Overige Producten 
Kabels 
Account  

Mes

Het mes, gereedschap met veel varianten

Het Mes, een film uit 1961 die grotendeels op kasteel Cortenbach in Limburg werd gedraaid en het goed deed op het filmfestival van Cannes, draait om het voorwerp dat we hier presenteren: het mes. Een mes is een snijgereedschap of snijwerktuig. Al bijna zo oud als de mensheid zelf, heeft het door de eeuwen heen haar nut bewezen. Het is verbluffend hoeveel variatie er in een stuk metaal zit. Een mes is meer dan alleen een lemmet en heft oftewel een snijvlak en een handvat. Alleen al het slijpen van messen is een kunst op zich. De lengtes variëren al naar gelang de toepassing, of er meer of minder kracht gezet moet kunnen worden, maar ook de vorm van handvaten en snijvlakken kent veel variatie. In het laatste geval onderscheiden we gladde snijranden en gekartelde snijranden. Handvaten worden gemaakt van hout, kunststof of metaal. De heften zijn naast de verscheidenheid in vormgeving ook in een veelheid aan decoratieve oppervlakten van de heften verkrijgbaar. Daarmee is het zelfs een verzamelobject geworden. Bij Allekabels hebben we alleen de messen als gebruiksvoorwerp in ons assortiment, dus voor huishoudelijk gebruik dan wel als gereedschap bedoeld.

Opbouw van het mes

Van voren vanaf de punt naar achteren naar het handvat toe komen we de hierna volgende onderdelen tegen. Een mes bestaat uit een lemmet-bovenkant, die ook wel rug genoemd wordt. Vervolgens het eigenlijke lemmet, het snijvlak. De onderzijde oftewel snijkant is het gedeelte waarmee gesneden wordt. Dan de stootplaat oftewel garde, de overgang van het snijvlak naar de handgreep om uitglijden over het scherpe deel te vermijden. Bij goedkope uitvoeringen is dit meestal niet aanwezig, maar is er slechts een subtiele verdikking. Het eigenlijke handvat, dat tegenwoordig vaak zeer ergonomisch gestyled is. Dat wil zeggen vingergroeven die de vorm van de vingers volgen. Daardoor heeft men een betere grip en kan meer kracht zetten. Het sluitstuk van het mes wordt gevormd door de pommel. Soms hebben messen in de pommel ook een gaatje, het zogenaamde koordoog, zodat men het aan een koord kan meedragen.

Het lemmet, meest typerend onderdeel

Het meest wezenlijke deel van het mes is uiteraard het snijgedeelte oftewel lemmet. Die wordt in allerlei vormen op de markt gebracht. De meest gangbare is die met een gebogen snijrand en een rechte bovenkant. De omgekeerde variant is het schapenpootmes, dat nu net andersom de bovenkant gebogen heeft en de snijkant recht, dus een gangbaar mes ondersteboven. De derde variant is het wipneus achtige mes, ook wel trailing point lemmet genoemd. Hierbij wijst de punt naar boven. De drop point lemmet met een symmetrisch gebogen bovenkant en snijkant is herkenbaar als het typische Zwitserse zakmesmodel. Dat geldt ook voor het clip point lemmet. Hierbij is de snijzijde gebogen en de bovenkant eveneens, echter minder sterk met over een korte breedte een aflopende snijrand. Ook dit is een typisch onderdeel van het Zwitserse zakmes. Aan het lemmet herkent u dus vrijwel steeds het type mes.

Soorten en assortiment

Er zijn ontelbare uitvoeringsvormen, nog te zwijgen van kapmessen, machetes, sabels, zwaarden etc. van simpel aardappelmesje, via boterhammes, broodmes, brievenopener, kaasmes, knipmes tot zakmes en multifunctioneel Zwitsers zakmes, om de lijst tot de meest voorname modellen te beperken. Ons assortiment herbergt zelfs de kleinste mesjes voor doe-het-zelf en handarbeid: het Stanley mes. Dit superhandige mesje kenmerkt zich doordat het bestaat uit een lemmet van mini lemmetjes, breekmesjes, die afbreekbaar zijn en met een schuif uit het kunststof omhulsel naar voren geschoven kunnen worden op de gewenste snijvlaklengte. Het foliemes voor het openen van kartonnen dozen zonder de inhoud te beschadigen. Het hobbymes voor links- en rechtshandig gebruik met losse mesjes in de behuizing. Deze hebben we in kunststof en metalen uitvoering. Deze laatste is vooral voor werkplaatsomgevingen bedoeld. Een bijzonder mes is het afbraammes, met een 360 graden roterende punt waarmee bramen verwijderd kunnen worden op staal, koper, messing, plastic e.d. Ook in ons assortiment aanwezig is het precisiemes, dat eveneens vervangbare mesjes heeft en vooral gebruikt wordt in de handenarbeid. Het vouwmes heeft een gekartelde rand en veilige bladvergrendeling. Het tapijtmes voor het snijden van tapijt en vinyl plus het rotatiemes en het multifunctionele Zwitserse zakmes completeren het assortiment.

Uw mes online kopen

Een mes als gereedschap of huishoudvoorwerp koopt u online bij Allekabels, wij helpen u graag verder bij de juiste aankoop. Hiervoor hebben wij beschreven welke types messen wij in ons uitgebreide assortiment voeren. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over messen of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.