Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Selfie stick

Wanneer gebruikt u een selfie stick?

De populariteit van het gebruik van de selfie stick hangt samen met het fotograferen met een smartphone. Het is immers met een mobieltje een fluitje van een cent om een foto te maken en die te delen via het internet. Ontwikkelen en afdrukken van een fotorol of film zoals vroeger het geval was is niet meer nodig, iedereen kan direct zien waar je bent (geweest). Wel bleek het lastig om zelf ook op de opname te verschijnen, de selfie stick loste dat probleem op. In feite is een selfie stick niets anders dan een telescooparm of monopod met een aansturing voor de (zelf)ontspanner van de camera. Het gebruik is simpel: je bevestigt de camera of telefoon aan de stick, verbindt ze met elkaar via kabel of bluetooth en de selfie stick is klaar voor gebruik. Dat gebruik is eveneens simpel: selfie stick omhoog houden, richten op het onderwerp en afdrukken. Er zijn de nodige opties bij een selfie stick, die we hierna behandelen.

Welke selfie stick kiezen?

Er zijn verschillende dingen om op te letten bij de aanschaf van een selfie stick. Ten eerste moet het apparaat dat u wilt gebruiken om foto’s mee te maken, fysiek qua afmetingen passen in de stick. Er zijn tegenwoordig veel verschillende afmetingen smartphones en camera’s, waardoor niet zomaar alles in elke selfie stick past. Elke montagebeugel heeft een maximale breedte voor het apparaat dat ingeklemd wordt. Ook moet de telefoon compatibel zijn met de verbindingswijze van de selfie stick. Dit kan via Bluetooth of via een sluiterknop, maar het is ook mogelijk om een selfie stick te kopen waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van de sluitertijd die is ingebouwd in de telefoon of camera. Via de instellingen bepaalt u zelf hoeveel seconden u heeft totdat automatisch de foto wordt gemaakt. Bij zo’n selfie stick hoeft het apparaat enkel de juiste afmetingen te hebben voor de klem waarop het passen moet.

Voor smartphones en camera’s

De meeste soorten selfie stick zijn bedoeld voor gebruik met een smartphone. Daarom zijn veel uitvoeringen van dit type selfie stick ook, in tegenstelling tot bijvoorbeeld monopods bij een camera, zwaarder aan het uiteinde van de stick. Hierdoor kun je beter balanceren met een smartphone aan het einde van de houder. Er zijn echter ook sticks met een 1/4 inch schroefdraad aansluiting. Hierop kunnen vrijwel alle camera’s met een standaard aansluiting bevestigd worden. Over het algemeen is dit laatste type van iets robuuster metaal gemaakt, omdat camera’s doorgaans iets zwaarder zijn dan smartphones. De verdeling van het gewicht is dan een punt om rekening mee te houden, evenals de betrouwbaarheid van de schroefverbinding. Er is ook de keuze tussen sticks met of zonder jack-kabel om de camera mee aan te sluiten. Het is belangrijk om goed op te letten dat de camera een zelfontspanner heeft.

Selfiestick met Bluetooth

De meeste apparaten werken tegenwoordig draadloos, dus het zal u niet verbazen dat ook uw smartphone via een selfie stick draadloos via bluetooth te bedienen is. Bluetooth selfie sticks die een Bluetooth-verbinding kunnen maken, zijn voorzien van een ingebouwde oplaadbare accu. Verbind uw smartphone of camera met de stick en maak een foto op elk moment dat zich een situatie voordoet die u wil vereeuwigen. Een voordeel is dat er geen sluitertijd hoeft te worden ingesteld, maar de accu van de stick moet wel na een tijdje worden opgeladen. Dit kan met een USB-kabel, waardoor opladen eenvoudig mogelijk is via een computer of een USB-lader in het stopcontact. Een ander voordeel van een Bluetooth-verbinding is dat ook anderen deze verbinding kunnen maken en de sluiterknop kunnen bedienen. Daarnaast bieden wij ook selfie sticks met afstandsbediening aan, waarvan de afstandsbediening dient als aansturing van de sluiterknop. Niet iedereen heeft echter een dergelijke geavanceerde draadloze oplossing nodig.

Selfie stick met sluiterknop

Wilt u liever niet telkens een Bluetooth-verbinding gebruiken, maar ook niet de zelfontspanner instellen? Dan is er nog de keuze voor een selfie stick met sluiterknop. Deze sticks kunt u via een jack-kabel aansluiten aan uw smartphone. Daarna neemt u met een simpele druk op de knop op de stick een selfie. Deze sticks hebben geen voeding nodig, dus ook geen accu. Daarbij maakt u de foto wanneer u wilt, in plaats van afhankelijk te zijn van de sluitertijd. Het zijn veel verkochte modellen, omdat ze zo eenvoudig zijn in het gebruik, niet of nauwelijks allerlei instellingen vereisen en zeer goedkoop zijn. Niet alle telefoons ondersteunen helaas zulke recht toe recht aan selfie sticks, dus let goed op de specificaties van uw telefoon. Zo moet de telefoon uiteraard een jack-aansluiting hebben. Een nadeel van deze stick is dat, normaal gesproken, geen geluid wordt opgenomen als de video wordt gestart terwijl de jack-kabel is ingestoken. Dit is te verhelpen door eerst deze kabel uit de microfoon-ingang te halen en pas weer in te steken als de opname loopt.

Geschiedenis van de selfie stick

2014 werd de selfie stick aan de consument voorgesteld. Omdat de behoefte aan een dergelijke voorziening echter al zo lang bekend is als dat er fotografie bestaat, zijn er enkele (soms obscure) voorlopers te vinden. Een Amerikaans tijdschrift noemt, helaas zonder bronvermelding, het bestaan van een foto uit 1925 met een zelf gefabriceerde selfie stick. Een andere variant vinden we in een Tsjechische film uit 1969. De eerste pogingen vanuit de industrie zien we 1983 bij Minolta, die een telescooparm als optie bood. In 1995 vinden we een stick in een Japans boek over “onzinnige uitvindingen”, in 2005 zien we in Canada een Quick Pod verschijnen en in 2012 wordt er nog getracht een patent vast te leggen voor een dergelijke voorziening. De doorbraak komt echter pas nadat de foto’s zelf, de selfies dus, populair worden. Daarna is het hek van de dam en al in het introductiejaar 2014 is selfie stick in diverse landen het woord van het jaar. Overigens werd het woord selfie voor de eerste keer pas in 2002 door een Australische fotograaf gebruikt.

Tips om een selfie stick te gebruiken

Zoals bij elke foto het geval is, is ook bij fotograferen met een selfie stick de belichting belangrijk. Met te weinig licht wordt de opname korrelig en dat is natuurlijk jammer. Vermijd dan ook fel licht, maar te weinig licht is nog meer funest. De flitser heeft u echter vaak niet nodig. Let er verder op dat u op uw mobiel of camera de juiste instellingen maakt, voordat u het apparaat aan de stick monteert. Fotografeert u met een smartphone kunt u ook eens wat apps uitproberen die u helpen bij het maken van een goede foto. Vergeet ook niet dat niet alleen uzelf het voorwerp bent, maar uiteraard (en misschien vooral) de omgeving waarin u bent. Overigens is het in diverse musea al verboden om met een selfie stick te fotograferen. In het kasteel van Versailles bijvoorbeeld komt u er niet in met een stick. Ook tijdens grote sportevenementen en concerten worden ze inmiddels regelmatig verboden, dit alles in verband met de veiligheid omdat een stick nu eenmaal ook voor andere zaken te gebruiken is, bijvoorbeeld als mepper.