"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Powerbank

Draadloze powerbank - Voomy
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 39,99
Powerbank - Voomy
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 27,99
Powerbank kabel - Goobay
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,29
Powerbank USB lader - Allteq
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 7,39

Waarom een powerbank kopen?

U bent onderweg en dan doet uw mobiel niets meer. U kunt niemand bellen, u kunt niet meer chatten, u kunt de OV planner niet meer raadplegen. Balen! Als u thuis bent, is dat probleem eenvoudig opgelost. U pakt uw lader en laadsnoertje, plugt de lader in het stopcontact en sluit uw smartphone aan. Deze wordt meteen opgeladen en na een paar minuten hebt u alweer voldoende lading om uw apparatuur te gebruiken. Als u onderweg bent, zijn de stopcontacten soms helaas dun gezaaid en zit laden vanuit een stopcontact er vaak niet in. De oplossing is een eenvoudig maar slim apparaatje: de powerbank. Dit apparaatje bevat net als uw mobiel en tablet een oplaadbare lithiumaccu en is voorzien van één of meer aansluitingen waar u mee op kunt opladen. Is uw telefoon of tablet leeg en is er geen stopcontact in de buurt? Steek de USB stekker van het laadsnoertje in de juiste aansluiting en de accu uit uw smartphone of tablet wordt opgeladen vanuit de powerbankaccu.

Powerbankcapaciteit

Er zijn nogal wat verschillende soorten en types powerbank te koop en niet elk type is geschikt voor elke situatie. Een van de belangrijkste eigenschappen is de capaciteit van de ingebouwde accu. Deze bepaalt hoeveel energie er opgeslagen kan worden. Dit bepaalt hoe vaak u uw smartphone of tablet kunt opladen voordat de powerbank zelf leeg is en zelf opgeladen moet worden. Helaas is een accu met een hoge capaciteit een stuk zwaarder en groter dan een kleine met een kleine capaciteit. Een model met een accu met een lage capaciteit is een stuk makkelijker mee te nemen, maar zal uw apparaat hooguit één keer kunnen opladen en uw tabletaccu zelfs maar voor een deel kunnen bijladen. Bij het laden komt niet alle energie uit de ene accu in de andere terecht. Een deel van de elektrische energie gaat verloren in de vorm van warmte. De verhouding tussen de energie die uit de ene accu in de andere terechtkomt, heet rendement. Dit rendement ligt afhankelijk van de kwaliteit van de accu en elektronica tussen 0,65 (65%) en 0,9 (90%).

Hoe vaak kan ik laden?

Hoeveel keer kunt u een telefoon of tablet van leeg naar vol laden op één lading van een powerbankaccu? Dit hangt af van de capaciteit van de ingebouwde accu, van de capaciteit van de accu van de smartphone of tablet en van het rendement van het laadproces. Omdat moderne smartphones een steeds groter scherm en meer functies krijgen, verbruiken ze ook meer energie. Daarom worden bij de nieuwe en wat grotere modellen accu’s met een hogere capaciteit ingebouwd. Omdat ieder type apparaat weer een andere accucapaciteit heeft, kan er op een powerbank dus niet aangegeven worden hoe vaak deze uw smartphone of tablet kan opladen. Gelukkig kunt u dit wel eenvoudig zelf uitrekenen. Aantal keer laden = powerbankcapaciteit / smartphone- of tablet accucapaciteit x rendement. Wilt u een aantal keer uw telefoon- of tabletaccu van leeg naar vol kunnen opladen, dan kunt u uitrekenen hoe groot de capaciteit van de powerbankaccu moet zijn. Benodigde capaciteit = accucapaciteit smartphone of tablet x aantal keren laden x rendement. Voor het rendement kunt u een factor 0,7 aanhouden. De capaciteit van uw smartphone of tablet kunt u terugvinden op de website van de fabrikant.

Welke capaciteit powerbank kiezen?

Bij een powerbankaccu wordt deze aangegeven in milliampère uur, afgekort mAh. Heeft u geen zin om berekeningen te maken, dan hebben we hier een aantal algemene adviezen. Heeft u alleen maar zo nu en dan een lege smartphoneaccu, bijvoorbeeld op weg naar huis? U kunt dan gerust een voordelig model met een lage capaciteit kopen. Types tot circa 3000 mAh hebben een relatief lage capaciteit, zijn licht en eenvoudig in uw jaszak mee te nemen. Hiermee laadt u, afhankelijk van het type telefoon, half of helemaal op. Wilt u net wat meer energie tot uw beschikking hebben, kies dan een powerbank met een gemiddelde capaciteit. 3000 mAh tot circa 9000 mAh wordt als gemiddeld gezien. Hiermee laadt u uw smartphone - afhankelijk van het type dat u heeft - één of twee keer helemaal op. Wilt u uw smartphone vaker kunnen opladen dan twee keer? Kies dan een capaciteit van 10.000 mAh of meer. Modellen met deze capaciteit zijn ook geschikt om uw tabletaccu helemaal op te laden. Tablets hebben een accu met een veel grotere capaciteit.

Powerbank laden

Een powerbank heeft afhankelijk van het model een aantal aansluitingen. Er zijn twee soorten aansluitingen. De eerste is om de interne accu op te laden. De standaard laadaansluiting is een micro USB aansluiting. Dit is dezelfde aansluiting die u ook op veel Android toestellen terugvindt. Om de ingebouwde accu te laden, steekt u de kleine stekker van de meegeleverde micro USB kabel in de aansluiting en de grote USB stekker in een netadapter. Het maximale laadvermogen via de micro USB aansluiting is 1 ampère bij 5 volt, dat is 5 watt. De ingebouwde lithiumaccu heeft een klemspanning van circa 3,7 volt en wordt geladen met een step down converter die er voor zorgt dat de spanning verlaagd en daarmee de laadstroom verhoogd wordt. 5 watt bij 3,7 volt levert dan een laadstroom op van 1,35 ampère. Bi het laadproces wordt een deel van de energie omgezet in warmte. Als we uitgaan van een rendement van 0,8 dan is de effectieve laadstroom 1,35 x 0,8 = 1,1 ampère. Afhankelijk van de totale capaciteit van de ingebouwde accu kan de laadtijd variëren van een uur bij een accu van 1.000 mAh tot twintig uur bij een accu van 20.000 mAh.

Smartphone of tablet laden

Een powerbank heeft afhankelijk van de capaciteit en uitvoering één of meer USB aansluitingen om een smartphone of tablet op te laden. Een USB aansluiting kan een standaard USB aansluiting zijn of een high power USB aansluiting. Een standaard USB aansluiting is in staat om bij een spanning van 5 volt een laadstroom van maximaal 1 ampère te leveren. Dit is een vermogen van maximaal 5 watt. Hoeveel stroom er daadwerkelijk geleverd wordt, is afhankelijk van de vraag van de aangesloten smartphone. Is de smartphoneaccu helemaal leeg dan zal de maximale stroom van 1 ampère gevraagd worden. Is de accu van de smartphone vol dan zal de smartphone geen stroom meer vragen. Een high power USB aansluiting is bij een spanning van 5 volt in staat om maximaal 2,1 ampère te leveren. Deze poort is handig voor het laden van tablets die beschikken over een laadcircuit dat overweg kan met hogere stromen. Met deze hogere laadstroom wordt de accu van uw tablet in de helft van de normale tijd opgeladen. U kunt uw smartphone zonder problemen op deze high power poort aansluiten. Een standaard smartphone zal op de normale manier met een laadstroom van 1 ampère laden.