Kabels 
Overige Producten 
Account  

UPS

Gerelateerde Categorieën

UPS noodstroomvoorziening: de redding bij stroomuitval en spanningspieken

Een uninterruptible power supply overbrugt een stroomuitval van het lichtnet. Maar een UPS noodstroomvoorziening doet meer! Hij kan spanningspieken (kortstondig, minder dan een seconde) of overspanning (langere tijd, maar dan minder sterke spanning als bij een piek) opvangen. Andersom kan een dip in de lichtnetspanning worden opgevangen, kortstondig sowieso en langdurig afhankelijk van de gebruikte noodstroom accu. Het apparaat is in staat om netvervuiling (stoorsignalen op het lichtnet veroorzaakt door inductieve belastingen, zoals schakelende voedingen en motoren bijvoorbeeld) weg te vlakken en om te zetten naar een mooie sinusvormige spanning. Instabiliteit in de netfrequentie van 50 Hz laat zich eveneens met dit apparaat opheffen. Als laatste kan deze ook nog harmonische distortie compenseren. Eenvoudig gezegd gaat het hier om frequenties die een meervoud van de basisfrequentie zijn en daarmee tot vervorming van de netspanningsvorm leiden. De ideale vorm is natuurlijk een sinus. Deze vervorming komen we in de specificaties tegen als THD (total harmonic distortion). Deze kan “absoluut” als afwijkingspercentage of “relatief” in decibels worden weergegeven.

De verschillende types

Er bestaan drie soorten, waarvan wij alleen de eerste twee leveren: online, line-interactive en standby/offline. Bij online types vindt een dubbele omzetting plaats van de lichtnetspanning. Eerst wordt de 230V omlaag getransformeerd en gelijkgericht om met die gelijkspanning de UPS accu te laden. Deze accu dient in geval van stroomonderbreking de stroomvoorziening over te nemen. Om dat te kunnen doen moet de gelijkspanning weer worden omgezet in een wisselspanning van 230V, waarop doorgaans alle elektrische apparatuur werkt. Bij het line interactive model schakelt de inverter (omzetter) om naar de accuspanning wanneer de netspanning wegvalt. Bij dit principe heb je maar één omzetter nodig. In de standby variant (SPS: Standby Power Supply) maakt de accu geen deel uit van het voeding leverende circuit, maar wordt afzonderlijk geladen. Pas als er stroomuitval is, wordt hij met het stroomvoerende deel verbonden. Het nadeel van deze methode ten opzichte van voorgaande twee is dat niet zonder onderbreking kan worden omgeschakeld. In dat opzicht is de aanduiding Uninterruptible Power Supply niet geheel correct, maar omdat die overgangstijd een fractie van een seconde bedraagt mag je het in de praktijk wel zo aanduiden.

Specificaties (specs)

Een UPS kopen is prettiger als u op de hoogte bent van diverse termen. Bij line interactive noodstroomvoorzieningen moet er altijd een minimale belasting (verbruiker) worden aangesloten voor een goede werking. Hoeveel Watt dat moet zijn staat in de specificatie erbij. Sommige uitvoeringen leveren een gemodificeerde sinus. Dat is prima voor TV, radio, computer, kleine apparaten en dergelijke, echter niet geschikt voor onder andere boormachines, stofzuigers, pompen en elektromotoren. Ook met verlichting is het oppassen! De capaciteit van de apparaat wordt uitgedrukt in Volt-Ampere (VA). Dat is niet gelijk aan Watt. Hier zit een factor in die bepaald wordt door het aangesloten apparaat. Om niet zelf te hoeven rekenen, staan overal de VA’s en overeenkomstige Wattages vermeld. De capaciteit van een batterij wordt, net als bij een auto-accu, uitgedrukt in Ah (Ampere-uur). De vertragingstijd is de tijd van omschakeling van lichtnet naar accu bij stroomuitval (ms = éénduizendste van een seconde). Backup tijd is de tijd waarmee de UPS noodstroomvoorziening de stroomonderbreking overbrugt. De laadtijd is de tijd die nodig is om de accu te laden (het percentage van een volledig opgeladen UPS accu staat erbij).

Uw UPS noodstroomvoorziening online kopen

Een UPS noodstroomvoorziening koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een UPS noodstroomvoorziening of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie