"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

SPDIF kabel

Optische Audio kabel - Toslink en spdif - Delock - 1 meter
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 6,39
Optische Audio schakelaar - Toslink en spdif - Valueline
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 22,99

Wat is een SPDIF kabel?

De afkorting staat voor Sony Philips Digital Interface. Deze interface is ontworpen voor het transporteren van digitale audiosignalen tussen consumenten audioapparatuur. Het is ontworpen voor het transport van digitale audio over een relatief korte afstand. Denk hierbij aan enkele meters. Door deze bewuste keuze kunnen de gebruikte elektronica en bekabeling laag in prijs worden gehouden. Het is niet alleen een aansluiting, maar een volledige norm waarin vastgelegd wordt hoe apparatuur met elkaar communiceert en welke signalen verstuurd kunnen worden. Hiermee is het mogelijk om een aantal verschillende audiosignalen te versturen. De aangesloten apparatuur kan hier zelf een keuze uit maken. De belangrijkste keuzes zijn: ongecomprimeerde PCM gecodeerd digitaal stereosignaal. Dit is een digitaal audiosignaal van hoge kwaliteit. Gecomprimeerd 5.1 of 7.1 surround sound waarbij bijvoorbeeld de DTS codec gebruikt wordt. Dit is een digitaal surround sound geluidssignaal dat veel gebruikt wordt bij homecinema installaties. De SPDIF norm schrijft niet alleen voor hoe het audiosignaal eruit moet zien, maar schrijft ook voor hoe de fysieke aansluitingen op een apparaat en de stekkers aan een snoer eruit zien. Hierdoor kunnen apparaten van verschillende merken moeiteloos op elkaar aangesloten worden.

Elektrische of optische bekabeling

Bij het gebruik kan een fabrikant kiezen uit twee mogelijke aansluitingen. Een elektrische aansluiting en een optische aansluiting. Voor de elektrische aansluiting is er gekozen voor de bekende tulpstekker en chassisdeel. Als snoer is gekozen voor 75 ohm coaxiale bekabeling. Deze heeft voldoende bandbreedte om het digitale signaal over een aantal meter door te geven. Een tulp chassisdeel voor een SPDIF kabel is te herkennen aan de oranjekleurige ring. Het is belangrijk dat u voor het overdragen van een elektrisch signaal een echte coaxiaal snoer gebruikt. Een standaard tulp audiokabel gebruikt een afgeschermd snoer, maar deze is niet geschikt voor het transporteren van een SPDIF signaal omdat deze het signaal te veel dempt. Gebruikt u toch een standaard audiokabel, dan kan dit leiden tot dataverlies waardoor de audiokwaliteit slechter wordt. De verbinding kan “stotteren” of helemaal niet werken. Voor de optische aansluiting is er gekozen voor de Toslink connector. Toslink is een samentrekking van Toshiba Link, de bedenker van deze handige connector. Deze bekabeling heeft geen koperen aders, maar is voorzien van kunststof of glasvezel lichtgeleiders die geen elektriciteit geleiden.

Voordelen van lichtgeleiders

Een optische SPDIF kabel heeft een aantal belangrijke voordelen boven een elektrische variant. Hierdoor is deze variant een stuk populairder geworden dan de elektrische variant. Een van de meest in het oog springende voordelen is de elektrische isolatie tussen de aangesloten audiocomponenten. Met elke elektrische bekabeling waarmee componenten onderling op elkaar aangesloten worden, wordt er een aardeverbinding gemaakt. Een rondlopende lus van aardeverbindingen werkt als een spoel en kan veel ongewenste bijeffecten op het audiosignaal introduceren. Dit kan variëren van brom tot fluittonen op de frequentie van in apparatuur aanwezige geschakelde voedingen. Door een of meer van de verbindingen in de aardlus te vervangen door een optische SPDIF kabel wordt de aardlus onderbroken en horen deze effecten tot het verleden. Door apparatuur waar mogelijk op deze wijze met elkaar te verbinden, voorkomt u op voorhand het ongewild ontstaan van een aardlus en alle nare effecten die daar mee gepaard gaan. Een optische SPDIF kabel is aan elke kant voorzien van een Toslink stekker. Dit kan een standaard Toslink stekker zijn of een kleinere mini Toslink stekker die in een gecombineerde analoge Toslink 3,5 mm audioaansluiting past.

SPDIF kabel en accessoires

Bij ons kunt u terecht voor verschillende types en lengtes elektrische en optische SPDIF kabel. De elektrische variant is uitgerust met twee tulpstekkers die u in de aansluiting van uw apparatuur steekt. U heeft maar één enkel snoer nodig om verbinding te maken. Voor de optische bekabeling zijn er twee types connectors in gebruik. De standaard Toslink connector die eenvoudig te herkennen is aan de vierkante basis. De mini Toslink is rond en heeft een diameter die zo gekozen is dat deze precies in de 3,5 mm analoge audiojackaansluiting past. Zo kan voor draagbare apparatuur de Toslink en de analoge aansluiting gecombineerd worden tot één enkele aansluiting. Wij leven voor dit doel een SPDIF kabel met aan één kant de ministekker bestellen, maar u kunt ook een mini Toslink adapter gebruiken en deze op een standaard Toslink stekker zetten. Met een splitter voor optische kabels is het mogelijk om twee tot vier apparaten op één bron aan te sluiten. Met een optische schakelaar kunt u meerdere optische kabels op één ingang aansluiten. Met een omvormer kunt u een optisch signaal converteren naar een analoog audiosignaal of andersom.