Kabels 
Overige Producten 
Account  

Harde Schijf

Gerelateerde Categorieën

Externe of interne harde schijf kiezen?

Het standaard advies wanneer uw computer traag wordt, is om de interne harde schijf van uw systeem te controleren. Vaak is deze inderdaad volgeslibt en heeft daardoor een negatieve invloed op de performance van uw PC. U kunt dan uw interne harde schijf gaan opschonen met behulp van diverse apps, negen van de tien keer wordt er dan ook nog even snel een externe harde schijf bij het systeem gekocht. Dat is niet altijd de meest slimme zet. U kunt namelijk ook eens gaan onderzoeken of uw interne harde schijf nog wel dat doet wat u (en uw computer) ervan verwachten. De techniek staat immers niet stil en wellicht is de aanschaf van een nieuwe interne harde schijf een veel betere oplossing voor uw capaciteitsprobleem. Of u nou uw oude schijf vervangt of een extra geheugen erbij wilt plaatsen in uw PC, u heeft bij ons altijd de keuze tussen een interne harde schijf en een externe harde schijf.

HDD en SSD

Er heerst nogal wat verwarring over harde schijven. Zo wordt wel eens gedacht dat HD (Hard Disk) staat voor een interne harde schijf en HDD (Hard Disk Drive) voor de externe variant. Dat klopt niet, elke HD is ook een HDD. Het enige verschil is of het apparaat intern in de computer is ingebouwd of extern in een aparte box. De eerste lichtingen interne harde schijven zijn letterlijk schijven met magnetisch materiaal die door een beweegbare lees- en schrijfkop in de HD van data kunnen worden voorzien. Intussen is een opvolger op de markt: de SSD harde schijf (Solid State Drive). Ook hiervan bestaan interne en externe varianten. De SSD is sneller omdat er geen bewegende onderdelen meer zijn. Daarbij zijn ze stiller, wegen ze minder en verbruiken ze minder energie. Dit is bijvoorbeeld in laptops een voordeel, omdat de accu langer meegaat. De prijzen ontlopen elkaar langzaam maar zeker niet meer.

Het aansluiten van interne harde schijven

Elke harde schijf heeft een bepaalde rotatiesnelheid en drive chache. Deze bepalen hoe snel de schijf alle data opslaat en leest. Behalve diverse snelheden zijn er ook vele soorten aansluitingen. Met name door dat laatste kunt u niet zomaar elke schijf aansluiten. Daarvoor bestaan brackets, zodat u de schijf toch passend kunt maken. Een interne harde schijf werd in uw pc of laptop standaard aangesloten via een SATA-kabel. Hiervan zijn er veel varianten. Ook kunt u hiervoor een docking station gebruiken, waarmee de schijven worden gelezen of gekloond. We onderscheiden in deze interne geheugens meerdere formaten, meestal 2.5” en 3.5”. Vooral de schijven met een 2.5”-formaat worden gebruikt als laptop interne harde schijf. In een PC is het meer wisselend qua formaat en techniek, zeker nu de nieuwe types SDD langzaam maar zeker aan hun definitieve opmars zijn begonnen.

De opvolgers: M.1 en M.2 SSD

De eerste HD dateert al van 1956, de totale opslagcapaciteit van 50 gestapelde schijven was toen 5 MB. De opvolger, de Solid State Disk of Solid State Drive (afgekort SDD) is langzaam maar zeker de computerwereld aan het veroveren. Het is de opvolger van de harde schijf. Strikt genomen is het echter geen schijf meer, het is een rechthoek die precies dezelfde functie kan vervullen als de goede oude harde schijf. Een SSD slaat gegevens op, maar doet dat sneller, stiller en duurzamer. Dit komt omdat er geen bewegende onderdelen meer nodig zijn, hierdoor slijt een SDD niet of nauwelijks meer. De eerste versies werden via een zogenoemde mSATA bus aangesloten en werden versie M.1 genoemd. Inmiddels zijn we aanbeland bij de M.2 variant. De M.2 techniek maakt het mogelijk om ook daadwerkelijk alle snelheidsvoordelen te realiseren die, onder meer, SDD in huis heeft.

