wordt aangeduid in decibel (dB). Een hogere waarde staat hierbij voor een groter verlies. Of de demping een kwaliteitsbepalende factor is hangt af van de lengte van signaaloverdracht. Een korte coax kabel met een hoge demping zal hoogstwaarschijnlijk geen problemen opleveren, maar moeten er meerdere meters overbrugd worden dan beïnvloedt de demping zeer zeker de kwaliteit van het signaal aan de zijde van de ontvanger.

Afscherming

Een coax kabel is opgebouwd uit verschillende lagen. In het midden zit een koperen kern. Daaromheen zit een isolator (diëlektricum). De isolator, is afhankelijk van de uitvoering, voorzien van een afschermfolie (aluminium) en/of een geleidend vlechtwerk. Deze afschermende lagen moeten de kabelsignalen beschermen tegen storende instraling van buitenaf. Soms wordt ook nog een extra ferrietkern aangebracht. Zeker nu er steeds meer en sterkere ethersignalen zoals 4G en wifi aanwezig zijn, wordt deze afschermingsfactor ook steeds belangrijker. De afscherming wordt aangegeven door een waarde in decibel, waarbij geldt dat een hogere waarde een betere demping aangeeft. In de praktijk komen we waardes tegen die ongeveer tussen de 70 en 110 decibel liggen. Hoe hoog de demping in een situatie minimaal moet zijn, hangt af van het aantal storende factoren en de sterkte hiervan. In ruimtes waarin weinig stoorsignalen zijn kan een uitvoering met een mindere afscherming vaak heel goed voldoen, terwijl in ruimtes met sterke stoorsignalen een goede meervoudig gedempte uitvoering een must is om geen storing in bijvoorbeeld het tv beeld te krijgen. Wilt u verzekerd zijn van de beste kwaliteit, kies dan een kabel met Kabel Keur keurmerk.

Voorgemonteerd/doe-het-zelf en signaalversterking

Wilt u liever een compleet voorgemonteerde coax kabel of wilt u liever zelf aan de slag? Voor beide mogelijkheden bieden we een uitgebreid assortiment. Met name voor de grotere lengtes en voor speciaal gebruik kan het handig zijn de coax kabel zelf samen te stellen, omdat bijvoorbeeld de gewenste lengte niet geleverd wordt. Losse coax kabel is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, kwaliteit en een aantal rollengtes, maar ook per meter. Losse connectoren en andere accessoires zijn ook in diverse kwaliteitsklassen te verkrijgen. De montage van connectoren is een nauwkeurige klus. Wordt deze slecht uitgevoerd dan zal de kwaliteit van signaaloverdracht hier zeer onder lijden. Door een kabelfabrikant gemonteerde connectoren leveren soms betere resultaten op omdat tijdens het productieproces de nodige kwaliteitscontroles plaats vinden. Bij zeer lange kabels of splitsing van het signaal kan het zinvol zijn een signaalversterker te plaatsen, hierdoor zal bij de ontvanger(s) de ontvangst nog goed genoeg zijn. Let op, een versterker is niet bedoeld om stoorsignalen te onderdrukken. Deze worden altijd mee versterkt.

Klantenservice & Informatie