Kabels 
Overige Producten 
Account  

Telefoonhouder Auto

Handsfree is écht veiliger

Van het gebruik van mobiele telefoons en smartphones in het verkeer is al geruime tijd bekend dat het ronduit gevaarlijk is wanneer de toestellen tijdens het besturen van een voertuig in de hand gehouden worden. Nog los van de afleiding die smartphones met zich meebrengen. Iedereen zal begrijpen dat met maar één hand aan het stuur snel en adequaat anticiperen op (onverwachte) verkeerssituaties een stuk lastiger is. De afgelopen jaren hebben diverse onderzoeken al aangetoond dat hands-on gebruik van een smartphone in het verkeer even gevaarlijk en onverantwoord is als het rijden met te veel alcohol. Proefpersonen die met de telefoon in de hand een auto bestuurden, uiteraard op een afgesloten circuit, reageerden vaak nog later op onverwachte situaties dan zij die iets te veel gedronken hadden. Wanneer u, zoals zoveel automobilisten vandaag de dag, onderweg toch bereikbaar wilt zijn en zelf ook moet kunnen bellen en appen, dan is het gebruik van een handsfree headset gecombineerd met een auto telefoonhouder vele malen veiliger. Bovendien kunt u met de juiste telefoonhouder in uw auto ook honderden euro’s aan verkeersboetes besparen. Kortom, de investering van een paar euro tot enkele tientjes is heel snel terugverdiend.

Een auto telefoonhouder zorgt voor de juiste afstand

Vroeger, toen de mobiele bellers vele jaren hetzelfde type telefoon gebruikten - u kent vast de Nokia 6000 en 5000 series nog wel - kon een merk-carkit ook jarenlang dienst doen. Tegenwoordig veranderen gebruikers makkelijker van merk en type smartphone waardoor het inbouwen van een specifieke carkit voor een Samsung, Apple of ander merk niet meer echt handig is. Bovendien hebben steeds meer auto’s een ingebouwde Bluetooth functie die voor vrijwel alle smartphones geschikt is. Daarnaast wordt ook de (draadloze) headset nog veel gebruikt. Daardoor gebeurt het echter ook steeds vaker dat de smartphone ergens los op de stoel of in een vakje ligt. Dat heeft als nadeel dat ze kunnen wegglijden, maar ook dat het scherm niet altijd direct afleesbaar is met als gevolg dat het toestel toch weer in de hand genomen wordt. Een auto telefoonhouder is de ideale oplossing daarvoor. Die zorgt ervoor dat uw smartphone altijd binnen zichtbereik is, en blijft, en u dus in één oogopslag kunt zien door wie u gebeld of geappt wordt. En gebruikt u een bekabelde headset? Met een telefoonhouder in uw auto zit het toestel altijd op de juiste afstand tot uw oren.

Een originele of universele auto telefoonhouder?

Ten tijde van de merk-carkit was het belangrijk dat u de juiste keuze maakte en dat betekende dus vrijwel altijd dat u, of uw baas, flink moest investeren in een originele uitvoering die vaak ook nog eens door professionele monteurs ingebouwd moesten worden. Auto telefoonhouders zijn feitelijk allemaal universeel. Uiteraard zijn er wel enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Belangrijk is dat de maximale afmeting van de smartphone die in de auto telefoonhouder past overeenkomt met die van uw toestel. Vrijwel alle houders zijn geschikt voor de meeste gemiddelde toestellen met een diagonale schermafmeting van 4 tot 6 inch. De maximale en minimale afmetingen van het toestel dat in de auto telefoonhouder past worden met name belangrijk wanneer u een overmatig groot, of juist een bijzonder klein en compact, toestel heeft. In die gevallen is het verstandig om de breedte van uw toestel even op te meten en te controleren of die maat binnen de marges van de auto telefoonhouder past die u van plan bent aan te schaffen.

En mijn tablet dan?

Wanneer u een tablet heeft die u ook in de auto gebruikt, bijvoorbeeld als navigatie, dan is het goed om te weten dat daarvoor inmiddels ook auto telefoonhouders beschikbaar zijn. Die zijn uiteraard groter dan de standaard auto telefoonhouders en doorgaans geschikt voor tablets met een schermafmeting van 7 tot 10 inch. Wanneer u de tablet op of rond het dashboard, binnen het zicht van de bestuurder, wilt plaatsen dan zult u er een moeten aanschaffen die middels een zuignap aan de ruit of op het dashboard bevestigd wordt. Veel tablethouders zijn namelijk bedoeld voor bevestiging aan de hoofdsteun zodat de kinderen op de achterbank film kunnen kijken en spelletjes kunnen spelen. Het komst steeds vaker voor dat tablets ook bij de bestuurder geplaatst worden, maar het assortiment daarvoor is nog niet zo groot. Dat heeft ook te maken met het feit dat een tablet natuurlijk al gauw het zicht op de weg en het overige verkeer kan belemmeren. Hij zal dus met overleg en op de juiste plek bevestigd moeten worden.

Waar bevestigen?

In dat kader zullen we de tablethouder hier dan ook het eerst bespreken. Houders die geschikt zijn voor bevestiging aan de ruit of op het dashboard moeten zo geplaatst worden dat de tablet het zicht naar buiten niet belemmert. Het is belangrijk dat u vooraf, aan de hand van de ruimte in uw auto, bekijkt welke tablethouder het meest geschikt is. Bij sommige voertuigen is er plek in het middenconsole, onder het dashboard of in de buurt van de schakelpook. Bij de plaatsing van auto telefoonhouders is ruimtegebrek nauwelijks een issue. Zeer handig zijn houders die aan de lamellen van de luchtroosters bevestigd worden. Die nemen weinig ruimte in beslag en belemmeren het zicht naar buiten niet. Dat geldt ook voor auto telefoonhouders die in de sigarettenaansteker gestoken worden. De meeste auto telefoonhouders hebben echter een zuignap en worden op het dashboard of aan de voorruit geplaatst. Aangezien de meeste dashboards niet volledig glad zijn, wordt vaak een ronde zelfklevende voet voor de zuignap mee geleverd. Bepaal goed waar de telefoonhouder in uw auto geplaatst moet worden, de lijmlaag van die voet werkt maar één keer.