M.2 NGFF harde schijf

De M.2 NGFF variant van de SDD harde schijf heeft een aantal significante voordelen ten opzichte van de eerdere versies. NGFF staat voor Next Generation Form Factor en dat betekent: ze is kleiner, iets dat met name in de steeds platter wordende apparaten erg van pas komt. Ook is er meer opslag mogelijk en is de M.2 techniek gewoon vele malen sneller. Zoals altijd loopt de rest van de techniek iets achter, omdat er nu eenmaal ook oudere productlijnen in gebruik zijn. Inmiddels zijn er wel al veel koppelingen beschikbaar om deze nieuwe techniek te kunnen gebruiken. Zo kan inmiddels gekoppeld worden via SATA, mSATA, PCI, PCI express en nog enkele varianten. Het is dan ook slechts een kwestie van tijd voordat de afkorting SSD synoniem gaat worden voor harde schijf, de voordelen van een SSD ten opzichte van de oude interne harde schijven zijn immers niet over het hoofd te zien.

Bestandsindeling en formatteren

Elke HD werkt op basis van schijven met magnetiseerbaar materiaal die volgens een bepaalde methode worden ingedeeld in cilinders, tracks en sectoren. Elke sector wordt genummerd zodat de schrijf- en leeskoppen weten waar ze bepaalde data kunnen vinden. Na verloop van tijd kunnen er defecten ontstaan bij specifieke sectoren, een HD maakt immers vaak overuren bij het doorzoeken van grote aantallen data. Een ander probleem is dat de indeling van de cilinders kan verschillen, er zijn namelijk diverse manieren om een schijf in te delen .Zeker bij de huidige grote schijven kan dit wel eens vervelende gevolgen hebben, omdat bijvoorbeeld een windows computer niet zonder meer overweg kan met een voor Apple geformateerde HD. Veel van dit soort problemen met sectorindeling en defecte sectoren worden opgelost wanneer straks is overgestapt op de SDD harde schijf.

Externe harde schijven

Deze zit in principe vast in het apparaat als lokaal station, tenzij u gebruikmaakt van een USB harde schijf behuizing om de interne schijf juist extern aan te sluiten via de USB-poort. Ook zijn er verschillende types harde schijven, die via USB of via het netwerk extern worden verbonden aan uw computer. Een externe HDD wordt via een USB-kabel aangesloten op een pc, laptop, Playstation, Xbox of ander apparaat dat dit ondersteunt. Een voordeel van zo’n externe harddisk is dat deze makkelijk kan worden losgekoppeld en meegenomen. Doordat veel schijven zijn voorzien van softwarematige en hardwarematige beveiliging, kunt u uw data veilig opslaan voor thuis of onderweg. Ook kunt u kiezen voor een NAS server. Dit is een eigenlijk een simpele pc of server, die voorzien is van een netwerkaansluiting. Zo kunt u via uw eigen netwerk uw data delen en gebruiken. In de NAS server kunnen één of meerdere harde schijven worden geplaatst, deze worden meegeleverd of u kiest voor enkel de behuizing. Inmiddels valt veel te kiezen.

Online een harde schijf kopen?

Een harde schijf koopt u online bij Allekabels. Zoals u hiervoor heeft gelezen, kunt u daarbij kiezen voor de vertrouwde HD of de nieuwe SDD. Wel moet u goed kijken welke optie interne harde schijf in uw systeem past en of u wellicht nog extra aansluitaccessoires erbij moet kiezen, zoals kabels en brackers. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u hem morgen al in huis! Heeft u nog vragen over de schijven of de mogelijkheden? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar!

Klantenservice & Informatie