"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Bluetooth adapter

Wat is bluetooth?

Dit is een draadloze techniek die speciaal ontworpen is om randapparatuur draadloos met een laptop, pc, tablet of telefoon te verbinden. Denk hierbij aan een draadloze muis, toetsenbord of trackpad die eenvoudig en veilig met een ander apparaat te koppelen is. Of aan randapparatuur zoals een draadloze speaker of AirPods, waarmee u zonder gedoe met draden overal van uw favoriete muziek kunt genieten. De techniek is speciaal ontworpen voor randapparatuur. Daarbij is rekening gehouden met een aantal belangrijke eigenschappen. Zo is ze zuinig met energie. De oplaadbare batterijen van een trackpad, muis of AirPods gaan hierdoor lang mee. Ook is het gebruik ervan veilig. Een randapparaat moet eerst gepaird worden met laptop, tablet of smartphone voordat het gebruikt kan worden. Hierbij worden encryptiesleutels uitgewisseld zodat ingetypte gegevens op een toetsenbord of een telefoongesprek gevoerd via AirPods veilig worden uitgewisseld. Een uitzondering hierop zijn bluetooth low power devices zoals een stappenteller, waarbij energiebesparing vooropstaat en privacy niet echt belangrijk is. Deze draadloze techniek heeft sinds de introductie in 1994 al een aantal keer een upgrade gekregen naar een hogere versie om nieuwe mogelijkheden, energiezuinige verbindingen en een hoger bereik te realiseren. Bij het kiezen van een draadloze adapter dient u hier rekening mee te houden.

Wat is een bluetooth adapter?

Bij een bluetoothverbinding wordt, met uitzondering van de low power verbinding, altijd een verbinding in twee richtingen opgebouwd. Voordat een randapparaat en een computer, tablet of smartphone met elkaar kunnen communiceren, moeten de apparaten eerst aan elkaar geïntroduceerd worden. Dit proces heet pairen waarbij encryptiesleutels worden uitgewisseld. Dit zorgt ervoor dat de verbinding veilig is. Hierbij is het bluetoothstation in de pc, tablet of smartphone de baas (master) over de verbinding en kan gelijktijdig verbinding onderhouden met meerdere randapparaten. De ontvanger heet een bluetooth adapter. Deze kan of ingebouwd zijn of via een USB-poort op een laptop en pc aangesloten worden. Een bluetooth adapter extern is bijzonder handig als de interne draadloze adapter van een laptop verouderd of uitgevallen is of als uw laptop of pc geen adapter heeft. U hoeft geen dure reparatie of upgrade uit te laten voeren, maar bestelt eenvoudig een externe adapter die u in een vrije USB poort steekt. Voor een laptop kunt u het beste een model kiezen dat weinig uitsteekt. U kunt een bluetooth adapter dan in de USB-poort laten zitten als u de laptop opbergt.

Specificaties en eigenschappen

Meer zendvermogen betekent een groter bereik, maar ook een hoger energieverbruik. Een lager zendvermogen betekent een kleiner bereik, maar er is ook veel minder energie nodig voor de verbinding. Bluetoothapparaten worden afhankelijk van hun zendvermogen ingedeeld in drie klassen.

  • Klasse 1 heeft een zendvermogen van 100 milliwatt (mW) en heeft een theoretisch bereik van 100 meter. In de praktijk zal dit door invloeden van buitenaf maximaal 20 tot 30 meter zijn.
  • Klasse 2 heeft een zendvermogen van 2,5 milliwatt (mW) en heeft een theoretisch bereik van 10 meter. In de praktijk zal dit door invloeden van buitenaf beperkt worden tot een aantal meter. Klasse 2 voldoet in veel situaties en is daarmee de meest gebruikte klasse.
  • Klasse 3 heeft een zendvermogen van 1 milliwatt en wordt gebruikt voor apparaten waar de batterij lang van mee moet gaan.
Deze draadloze techniek kent verschillende versies. Hoe hoger de versie, hoe hoger de overdrachtssnelheid en de mogelijkheden die de verbinding biedt. V 2.1 biedt maximaal 2 Mb/s, V 3.x biedt afhankelijk van het gebruikte profiel maximaal 24 Mb/s en V 4.x low energy is bedoeld voor apparaten die lang met hun batterij doen.

Draadloze muziekoverdracht met bluetooth adapter

Een bluetoothverbinding heeft geen merkbare vertraging waardoor veranderen van volume en overschakelen naar een ander nummer meteen hoorbaar is. Deze draadloze techniek is daardoor uitstekend geschikt voor muziekoverdracht van bijvoorbeeld een smartphone naar een luidspreker. De opkomst van de smartphone en de draadloze luidspreker heeft deze techniek bijzonder populair gemaakt. Maar wat als uw apparatuur deze functie niet heeft? Om toch draadloos muziek over te dragen, hebben wij diverse oplossingen in ons assortiment. Wilt u muziek van een laptop of pc afspelen op een draadloze speaker en heeft uw computer geen of geen geschikte bluetooth adapter? Bestel dan een USB bluetooth adapter. Wilt u gebruikmaken van het aptX bluetooth profiel met uitmuntende audiokwaliteit,? Kies dan voor een losse bluetooth zender met het aptX profiel. Let op: uw speaker of hoofdtelefoon moet ook over het aptX profiel beschikken. Wilt u muziek streamen naar uw audio-installatie? Dat kan eenvoudig met een draadloze muziekontvanger. Wij hebben diverse modellen met naar keuze batterij- of netspanningsvoeding. Ook kunt u kiezen voor analoge tulp- en jackuitgangen of voor optische Toslinkaansluitingen. Heeft u een smartphone met aptX optie, kies dan een muziekontvanger met aptX chipset voor de hoogste muziekkwaliteit.