Voordat u de auto telefoonhouder bevestigt

Auto telefoonhouders die in de sigarettenaansteker geplaatst worden zitten altijd direct en goed vast. Bij de andere modellen is het van belang dat u voor de bevestiging enkele zaken in acht neemt. We hebben al kort gesproken over de auto telefoonhouders met een aparte, zelfklevende, voet die op het dashboard bevestigd wordt. Voordat u die plaatst dient u de ondergrond voor de lijmlaag schoon en vetvrij te maken. Dat kan het beste met een beetje alcohol en een droge doek die niet pluist. Voor het bevestigen van een auto telefoonhouder met zuignap aan de voorruit is het ook van belang dat de ruit schoon en vetvrij is. De houder zal zich bovendien nog vaster zuigen wanneer de onderzijde van de zuignap vochtig gemaakt wordt. Zo voorkomt u dat de auto telefoonhouder tijdens het rijden ineens los laat en op het dashboard of door het voertuig stuitert. Dat is niet alleen onhandig maar kan ook gevaarlijk zijn.

Draaien en kantelen

In de praktijk zal het ongetwijfeld wel eens gebeuren dat niet u, als bestuurder, maar een van de passagiers de telefoon moet bedienen. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van bestemmingen wanneer u het toestel onderweg ook gebruikt als navigatie. In dat geval is het handig dat de auto telefoonhouder eenvoudig naar de passagier kan draaien of kantelen. Voor het navigeren is het weer goed dat de auto telefoonhouder naar een horizontale positie gedraaid kan worden. Dan heeft u doorgaans meer overzicht op de kaarten van bijvoorbeeld de TomTom of Google Maps app. U voelt hem al aankomen; bij vrijwel alle auto telefoonhouders kan de klem waar de smartphone in bevestigd wordt ook draaien en kantelen. Soms moet daarvoor aan de achterzijde van de klem wel een vleugelmoer iets losgedraaid worden. Dat laatste is niet nodig bij de auto telefoonhouders die voorzien zijn van een flexibele zwanenhals. Die kan heel eenvoudig en zonder kracht te hoeven zetten in elke positie gebogen worden. De lengte van de zwanenhals verschilt per type auto telefoonhouder. Daarvoor geldt: hoe langer de zwanenhals, hoe meer bewegingsvrijheid.

Een auto telefoonhouder met USB lader

Sommige houders doen meer dan alleen de smartphone voor u vasthouden. Een voorbeeld daarvan zijn de auto telefoonhouders met ingebouwde USB lader. Uiteraard kunt u met een standaard houder ook uw telefoon opladen, maar dan moet u wel een autolader, voor in de sigarettenaansteker, of powerbank, hebben. Een auto telefoonhouder met ingebouwde USB lader kan rechtstreeks in de sigarettenaansteker bevestigd worden of wordt met een aparte kabel en stekker geleverd. Daar hoeft u verder dan dus niet meer over na te denken. Uiteraard maakt het wel nog uit voor welk type toestel de auto telefoonhouder gebruikt gaat worden. iPhones hebben een ander type laadkabel dan Samsungs en andere Android smartphones. Helemaal nieuw is de auto telefoonhouder met een ingebouwde draadloze lader. Die werkt uiteraard alleen in combinatie met een smartphone die ook geschikt is om draadloos opgeladen te worden. Of dat voor uw toestel geldt kunt u altijd terugvinden in de handleiding van de smartphone.

Auto telefoonhouders met ingebouwde carkit

Wanneer u nog geen handsfree carkit in uw auto heeft en het gebruik van een bekabelde of draadloze headset minder prettig vindt, dan kunt u ook kiezen voor een auto telefoonhouder met een ingebouwde carkit functie. Die moeten altijd aangesloten worden op een voeding. Sommige modellen worden daarvoor rechtstreeks in de sigarettenaansteker geplugd. Anderen hebben een aparte kabel daarvoor. Die kunnen dan dus wel op het dashboard of aan de voorruit geplaatst worden. De koppeling met de telefoon gebeurt over het algemeen door middel van een draadloze Bluetooth verbinding. Het is belangrijk dat u bij de plaatsing van een auto telefoonhouder met carkit rekening houdt met de positie ten opzichte van de bestuurder. In de houder zitten namelijk ook de microfoon en de luidspreker. Het is immers wel zaak dat u goed te verstaan bent en u uw gesprekspartner aan de andere kant ook zelf goed hoort. Bij sommige van deze houders wordt een externe microfoon meegeleverd die u op het dashboard, de stuurkolom of aan de zonneklep bevestigt zodat hij dichter bij uw mond zit. Dat maakt plaatsing van de houder makkelijk.

Uw auto telefoonhouder online kopen

Een tablet- of telefoonhouder voor uw auto koopt u online bij Allekabels. Of u nu een specifiek merk zoekt of een universele auto telefoonhouder, bij Allekabels helpen wij u graag bij de keuze voor de juiste aankoop. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over een auto telefoonhouder of over de bezorging? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het product bestelt dat u zoekt.

Klantenservice & Informatie